HOVEDSTAD: Honolulu er hovedstad i delstaten Hawaii. Til nå har byens undercover-etterforskere hatt anledning til ustraffet å ha sex med prostituerte. Foto: DANIEL RAMIREZ / CREATIVE COMMONS
HOVEDSTAD: Honolulu er hovedstad i delstaten Hawaii. Til nå har byens undercover-etterforskere hatt anledning til ustraffet å ha sex med prostituerte. Foto: DANIEL RAMIREZ / CREATIVE COMMONSVis mer

Politifolk på Hawaii har lov til å ha sex med prostituerte

Som ledd i etterforskning. Nå risikerer de å miste retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Prostitusjon er forbudt i den amerikanske delstaten Hawaii - men ikke for politifolk, viser det seg. En lenge ukjent bestemmelse i loven tillater nemlig etterforskere å kjøpe sex uten å bli straffeforfulgt, skriver nyhetsbyrået AP.

Stemte imot Årsaken til at lovunntaket kommer opp nå, er at lovgivere i delstaten drøfter å avskaffe bestemmelsen, som er myntet på etterforskere som jobber under dekkidentitet. Etter en opphetet debatt stemte representanthuset i går for å beholde unntaket. I dag skal delstatssenatet behandle spørsmålet.

Politiet selv har argumentert iherdig for fremdeles å ha adgang til å ha sex med prostituerte. De sier de trenger lovbeskyttelsen for å fange kriminelle, og framholder at strenge interne regler hindrer ordningen i å bli misbrukt.

- Alle anklager om misbruk blir etterforsket, og passende straffetiltak blir gjennomført, sier polititalskvinne Michelle Yu.

Og politiets interne regelsett bør forbli hemmelig, ifølge poiltioverbetjent Jerry Inouye.

- Dersom mistenkte prostituerte, halliker og andre personer har innsikt i denne informasjonen, vil de vite hvor langt en politimann kan gå og ikke, sier han.

- Kan traumatisere Men motstanden mot politiets unntak for loven er sterk. Derek Marsh, som holder kurs for politiet om trafficking-problematikken, kaller bestemmelsen «i beste fall utdatert».

- Det hjelper ikke saken din, og verste fall risikerer du å traumatisere noen ytterligere. Og tror du hun eller han noensinne vil stole på en politimann igjen? spør Marsh retorisk.

Andre, som Melissa Farlay i organisasjonen Prostitution Reserach and Education, framholder at overtramp mot prostituerte allerede er utbredt i politiet - lovunntak eller ei.

- På steder uten slik beskyttelse av politiet blir kvinner som har kommet seg ut av prostitusjon, jevnlig overtalt til å yte politifolk seksuelle tjenester for ikke å bli arrestert, sier Farlay.

Ukjent omfang I Philadelphia er en politimann tiltalt for å ha voldtatt to prostituerte etter å ha truet dem til å ta narkotika. I California er en annen politimann funnet skyldig i å voldta prostituerte i politibilen under patrulje. I Massachusetts ble en tjenestemann i fjor dømt for å ha fått sex av prostituerte etter trusler om pågripelse.

Det er ikke kjent hvorvidt og i hvilken utstrekning Hawaii-politifolk faktisk har hatt sex med prostituerte under beskyttelse av bestemmelsen. Det er heller ikke kjent hvorvidt liknende bestemmelser fins i andre amerikanske delstater.