Politifolk lever kortere

Polititjenestemenn lever seks år kortere enn den norske gjennomsnittsmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå slår Politiets fellesforbund alarm.

- Dette er svært alarmerende. Tallene viser at staten driver rovdrift på politifolk, sier Arne Johannessen i Politiets fellesforbund.

Undersøkelsen som er gjennomført av Statens pensjonskasse på opprag fra forbundet viser at polititjenestemenn lever 10,79 år kortere enn gjennomsnittet av den norske befolkning. Men siden de fleste polititjenestemenn er menn og den mannlige befolkningen lever kortere enn den kvinnelige, er det reelle tallet nærmere 6,27.

- Burde leve lenger

Tallene er likevel alvorlige nok.

- Dette blir ekstra ille når vi vet at polititjenestemenn er i bedre fysisk form enn resten av befolkningen. Det er høye opptakskrav til Politihøyskolen og vi trener jevnt og trutt gjennom hele livet. Vi burde leve lenger enn resten av befolkningen, mener Johannessen.

Johannessen mener årsaken til tallene er høy slitasje blant polititjenestemenn. Ifølge Johannessen viser en undersøkelse fra i fjor at 9,2 prosent av politifolks arbeid blir utført på overtid. Dette er dobbelt så høyt som for andre yrker som ligger på rundt 4 prosent.

- Mange steder har lav bemanning, og enkelte politifolk jobber annenhver helg. Vi sliter med for dårlige vakt- og tjenestesystem. Nå må staten innse alvoret.

- Men er dette bare statens skyld - handler det ikke også om at dere må organisere dere bedre?

- Jo, men man kan ikke administrere seg ut av et turnusproblem. Vi trenger flere polititjenestemenn for å få til en mindre belastende turnus.

Vil vurdere

Hovedarbeidsmiljøutvalget for polititjenestemenn har nå fattet et vedtak som pålegger arbeidsgiver å se ytterligere på tallene. Men hos Politidirektoratet får de ikke sett på tallene føver over påske.

- Vi har hørt om denne undersøkelsen men kan ikke gå god for innholdet. Men vi får se på det etter påske og vurdere tiltak da, sier Wemunn Aabø, pressevakt i Politidirektoratet.

SLÅR ALARM:</B> - Dette blir ekstra ille når vi vet at polititjenestemenn er i bedre fysisk form enn resten av befolkningen. Vi burde levd lengre, sier Arne Johannessen.