BEKYMRET: Politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
BEKYMRET: Politidirektør Ingelin Killengreen. Foto: Cornelius Poppe/SCANPIXVis mer

Politifamilier flyttes til hemmelig adresse etter drapstrusler

Truslene mot politiet går så langt at enkelte må ha voldsalarm eller skifte identitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg stoler på at oslopolitiet håndterer trusler mot deres ansatte på en god og hensiktsmessig måte. De har masse kunnskap og kompetanse på området, sier politidirektør Ingelin Killengreen i Politidirektoratet til Dagbladet.no.

Dagbladet.no fortalte i går at det var rettet drapstrusler mot navngitte polititopper i oslopolitiet i fjor sommer og høst.

Politiet fikk vite om truslene gjennom flere kilder i forbindelse med den store hvitvaskingssaken, der store deler av Rasool-familien står tiltalt. At foreldre, svigermødre og kjærester ble plassert på tiltalebenken skal ha vært deler av bakgrunnen for truslene.

Etter det Dagbladet.no erfarer troppet bevæpnet politi opp uanmeldt hos minst tre tunge kriminelle som kunne være en del av en mulig hevnaksjon.

Stor økning

Allerede i 2005 formulerte politiet egne retningslinjer om hvordan de skal forholde seg til drapstrusler mot polititjenestemenn.

- Trusler mot politibetjenter tas på alvor. Det første den truede skal gjøre er å melde fra til nærmeste overordnede. Det er et godt apparat til å håndtere denne type saker i politidistriktene. Hver sak må deretter vurderes individuelt, sier politidirektør Ingelin Killengreen i Politidirektoratet til Dagbladet.no.

Hun sier at politiet har hatt en merkbar økning i antall trusler mot politiet de siste åra.

- Det har blitt en dreining der trusselskaperne har blitt atskillig røffere i sin fremtoning. Vi er spesielt oppmerksomme på de organiserte kriminelle miljøene, sier hun.

Hun forteller at de har saker der truslene både kommer i løpet av politiets etterforskning og ved eller etter fellende dom.

- Vi har eksempler hvor domfelte har et hat mot politiet i mange år etter at dommen har falt. En hver trussel mot politiet er uakseptabelt og må uskadeliggjøres, sier hun.

Politiet har en egne oversikt over vold og trusler mot politiet som registreres i sammenheng med helse, miljø og sikkerhet.

- Vi har hatt trusselsaker mot politiet som har krevd omfattende tiltak mot dem det gjelder. Dette er tiltak som går langt utover å utstyre polititjenestemenn med for eksempel voldsalarm, som vi også har eksempler på, sier Killengreen til Dagbladet.no.

Må bytte identitet

Hun forteller at hun kjenner til saker der politipersonell og deres familie blir underlagt helt spesielle sikkerhetstiltak.

- Det er snakk om å flytte personer, deres ektefelle og barn til hemmelige adresser, sier hun.

Arne Johannesen i Politiets Fellesforbund opplyser at enkelte tjenestemenn har måttet skifte identitet etter at de er blitt truet på livet.

- De siste årene har vi hatt flere saker med trusler mot tjenestemenn og familiene deres. Vi ser at enkelte miljøer nærmest ikke har noen skrupler og at de ikke skyr noen ting, sier Johannesen til Dagbladet.no.

- Vi har opplevd at det er blitt lovet ut rene dusører på politifolk. Dette er et økende problem, og enkelte har måttet skifte identitet etter truslene, sier fagforeningslederen.

Enkelte tjenestemenn har også sluttet i politiet etter truslene.

- I noen ekstremsituasjoner har familien bedt dem om å slutte. Jeg veit også at det er politimenn som ber seg fritatt fra visse typer oppdrag, fordi belastningen blir for stor. Jeg er også redd for at det kan gå ut over rekrutteringen til politiet i framtiden, sier Johannesen.