Politifolk sjelden dømt for vold og maktmisbruk

- Forbausende lavt, sier advokat Marius Dietrichson.

LAVT: Siden 2016 har politiet blitt dømt i bare to av 174 saker om vold og maktmisbruk. Forbausende lavt, mener advokat. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LAVT: Siden 2016 har politiet blitt dømt i bare to av 174 saker om vold og maktmisbruk. Forbausende lavt, mener advokat. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden 2016 har politiet blitt anmeldt 174 ganger for vold og maktmisbruk. To saker endte med dom.

Tallene er det Aftenposten som har hentet fra Spesialenheten for politisaker. To fellende dommer av 174 saker tilsvarer 1,15 prosent domfellelse.

Leder i Forsvarergruppen, advokat Marius Dietrichson, reagerer på tallene.

- Forutsetningen for tilliten til politiet er at eventuelle overtramp blir forfulgt. At maktmisbruk og vold har gitt straffereaksjon i 1 prosent av sakene, er forbausende lavt. Det burde ikke være så lett å avskrive 99 prosent av anmeldelsene, sier Dietrichson.

Ifølge Spesialenheten ble politiet anmeldt til sammen 1.003 ganger i fjor. 41 av sakene endte med forelegg, tiltale eller påtaleunnlatelse. Det tilsvarer 4 prosent.

Dietrichson sier reaksjonsprosenten i saker mot vanlige folk ligger på omkring 50 prosent og sier at «det får en til å lure». Sjefen for Spesialenheten, Jan Egil Presthus, mener det ikke er sammenlignbart.

- Vi må huske at Spesialenhetens oppgave er å ta stilling til om det er grunnlag for straffansvar, ikke om politiet har opptrådt klokt, eller om et oppdrag burde ha vært løst annerledes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer