Politifolkene i ambulansesaken skal granskes

Anmeldt av advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spesialenheten for politisaker skal granske politifolkenes oppførsel i saken der ambulansepersonell nektet å ta med en alvorlig skadd 37-åring som var blitt slått ned i Oslo, skriver NTB.

Spesialenheten for politisaker skal granske saken etter å ha mottatt anmeldelse fra advokat Abid Q. Raja av politifolkene som var til stede i Sofienbergparken da en 37-åring ble slått ned.

- Nå innhenter vi informasjon fra Oslo politidistrikt for å vurdere videre etterforskningsskritt. Vi ønsker vaktjournaler og annet materiale som kan dokumentere det som skjedde, sier regionleder Liv Marit Sylliåsen i Spesialenheten for politisaker til Aftenposten.no.

Kom før ambulansen

Politiet fikk den første meldingen om opptrinnet i Sofienbergparken klokka 17.08. Meldingen gikk ut på at en afrikaner ble angrepet av flere forbipasserende ved lekeplassen.

To minutter seinere er det loggført at en person er slått ned og er bevisstløs.

Ti over fem ankommer politiet stedet med to bilpatruljer.

17.12 er det loggført at en mann blør fra hodet, og at gjerningsmannen løp fra parken og mot Toftesgate/Københavngata.

BLE FORLATT I PARKEN: Både ambulanse og politi skal granskes etter at den skadde Ali Farah (37) mandag ble forlatt av ambulansen i Sofienbergparken. Foto: CAROLINE DREFVELIN
BLE FORLATT I PARKEN: Både ambulanse og politi skal granskes etter at den skadde Ali Farah (37) mandag ble forlatt av ambulansen i Sofienbergparken. Foto: CAROLINE DREFVELIN Vis mer

Den ene politibilen følger etter gjerningsmannen, mens den andre blir igjen. Ambulansen kommer til stedet klokka 17.13.

- Klokka 17.19 har vi loggført at ambulansepersonellet mener den skadde ikke er noe for dem, sier Kåre Stølen til Dagbladet.no.

Ventet på større bil

Politiet hadde da rekvirert en større bil, en såkalt marje, som skulle komme å hente Ali Farah.


- Tanken var at å ta en person med hodeskader inn i en liten politibil ikke var så lurt, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon til Dagbladet.no.

Mens de ventet på at den store bilen skulle komme, valgte Farahs samboer og ta den skadde mannen sin med i en drosje til legevakta.

- Da ville ikke politiet ta ham ut av drosjen, og ble enige om å la ham dra, sier Stølen.

Ber alle om id

Flere vitner har reagert voldsomt på at politiet på stedet ba om legitimasjon fra den skadde Ali Farah mens han lå på bakken.

- Det er prosedyre i alle slike situasjoner. Det gjøres blant annet for å finne ut om vedkommende kan ha noen form for sykdom, og det gjøres for å ha navn dersom det blir aktuelt å kontakte pårørende. Dette gjøres i alle slike tilfeller, sier Stølen.

Han forteller at de to polititjenestemennene på åstedet fikk gjennomgå etter at ambulansen forlot den skadde. Rundt 40 sinte vitner samlet seg rundt åstedet.

- Det var veldig ubehagelig for våre tjenestemenn på stedet, for å si det mildt, sier stasjonssjef Kåre Stølen.

(NTB)