Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politifolk frikjennes for drapet på Eric Torell (20)

I dag besluttet tingretten i Stockholm at de tre politibetjentene som har vært tiltalt i saken, frikjennes.

SKUTT OG DREPT: To politimenn er siktet for drapet på Eric Torell (20). Politiet trodde Eric var bombemann. Video: Expressen. Vis mer

Drapet på Eric Torell rystet Sverige. Den 20 år gamle mannen med Downs syndrom og autisme ble skutt og drept av politiet 2. august i fjor.

Tre politibetjenter ble tiltalt i saken, og rettssaken startet 3. september. I dag, altså én måned seinere, ble de tre frikjent i tingretten i Stockholm. Det skriver Expressen.

Derfor frikjennes de

Ifølge retten har det ikke vært mulig å fastslå rekkefølgen på skuddene og Eric Torells bevegelsesmønster. Det har heller ikke vært mulig å fastslå 20-åringens posisjon da han ble truffet av skuddene, skriver avisa.

Tingretten mener også at det er urimelig å kreve at politibetjentene for hvert skudd skulle vurdere om de hadde hjemmel for å skyte. Videre heter det i dommen at gjerningen ikke har vært «åpenbart uforsvarlig», og at det ikke er bevist at politisjefen handlet «i strid med tydelige handlingsregler».

Tingretten slår fast at de to politibetjentene som skjøt befant seg i det de trodde var en nødssituasjon, skriver Aftonbladet.

FRIKJENNES: I dag besluttet tingretten i Stockholm at de tre politibetjentene som har vært tiltalt i saken, frikjennes. Video: Expressen Vis mer

25 skudd

I morgentimene 2. august hadde Torell sneket seg ut av sin fars leilighet. Med seg hadde han en lekepistol. Så ble politiet varslet om at en væpnet mann som tidligere hadde truet politifolk oppholdt seg i samme område.

Da politiet ankom stedet, møtte de Torell og trodde at han var den farlige mannen de var på jakt etter. Torell ha nektet å legge fra seg lekepistolen, til tross for gjentatte beskjeder fra politiet.

Ifølge Expressen har Torells far i avhør fortalt at sønnen hadde store problemer med å kommunisere. I stedet for språk, ble det brukt mye tegn for tale. Tester skal ha vist at hans mentale nivå var på nivå med en tre år gammel gutt.

Ifølge tiltalen endte det med at tre av politiets utsendte avfyrte totalt 25 skudd mot 20-åringen.

Bare 23 av de 25 skuddene politiet avfyrte, skutt i nødverge. Tiltalen ble tatt ut i forbindelse med to skudd som traff Torell i ryggen. Påtalemyndigheten mener politiet ikke kan anses å ha handlet i selvforsvar da disse skuddene ble avfyrt, ettersom Torell hadde snudd ryggen til.

SKUTT: 20 år gamle Eric Torell bar på en lekepistol, så ble han skutt og drept av svensk politi. I et intervju med svenske Expressen snakker mora til Eric, Katarina Söderberg, ut om den forferdelige hendelsen. Video: Expressen TV / Reporter: Gusten Holm Vis mer Vis mer

Fikk beholde jobbene

De tre politifolkene nektet alle straffskyld i saken. I mai i år skrev svenske medier at de tre involverte politibetjentene får beholde jobbene sine - uansett om de ble dømt eller ikke. Det var politiets personalansvarsnemnd som besluttet at politibetjentene kom til å få beholde jobbene sine.

Det har tidligere kommet fram at de tre polititjenestemennene som drepte ham, var uerfarne og nyutdannede. På en lukket Facebook-gruppe fikk de tre betjentene massiv støtte, skrev Expressen i desember i fjor.

20-åringens mor, Katarina Söderberg, sa til Dagbladet at det er vanskelig å forstå hvorfor politimennene får denne støtten av kollegaer.

- Det er vanskelig å forstå at man hyller andre for å ha drept et uskyldig menneske. Jeg håper ingen gjør noe liknende i framtida, sa hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling