Politiforhandlinger på overtid

Regjeringens omstridte forskrift kan bli iverksatt onsdag.

SISTE RUNDE:  Leder Morten Øye i LO Stat (til venstre) og leder Arne Johannesen i Politiets Fellesforbund på vei inn til samtale med Fornyings- og administrasjonsdepartementet for å forhandle videre om arbeidstiden til politiet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SISTE RUNDE: Leder Morten Øye i LO Stat (til venstre) og leder Arne Johannesen i Politiets Fellesforbund på vei inn til samtale med Fornyings- og administrasjonsdepartementet for å forhandle videre om arbeidstiden til politiet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Partene som forhandler om arbeidstidsavtale for politiet, fortsetter på overtid natt til onsdag.

Under en kort luftepause ved 1-tiden natt til onsdag ble det antydet overfor NTB at man muligens begynner å se en ende på forhandlingene.

Tre timer tidligere, på vei inn til den nattlige innspurten i Fornyings- og administrasjons-departementet, sa lederen for Akademikerne stat og for politijuristene, Curt A. Lier, at det så lysere ut enn det gjorde noen timer tidligere.

Det er trusselen om en arbeidstidsinstruks som ingen av partene ønsker, som driver forhandlingene fremover.

Storberget med
Etter flere møter gjennom tirsdagen var det tegn til bevegelse utover kvelden. Justisminister Knut Storberget (Ap) var også selv til stede i departementet.

Storberget ankom Fornyings- og administrasjons-departementet sammen med politidirektør Ingelin Killengreen rett før klokken 18 tirsdag. Da han forlot stedet to timer senere var det også i følge med politidirektøren.
Men Storberget ville ikke si noe om forhandlingene før resultatet foreligger.

— Vi har hatt interne diskusjoner i forhold til forhandlingene, sier han.

Optimist
Lederen av Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, mente det var «bra at Storberget engasjerer seg».
— Det er ingen tvil om at han ønsker en løsning, og det gjør vi også, sa Johannessen.

Johannessen var noe mer forsiktig enn Lier i å beskrive klimaet da han toget inn til departementet ved 23-tiden:
— Jeg vil ikke si om jeg er optimist eller pessimist. Vi sitter i dialog, sa han.

Sonderinger
Det har vært omfattende kontakt og sonderinger mellom partene i politikonflikten de siste dagene — i kjølvannet av bruddet i forhandlingene fredag ettermiddag. Da Johannessen troppet opp i Fornyings- og administrasjonsdepartementet tirsdag morgen, var det med nytt håp om å komme i havn før midnatt.

— Vi har fått signaler som jeg oppfatter som vilje til å bevege seg for å finne en løsning via forhandlingsveien. Det er en spent stemning i politiet. Alle håper på en løsning, sa politiforbundets leder til NTB.

Unntak fra loven
Forhandlingene om ny særavtale for politiet strandet fredag ettermiddag fordi partene ikke klarte å bli enige om hvor stor økonomisk kompensasjon man skulle gi for unntakene fra hviletidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

Normalt sier loven at en arbeidstaker skal ha minimum elleve timer hvile mellom arbeidsøktene. For polititjenestemennene er det snakk om å redusere minimumshviletiden til åtte timer.

Hvis partene ikke blir enige via forhandlingsbordet, kommer politiet til å få sin arbeidstid regulert av en forskrift de er grunnleggende motstandere av. Den skal etter planen tre i kraft fra midnatt natt til 1. juli — hvis det ikke blir enighet.

Gode muligheter
Det er grunn til å tro at mulighetene for å komme i mål denne gang — på dobbel overtid — er større enn tidligere.

Når partene setter seg ned ved forhandlingsbordet etter sonderinger gjennom helgen, må det bety at de er enig om at det ikke er umulig å bli enig. Det innebærer trolig at regjeringen er villig til å komme politifolkene et godt stykke i møte på kravene om kompensasjon som er høyere enn da forhandlingene ble brutt. Forhandlingene er dessuten flyttet fra Politidirektoratet til departementet.

Regjeringens forhandlingsdelegasjonen ledes av statens personaldirektør Siri Røine. Etter det NTB erfarer har
arbeidstakerorganisasjonene vært frustrert over forhandlingskompetansen hos motparten, både i tariffoppgjøret i offentlig sektor tidligere i vår og i denne runden.

Det blir opplevd som et stort skritt i positiv retning at forhandlingene er flyttet til departementet, og at regjeringen møter med rutinerte og erfarne forhandlere og ikke politikere.

Kort avstand
Politidirektør Ingelin Killengreen la 328 millioner kroner på bordet før bruddet var et faktum. Pengene skulle kompensere for visse unntak fra arbeidsmiljøloven og en ekstra arbeidstime i uken.

Ifølge VG skal avstanden mellom partene være rundt 20-30 millioner kroner. Kilder avisen betegner som «nær regjeringen», sier at ingen er interessert i å gå inn i sommerferien med en uløst strid. Frykten er da at politikonflikten varer helt inn i valgkampen.

(NTB)

FORHANDLER: Statens forhandlingsleder er personaldirektør Siri Røine. Hun møtte blant annet Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund og Unio, leder Morten Øye i LO Stat og til høyre og Curt A. Lier fra Akademikerne. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
FORHANDLER: Statens forhandlingsleder er personaldirektør Siri Røine. Hun møtte blant annet Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund og Unio, leder Morten Øye i LO Stat og til høyre og Curt A. Lier fra Akademikerne. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer