Politifolk får kjeft på gata etter dødsfallet

Kollegaen er siktet for forsettelig drap på Linn Madelen Bråthen. - Det er klart folk reagerer, sier politiet.

DØD: Dette overvåkningsbildet viser den drapssiktede politimannen (t.v) og den avdøde Linn Madelen Bråthen (33). Foto: Politiet
DØD: Dette overvåkningsbildet viser den drapssiktede politimannen (t.v) og den avdøde Linn Madelen Bråthen (33). Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telemark politidistrikt har fått hard kritikk for håndteringen av Linn Madelen Bråthens dødsfall og blir nå etterforsket av Spesialenheten for politisaker. Det er svært alvorlig for politiets omdømme.

En undersøkelse gjennomført av InFact for Varden viser at 37,5 prosent av  innbyggerne i Telemark har fått svekket tillit til politiet etter saken.

Får kjeft på gata Ifølge fagforeningsleder Stine Benjaminsen Nygård i Politiets Fellesforbund har politikollegaer opplevd å få kjeft på gata.

- Vi får kommentarer som blant annet går i retning av at tilliten er svekket. Ofte er det beskyldninger og påstander som ikke angår den politimannen eller politikvinnen som får kjeft, sier Nygård til NRK.

Visepolitimester Knut Kolloen i Telemark politidistrikt mener det er naturlig at saken opptar folk, og at de konfronterer politiansatte.

- Det har vært den største mediesaken i Telemark på lang tid, så det er klart at publikum er opptatt av saken og diskuterer saken - også overfor politiet. Det er naivt å tro at vi ikke skal bli konfrontert, sier Kolloen til Dagbladet.

Tung tid for politiansatte Han forteller at stemningen i politidistriktet ikke er bra.

- Politiansatte er også mennesker, og det er klart at dette preger våre ansatte. Det har vært en tung tid for de ansatte og stemningen bærer preg av de siste ukers hendelser, sier han.

- Vi er klar over at tillit raskt brytes ned og at det tar lang tid å bygge opp. Vi setter ikke pris på at 37 prosent av innbyggerne har fått lavere tillit til politiet.

Samtidig understreker han at undersøkelsen også viser at 40 prosent ikke har latt saken påvirke deres tillit til politiet.

- Det kommer an på hvordan du leser undersøkelsen. To av tre har ikke fått svekket tilliten, og tre prosent har styrket tillit. Du kan med andre ord også snu tallene på hodet, men vi vil ta med oss begge tallene og skape så god tillit som mulig. Vi ønsker at folk skal oppleve at politiet bidrar til et trygt Telemark, sier Kolloen.

- Vi tar raske beslutninger Visepolitimesteren uttrykker tydelig frustrasjon rundt de manglende mulighetene til å imøtekomme alt som skrives om drapssaken.

- Vi imøteser og ser fram til resultatene av etterforskningen, for akkurat nå er vi frattatt mulighetene til å jobbe ut mot publikum. For det første er det hovedetterforskningen mot den suspenderte tjenestemannen, så er det spesialenhetens etterforskning mot vår behandling av saken innledningsvis og for det tredje er det en personalsak, sier Kolloen.

Han ønsker ikke å kommentere hvordan de stiller seg til en eventuell konklusjon fra Spesialenheten.

- Vi har tidligere uttalt at vi innser at tjenestemannen hadde en uheldig involvering. Faktum er at vi tar raske beslutninger og har mange ting som skal gjøres der og da. Så er det opp til spesialenheten å vurdere om vi gjorde noe så kladreverdig at vi må straffes for det, sier Kolloen.

TUNG TID: Visepolitimester Knut Kolloen forteller at det er en tung tid for de politiansatte ved Telemark politidistrikt. 
Foto: Ola Haram / Scanpix
TUNG TID: Visepolitimester Knut Kolloen forteller at det er en tung tid for de politiansatte ved Telemark politidistrikt. Foto: Ola Haram / Scanpix Vis mer