Politifolkene ville ha barnedødsfallet gjenopptatt

Politifolkene som etterforsket syvåringens dødsfall i Skien, frykter at de ikke har kommet til bunns i saken.

GJENÅPNER SAKEN: Politimester i Telemark, Rita Kilvær, har gjenåpnet en sak fra 2009, der en syv år gammel jente døde av kvelning hjemme. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
GJENÅPNER SAKEN: Politimester i Telemark, Rita Kilvær, har gjenåpnet en sak fra 2009, der en syv år gammel jente døde av kvelning hjemme. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Skien gjenopptar etterforskningen av en sak der en syv år gammel jente døde av kvelning i Skien i 2009.

Saken ble den gang henlagt som intet straffbart forhold.

Saken i Telemark kommer opp i kjølvannet av den såkalte Monika-saken.

Fra høsten 2014 var det stor medieoppmerksomhet rundt dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8). Hun døde i Bergen i 2011, og saken ble henlagt. I fjor høst ble en 33 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap på åtteåringen.

Politifolk i Telemark, som hadde jobbet med dødsfallet til syvåringen i Skien, fryktet at de kunne sitte på en lignende sak.

- Bakteppet er medieomtalen av Monika-saken. Det var egne ansatte som hadde jobbet med dødsfallet i 2009 som bragte opp at vi hadde et dødsfall som lignet. Basert på det valgte jeg å gå igjennom saksdokumentene fra 2009, sier politimester i Telemark, Rita Kilvær til Dagbladet.

Det var VG som først omtalte saken i dag.

Politimester Kilvær kom til Telemark politidistrikt i 2010, etter at saken var henlagt. Hun sier at hun derfor ikke kjenner til om det var uentighet om henleggelsen i 2009.

Døde av kvelning I en pressemelding fra Telemark politidistyrikt i dag, beskriver politiet saken slik:

«Politiet fikk 21. april 2009 melding om hjertestans hos en syv år gammel jente som befant seg i hjemmet i Skien. Jenta ble transportert til sykehus. Da jenta hadde skader som utelukket at det kunne dreie seg om sykdom, startet politiet etterforskning. Jenta døde på sykehuset 12. mai 2009, og dødsårsaken var kvelning.

Politiet etterforsket saken både taktisk og teknisk. Politiet fant at ingen kunne lastes for jentas død, og konkluderte med at «dødsfallet skyldtes hengning som avdøde selv har initiert». Saken ble henlagt 3. september 2009 av Statsadvokatene i Vestfold og Telemark som intet straffbart forhold.»

- Vondt for familien - Vi har i samråd med statsadvokaten bestemt oss for å gjenåpne etterforskningen. Det er etterforskningsskritt som vil kunne belyse hvordan hun døde, selv om det ikke er gitt at det vil gi et annet utfall, sier Kilvær.

- Dette er selvfølgelig vondt og vanskelig for familien, men vi må gjøre det vi kan, sier Kilvær.

Politiadvokat Jon Borgen i Telemark politidistrikt sier til Dagbladet at det har vært avhør i saken i dag.

- Det har vært et avhør i dag med en av familiens nærmeste. Vi ser om det er mulig å gjøre noe mer for å opplyse saken bedre.

- Vi har satt ned en etterforskningsgruppe som jobber videre med både taktiske og tekniske undersøkelser, sier politiadvokat Jon Borgen til Dagbladet.

Han sier de nå konsentrer seg om avhør med familien og deres nærmeste.

- Ble det gjort en rekonstruksjon den gang?

- Det ble gjort mange etterforskningsskritt, men jeg kan ikke kommentere hva som ble gjort og ikke gjort.

- Er det aktuelt med en rekonstruksjon nå?

- Det vil jeg ikke ta bombastisk stilling til. Vi må nå se gjennom hva saken bringer.