Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politifolk er frustrerte

Ifølge Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund burde UD levert fra seg savnet-listene lenge før torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utenriksdepartementet (UD) er i dag blitt kritisert for ikke å ha overlatt registreringen av savnede nordmenn til Nye Kripos langt tidligere.

- Denne jobben burde blitt overlatt til politiet, som er en faginstans, fra begynnelsen av, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til Dagbladet.no.

- Frustrerte politifolk

Ifølge Johannesen er han blitt kontaktet av en rekke politifolk som uttrykker frustrasjon over at de ikke fikk tilgang til UDs materiale før på torsdag.

- Jeg har gått ut og sagt det jeg har fordi jeg har fått henvendelser fra våre medlemmer, som kan faget, sier Johannessen.

- De reagerer både på måten UD har utført registreringen, og at de overlot jobben til politiet altfor seint.

Johannessen mener at UD ikke var i stand til å verken ta imot eller håndtere informasjonen de fikk, og at verdifull tid og opplysninger kan ha gått tapt.

- Det dreier seg om enorme mengder informasjon som skulle gjennomgås av folk i UD som ikke er vant til å gjøre dette, sier han.

- Man hadde kommet raskere til de riktige tallene dersom man hadde brukt politiet på et langt tidligere stadium.

Kripos-lister nedjustert

Etter at politiet overtok registeringen på torsdag, kunne de i dag legge fram ei liste over 279 savnede nordmenn i Sør-Asia. UDs lister hadde tidligere vist at opptil 1500 nordmenn kunne være savnet i regionen.

Etter snaue fire timer var politiets offisielle liste nedjustert til 153.

- Det er et godt spørsmål hvordan antallet savnede kunne synke så drastisk. Men jeg er overbevist om at man hadde raskere kommet til et riktig tall dersom politiet hadde tatt over tidligere, sier Arne Johannessen til Dagbladet.no.

Flere som sto på Nye Kripos\' opprinnelige savnet-liste hevder at de allerede hadde meldt fra til politiet om at de var i god behold.

- Det er klart at alle - også politiet - har noe å lære av dette. Men jeg tror politiet har blitt presset fra ulikt hold, blant annet fra media, til å gå ut med lista etter for kort tid, sier Johannessen.

Politiets Fellesforbund etterlyser nå en klarere rollefordeling når katastrofer rammer.

- Vi må ha en skikkelig evaluering, og så får vi alle ta lærdom.

Tar ikke selvkritikk

I formiddag måtte utenriksminister Jan Petersen (H) svare på mange spørsmål fra frammøtte pressefolk, som ville ha svar på hvorfor politiet ikke fikk tilgang til UDs materiale tidligere.

- Vi har hatt et stort apparat som har notert. Meldingene har vært av forskjellig kvalitet. Det var ikke uenighet om at vi måtte ta dette arbeideidet de første dagene. Inntrykket av at vi ikke hadde lyst til å gi det fra oss, er helt feil, sa utenriksministeren.

Han får støtte fra politidirektør Ingelin Killengreen, som avviser at det var uenighet mellom politiet og UD.

- Spørsmålet om når politiet skulle overta, var gjenstand for løpende diskusjon mellom politiet og UD, sa hun på en pressekonferanse klokka 17.

- Et sterkt moment var at i startfasen var det UD som hadde opplysninger om hva som hadde skjedd. Rett og slett fordi henvendelsene kom fra området ute. Vi vurderte det slik at pårørende måtte kunne henvende seg ett sted for informasjon, sa Killengreen.

KRITISK TIL UD: Arne Johannessen mener politiet burde fått tilgang til UDs materiale lange før torsdag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media