Politifolk pågrepet etter drapet i Sør-Afrika

Åtte sørafrikanske politifolk er pågrepet og sjefen har fått sparken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Afrikas politisjef Riah Phiyega sa fredag at Sør-Afrika og verdenssamfunnet må tro henne på at det ikke er slik landets politi skal oppføre seg. Han snakker om episoden der en mann ble slept bak en politibil og brutalt slått til døde på politistasjonen.

Både president Jacob Zuma og flere opposisjonspolitikere har fordømt den dødelige mishandlingen av Mido Macia.

Mishandlingen av den 27 år gammel drosjesjåføren, som opprinnelig er fra Mosambik, ble videofilmet.

- Uakseptabelt - Opptaket er fryktelig og viser en oppførsel som ikke kan godtas, ikke noe menneske bør bli behandlet slik, lød Zumas reaksjon på episoden.

Ifølge myndighetene ble Macia anholdt for feilparkering, noe som førte til trafikkork i Daveyton øst for Johannesburg.

Da han gjorde motstand mot politiet, ble han bundet til en politibil og slept 500 meter etter bilen i høy fart. Politiet bekrefter at han ble funnet død av hodeskader to timer senere på politistasjonen i Daveyton.

Ifølge vitner som avisa Daily Sun har snakket med, ble han også banket opp på stasjonen etter at han ble innbrakt.

Voldelig politi Sørafrikansk politi har de siste månedene blitt anklaget for hemningsløs bruk av vold. Hundrevis av mennesker dør hvert år i politiets varetekt, og antallet øker år for år. Mange blir også utsatt for tortur.

Politiets eget uavhengige etterforskningsorgan IPID fikk til etterforskning 720 nye tilfeller av mistenkelige dødsfall i perioden april 2011 til mars i fjor, ifølge Amnesty International.

Anklagene nådde et høydepunkt etter at 34 arbeidere ble skutt og drept av politiet under en ulovlig streik ved en platinagruve i fjor.

Drept på jobb Ifølge Jacob van Garderen ved Lawyers for Human Rights er ikke minst hjemløse og utenlandske fremmedarbeidere utsatt for politivold.

På den annen side blir også politiet utsatt for vold, ifølge Phiyega. I fjor ble 92 politifolk drept på jobb i forskjellige voldsepisoder, ifølge offisielle tall.

Sør-Afrika har i flere år vært rammet av en stadig mer alvorlig kriminalitetsbølge, med drap, voldtekter, ran og overfall. I få land er det flere drap per innbygger enn i Sør-Afrika.

NTB