Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politifolkene visste ikke hvem som ledet etterforskningen av Monika-saken

Pekte på 4-5 mulige.

DREPT: Politiet mener Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar. 
Foto: HANDOUT / NTB scanpix
DREPT: Politiet mener Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar. Foto: HANDOUT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Riksadvokatens arbeidsgruppe som har gransket Monika-saken, kom i dag med hard kritikk av den første politietterforskningen av saken. Rapporten slår fast at etterforskningen hadde for dårlig kvalitet og påpeker en rekke mangler.

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i sitt hjem i Sund i 2011 14. november 2011. Politiet henla saken som selvmord. I høst ble en 32 år gammel mann, Monikas, tidligere stefar, pågrepet og siktet for drap.

Arbeidsgruppa slår fast at politiet ikke hadde grunnlag for å henlegge dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8) som selvdrap, og påpeker en rekke mangler ved etterforskningen, særlig at de uten godt grunnlag rettet nesten hele etterforskningen inn etter selvdrapssporet.

Sviktet Av rapporten går det fram at en av årsakene til at mye sviktet er mangelfull etterforskningsledelse. Gruppa har intervjuet alle de involverte i etterforskningen, og de peker alle ut en etterforskningsleder fra Bergen sentrum som den relle leder av etterforskningen i startfasen.

Men i midten av desember 2011 sa vedkommende opp stillingen sin, da han skulle gå av med pensjon om tre måneder. Han dro også tilbake til Bergen, for å fungere som leder på vold- og sedelighetsavdelingen. Ingen fylte tomrommet på Stord.

- Vi intervjuet de involverte og fikk 4-5 navn på hvem de oppfattet som lederen av etterforskningen etter dette, sier politioverbetjent Bjørn Kåre Dahl fra Rogaland politidistrikt, en av medlemmene i granskningsgruppa.

Pulverisert ansvar Da etterforskningslederen dro tilbake til Bergen ble det slutt på felles informasjonsmøter om saken om morgenen.

- Det manglet noen som fulgte opp og sørget for å slutteføre de arbeidsoppgavene som ble opprettet, eller til å vurdere bevisene samlet og i sammenheng, heter det i rapporten.

Arbeidsgruppa mener det ble et «tomrom» som førte til en «pulverisering av etterforskningsansvaret». De kritiserer også medlemmene i etterforskningen for ikke å ha vært kritiske nok.

- Vi stiller oss undrende til at det i en så stor etterforskningsgruppe ikke stilles spørsmål ved de åpenbare manglene i etterforskingen, heter det i rapporten.

Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen måtte legge betydelig press på politiet før etterforskningen ble gjenopptatt. Bistandsadvokaten ble også varslet av en politiansatt. Varsleren får skryt i rapporten: - Varslerens involvering av bistandsadvokaten har vist seg å bli helt avgjørende for at «Monika-saken» ble gjenopptatt. 

Mangelfulle undersøkelser Rapporten peker blant annet på følgende mangler:

• Politiet fulgte ikke opp trusselmeldinger.
• Et Facebook-spor burde vært fulgt opp med en rettsanmodning.
• Tre vitner som hadde informasjon om ukjente personer i nærområdet i det aktuelle tidspunktet ble ikke fulgt opp godt nok. 
• Undersøkelsene rundt mors tidligere samboer er mangelfull. Monikas mor ga opplysninger om ham i avhør samme dag som jenta ble funnet død.
• Det bemerkes også mangelfull sporsikring på åstedet. Årsaken til dette synes å være misforståelser og dårlig kommunikasjon.

Arbeidsgruppa mener også det er uforståelig at ikke måten politiet mener jenta døde på ble forsøkt rekonstruert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media