Politigransking på trappene

Justisminister Knut Storberget lover en gjennomgang av Spesialenheten for politisaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVs krav om gransking av politiets maktbruk er naturlig å se i sammenheng med den varslede evalueringen av Spesialenheten for politisaker, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

SVs justispolitiker Olav Gunnar Ballo krevde tirsdag at hans egen regjering sørger for full gransking av politiets maktbruk. Bakgrunnen er Obiora-saken og en pågripelse i 2004 da en 44 år gammel svensk mann døde av kvelning.


«Godt politiarbeid»

- Arne Johannessens uttalelser om «Godt politiarbeid», som han riktignok har beklaget i ettertid, har fått meg til å tenke gjennom hvilke holdninger man har i norsk politi. Mer og mer tyder på at det er behov for en full gjennomgang, sa Ballo til NTB.

Justisminister Knut Storberget vegrer seg for å kommentere de aktuelle sakene, men viser til at det allerede er lagt planer for en evaluering av det relativt nye organet Spesialenheten for politisaker. Spesialenheten erstattet i 2005 SEFO som etterforskningsorgan i saker der det er mistanke om at ansatte i politi eller påtalemyndighet kan ha begått lovbrudd i tjenesten.

- Det er naturlig å se disse spørsmålene i sammenheng, sier Storberget til NTB.

Han legger til at det ennå ikke er klart når evalueringen av Spesialenheten vil starte eller hvilken form den vil anta.
Fire døde
I fjor ila Riksadvokaten Oslo-politiet 50.000 kroner i foretaksstraff etter at 44 år gamle Robert Michael Aconcha-Kohn mistet livet i forbindelse med en pågripelse i 2004.

Siden 1990 har Tonny Askevold (18), Thomas Wacko (44) og Eugene Obiora (48) lidd en tilsvarende skjebne.

Rusmisbrukeren Robert Michael Aconcha-Kohn hadde svensk mor og søramerikansk far.
Han ble pågrepet på Ansgar hotell i Oslo i oktober 2004 fordi han hadde slått seg vrang. Tre politipatruljer med til sammen sju politimenn ble sendt til hotellet. Ifølge morens svenske advokat Per Gröndahl gjorde politiet fire ting som alle kunne bidra til kvelning.

- De brukte pepperspray mot Michaels ansikt, de bandt hender og føtter sammen på ryggen, de festet en fôret hette rundt hodet hans, og de plasserte ham på magen i politibilen med ansiktet mot et mykt sete, sa Gröndahl til NTB tirsdag.

44-åringen var død da han ankom Legevakten.


Rystet
Olav Gunnar Ballo sier at politiets oppførsel gir ham assosiasjoner til amerikanernes behandling av innsatte ved Guantánamo Bay på Cuba.

- Beskrivelsen av den volden som utøves under pågripelsen gir assosiasjoner til Guantanamo. Å bruke belte på bein, håndjern på armer og en lufttett hette over ansiktet er handlinger man overhodet ikke skal ha rom for i Norge, sa han til NTB tirsdag.

Politimennene som deltok i aksjonen mot Aconcha-Kohn, ble ikke tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Årsaken er uklarhet rundt hvem som hadde ansvar for de ulike enkelthendelsene som førte til dødsfallet. I stedet fikk Oslo politidistrikt en foretaksstraff på 50.000 kroner.

Moren til Aconcha-Kohn vurderer nå å gå til erstatningssøksmål mot Oslo politidistrikt, ifølge hennes advokat Per Gröndahl.

(NTB)

<B>LOVER EVALUERING:</B> Justisminister Knut Storberget vil evaluere Spesialenheten for politisaker etter bare to år. Men han vil ikke granske Obiora- og Aconcha-Kohn.