Storbritannia:

Politihåndtering vekker harme: - Skandaløst

Det har vakt sterke reaksjoner at enkelte personer som har protestert mot det britiske monarkiet de siste dagene er blitt pågrepet av politiet.

#NOTMYKING: Hashtaggen #NotMyKing trender på Twitter, etter at personer som er imot det britiske monarkiet har vist sin misnøye mot at kong Charles har overtatt tronen i Storbritannia. Her er en kvinne avbildet utenfor Parlamentet med et skilt med påskriften #NotMyKing mandag. Foto: Guy Bell / Shutterstock / NTB
#NOTMYKING: Hashtaggen #NotMyKing trender på Twitter, etter at personer som er imot det britiske monarkiet har vist sin misnøye mot at kong Charles har overtatt tronen i Storbritannia. Her er en kvinne avbildet utenfor Parlamentet med et skilt med påskriften #NotMyKing mandag. Foto: Guy Bell / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Politiets pågripelser av demonstranter, som i kjølvannet av dronning Elizabeths død og den påfølgende kunngjøringen av kong Charles har vist misnøye mot det britiske kongehuset, er «svært bekymringsfullt», mener ytringsfrihetsorganisasjoner, ifølge BBC.

Mandag pågrep politiet to menn på henholdsvis 22 og 52 år i forbindelse med at kisten med dronning Elizabeth ble fraktet gjennom Edinburgh sentrum mandag ettermiddag, skriver NTB.

Ifølge The Guardian var årsaken til pågripelsene ordensforstyrrelse.

Tidligere mandag ble også en 22 år gammel kvinne siktet for ordensforstyrrelser, etter at hun dagen før demonstrerte utenfor St. Giles-katedralen i Edinburgh i forbindelse med at Charles offisielt ble utropt til konge, skriver avisa.

Hun hadde med seg en plakat der det sto «Fuck imperialism, abolish monarchy», ifølge øyenvitner.

HETS: En 22 år gammel mann må møte i retten etter å ha hetset prins Andrew under sørgeprosesjonen i Edinburgh mandag 12. september. Video: Twitter. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

«Skandaløst»

I London skal også advokat og klimaaktivist, Paul Powlesland, ha blitt truet med arrestasjon, skriver The Guardian.

Han skal ha holdt opp et blankt ark på Parliament Square i nærheten av Westminster Abbey da en politimann angivelig skal ha truet med arrestasjon, dersom han skrev det han planla på arket.

- Han bekreftet at hvis jeg skrev «Not My King» (Ikke min konge journ.anm.) på arket, så ville han arrestere meg for ordensforstyrrelse fordi noen kunne bli fornærmet, skriver han på Twitter.

Han sier videre at det er helt greit at landet nå har en sørgeperiode for dronning Elizabeth, men mener det er «skandaløst» at enhver misnøye som vises mot kong Charles` tiltredelse skal bli sett som respektløs.

DEMONSTRERTE: Flere hadde møtt opp utenfor Cardiff Castle i Wales for å vise sin misnøye med at kong Charles skulle proklameres som ny konge av Storbritannia søndag. Foto: Ben Birchall / Pa Photos / NTB
DEMONSTRERTE: Flere hadde møtt opp utenfor Cardiff Castle i Wales for å vise sin misnøye med at kong Charles skulle proklameres som ny konge av Storbritannia søndag. Foto: Ben Birchall / Pa Photos / NTB Vis mer

- Angrep

Søndag ble også Symon Hill arrestert i Oxford, angivelig etter å ha ropt «Hvem valgte ham?» da den offisielle kunngjøringen om at Charles nå er britenes konge ble lest opp, skriver Washington Post.

- Kan vi bli arrestert bare for å uttrykke meningen vår offentlig? skrev han på Twitter.

- Dette er skandaløst angrep på demokratiet, fortsatte han, før han avsluttet med hashtagen «NotMyKing». En hashtag som ifølge Washington Post nå trender på Twitter.

Ytrings- og demonstrasjonsfriheten står sterkt, også i England, sier menneskerettsekspert Anine Kierulf til Dagbladet.

Hun er også jurist og førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

- Det å gi fredelig uttrykk for slik motstand mot monarkiet er vernet både av demonstrasjons- og ytringsfriheten. Politiet kan imidlertid regulere tid og sted for slike ytringer ut fra f.eks. sikkerhetshensyn. Slike hensyn kan påvirkes av store hendelser, som for eksempel et monarkskifte.

- En viss toleranse

Hva de konkrete sikkerhetsutfordringene i Storbritannia er nå, vet bare sikkerhetstjenesten der, sier hun videre.

STORSTILT OPERASJON: Tusenvis av politibetjenter, i tillegg til personell fra militæret, skal sørge for sikkerheten i sørgeperioden i Storbritannia etter dronning Elizabeths død. Foto: Loic Venance / AFP / NTB
STORSTILT OPERASJON: Tusenvis av politibetjenter, i tillegg til personell fra militæret, skal sørge for sikkerheten i sørgeperioden i Storbritannia etter dronning Elizabeths død. Foto: Loic Venance / AFP / NTB Vis mer

- Staten - her ved politiet - må uansett vise en viss toleranse også for uanmeldte demonstrasjoner, og kan ha en plikt til å legge til rette for at de demonstrative ytringene kan framsettes andre steder, eller på andre måter, sier Kierulf og fortsetter:

- Pålegg om flytting eller ileggelse av sanksjoner må være forholdsmessige for å være lovlige. Det er staten som har bevisbyrden for at sikkerhetshensyn nødvendiggjør at demonstranter for eksempel må flytte seg, eller ilegges bøter.

Labour-politiker og parlamentsmedlem, Zarah Sultana, er blant dem som reagerer kraftig på politiets håndtering, ifølge Washington Post.

- Ingen skal bli arrestert bare for å ytre republikanske synspunkt. Det er ekstraordinært - sjokkerende - at det trenger å bli sagt.

- Rett til å demonstrere

Stuart Cundy i Metropolitan-politiet sier i en uttalelse at folk «absolutt har rett til å demonstrere».

- Vi har gjort dette klart for alle betjenter involvert i denne ekstraordinære politioperasjonen som nå pågår, sier han, ifølge BBC.

Mandag skal også en person som holdt opp et skilt med påskriften «NotMyKing» i forkant av at kong Charles skulle ankomme Westminster Hall, ha blitt bortvist av politiet, ifølge BBC.

HAR BETYDD MYE: For kameratene Alex og Robb har dronning Elizabeth vært et stort forbilde for dem helt siden de var små. De tror Storbritannia vil være preget av dødsfallet hennes i lang tid framover. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Politiet har seinere uttalt at personen ble bedt om å flytte seg blant annet for å sikre at biler kunne passere, men at vedkommende ikke ble bedt om å forlate området.

Talsperson for statsministeren ønsker overfor BBC ikke å kommentere individuelle arrestasjoner, men sier:

- I det større bildet, selvfølgelig, så er dette en periode med landesorg for de fleste, flesteparten i landet. Men den fundamentale retten til å protestere er fortsatt en hjørnestein i demokratiet vårt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer