TERROR: Flere tusen møtte opp i Dallas for å protestere mot politimord som har skjedd tidligere denne uken. Plutselig ble det avfyrt skudd. Her ser du mange mennesker som rømmer gatene og tar dekning. Video: NTB Scanpix/Reuters Vis mer

Politifolk skutt av snikskyttere i Dallas - fem drept. Mistenkt gjerningsperson skal ha skutt seg selv

Under demonstrasjon mot politivold mot svarte amerikanere. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tolv politibetjenter er skutt hvorav fem er bekreftet døde etter et skyteangrep mot politiet i Dallas, Texas.

To sivilpersoner skal også være skadd, ifølge Washington Post, og det som beskrives som to snikskyttere skal stå bak.

Politibetjentene ble beskutt under en demonstrasjon mot politivold mot svarte amerikanere. Alle politibetjentene som ble skutt, holdt vakt under det som var en fredelig demonstrasjon.

Ifølge politisjef David Brown, så har snikskyttere utført det som omtales av amerikanske medier som en terroraksjon.

- Noen av politimennene ble skutt i ryggen, sier han ifølge CNN.

Dallas sentrum blir nå beskrevet som et åsted, og politiet har lagt lokk på byen.

Tre mistenkte pågrepet

Politiet sa fredag morges at de hadde kontroll på tre av fire mistenkte. En av disse var en kvinne, sier politisjef i Dallas David Brown.

Kvinnens rolle i dette, er ikke kjent, og senere viste det seg at en av politiets mistenkte ikke hadde noe med saken å gjøre, og ble løslatt.

Den fjerde av de mistenkte forskanset seg i andre etasje i et parkeringshus i Dallas sentrum, nær El Centro College. I flere timer utvekslet Dallas-politiets innsatsstyrker ild med den mistenkte.

Klokka 09.19 melder den lokale TV-stasjonen i Dallas samt Fox News at den mistenkte skal ha skutt seg selv. Like før klokka 14.00 bekrefter Dallas-ordføreren Mike Rawlings at vedkommende er død.

Tidligere i morges norsk tid, orienterte politisjef Brown om hvordan politiet hadde forhandlet med den mistenkte.

HER FOREGIKK DRAMAET: Parkeringsanlegget den fjerde mistenkte forskanset seg i, og området hvor politibetjentene ble skutt, ligger svært nærme hverandre. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
HER FOREGIKK DRAMAET: Parkeringsanlegget den fjerde mistenkte forskanset seg i, og området hvor politibetjentene ble skutt, ligger svært nærme hverandre. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Vi prøver å forhandle med den mistenkte, men jeg kan rapportere at han har fortalt våre folk at «enden er nær» og at han ønsker å «skade og drepe flere av oss», altså politimenn, sa politisjefen.

Han la til at den mistenkte også sa at han hadde plassert bomber flere steder i samme område.

Om det også er flere mistenkte der ute, kan ikke politiet utelukke.

PRESSEKONFERANSE: Se pressekonferansen med politisjefen David Brown og Dallas-ordfører Mike Rawlings. Video: CNN Vis mer

Én person løslatt

Politiet delte også bilder av en person de beskrev som en mistenkt som bærer på noe som ser ut som en rifle. Sistnevnte overga seg selv til politiet, men er nå løslatt.

Han har latt seg intervjue av den lokale TV-kanalen CBS News 11.

SKYTEANGREP: I denne videoen, delt på Twitter, ser man dramaet som oppstod i Dallas i dag. Man hører tung skuddveksling midt i byen. video: Twitter/Allisongriz via Storyful Vis mer

- Jeg vet ikke hva skal si. Jeg kan ikke tro dette. Det sprø med dette var at jeg ikke kom meg til bilen på grunn av veisperringene. I etterkant skjønner jeg at jeg kunne ha blitt drept selv, sier personen som nå er løslatt og heter Mark Hughes.

- Hvor var du da bildet ditt ble sirkulert i hele landet, spør reporteren Hughes.

- Jeg visste ikke om det. Jeg fikk en telefon om at ansiktet mitt ble brukt om en mistenkt. Umiddelbart fikk jeg tak i en politibetjent, sier han, og forteller videre at mens hele landet lette etter ham, snakket han allerede med politiet.

Ordføreren: - Hjerteskjærende

På samme pressekonferanse hvor politiet orienterte om den pågående skuddvekslingen mellom den fjerde mistenkte og politiet, snakket også Dallas-ordfører Mike Rawlings.

Ordføreren var opptatt av solidaritet i etterkant av angrepet mot politiet.

- Det er en hjerteskjærende morgen å miste disse politibetjentene som stolt tjente våre innbyggere. Som by og som land er vi nødt til å stå sammen og lege sårene vi alle kjenner fra tid til annen.

Identifiserer én død politimann

Navnet til en av de drepte politimennene er nå frigitt av politi-enheten han jobbet for.

43 år gamle Brent Thompson var én av fem drepte politifolk. Han jobbet i den såkalt DART-enheten, en forkortelse for Dallas Area Rapid Transit.

I alt fire DART-betjenter ble skutt i skyteangrepet mot politiet i natt norsk tid.

- Alle begynte å skrike

CNN siterer flere vitner til angrepet.

En av dem satt på McDonalds da skytingen brøt løs.

- Alle begynte å skrike, folk løp. Minst 30 skudd gikk av, sier Clarissa Myles om situasjonen i Dallas.

- Jeg gikk ved siden av en politimann. Så hørte jeg plutselig flere skudd, mens to politimenn falt om, sier en annen.

ØYENVITNE: Michael Kevin havnet midt i politiskytingen i Dallas i USA. Se den dramatiske øyenvitnevideoen. Video: CNN Vis mer

Et tredje vitne sier at han så en mann med skuddsikker vest og store mengder ammunisjon.

- En politimann snek seg innpå ham. Så snudde han seg og skjøt politimannen, sier vitnet på kanalens direkteoverføring.

Protester mot politiet

Det er store protester i USA etter politiets behandling av svarte amerikanere.

Folk demonstrerer mot politiet, som denne uken har skutt og drept to svarte menn.

Begge disse mennene ble filmet rett før sin død.

Det er også større demonstrasjoner i New York, Chicago og Los Angeles, skriver NTB.

Dagbladet oppdaterer saken.


VITNET SKYTINGEN: Vitner i Dallas forteller om hva de så. To av dem forteller hvordan en politimann ble skutt på åpen gate. Det er også to som deltok i den fredelige demonstrasjonen, som var tilstede da de første skuddene ble avfyrt. Video: CNN Vis mer