Politihater (29) med automatgevær kan stå bak

Svensk politi rammet av 50 skudd mot politistasjon og tre helikoptre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den eller de som skjøt rundt 30 skudd med automatvåpen inn i en politistasjon i Partille i Sverige natt til mandag, er ennå ikke tatt. Ingen mennesker bemannet stasjonen nattestid, men fasaden i det tettbebygde strøket ble fullstendig ramponert.

I går morges oppdaget politiet at et tilsvarende angrep hadde blitt rettet mot Gøteborg-politiets helikopterbase. Alle de tre politihelikoptre som sto i en flyplasshangar ble rammet av minst 18 skudd, flere av dem målrettede gjennom vinduer. Ingen av helikoptrene kunne brukes etter den oppsiktsvekkende skyteepisoden.

På utsiden av hangaren fant etterforskerne en beskjed som ifølge GT.se formidler at gjerningsmannen vil «skyte mot politifolk igjen».

- Definitiv en kandidat

Politiet ser de to sakene i sammenheng, og kaller skytingen mot helikoptrene et «angrep på rettssystemet».

De undersøker om angrepene er relatert til den massive innsatsen mot gjengkriminalitet i Gøteborg, men ifølge GT/Expressen.se jobber etterforskerne nå også ut fra at en 29-åring som tidligere har ytret sitt hat mot politiet kan stå bak

- Han er definitivt en kandidat, sier en politikilde til avisa, som beskriver mannen som hovedmistenkt.

Så sent som i begynnelsen av oktober ringte 29-åringen til en politistasjon og truet med å skyte den neste politimannen som prøver å pågripe ham, og politiet tror han er i stand til å gjøre alvor av truslene.

RUNDT 30 SKUDD: Inngangen til denne politistasjonen utenfor Gøteborg ble pepret med skudd fra et automatvåpen natt til mandag. Dagen etter ble alle politiets helikoptre satt ut av spill på samme måte. Foto: Peter Holländare / SCANPIX
RUNDT 30 SKUDD: Inngangen til denne politistasjonen utenfor Gøteborg ble pepret med skudd fra et automatvåpen natt til mandag. Dagen etter ble alle politiets helikoptre satt ut av spill på samme måte. Foto: Peter Holländare / SCANPIX Vis mer

Mannen er polsk statsborger, men har bodd i Sverige i 17 år, og har blant annet begått en rekke grove eldreran. Han ble fengslet i 2004, men fortsatte med kriminalitet da han ble løslatt i 2006. I januar i år ble han ifølge Expressen fanget opp av et overvåkningskamera da han ranet en grønnsaksbutikk i Göteborg med pistol.

- Hater politifolk

Mannen som er ettersøkt for flere lovbrudd har også operert her til lands. Den etterlyste 29-åringen flyktet ifølge GT.se til Norge en gang etter det nenvte butikkranet, og ble senere pågrepet av norsk politi .

Så skal han ifølge svenske medier ha klart å rømme, og er nå på frifot til tross for flere forsøk på å finne og arrestere ham. Tidligere har politiet beskrevet ham som en «hyperaktiv kriminell»

- Han er en ensom ulv som hater politifolk. Han er interessant i denne saken i likhet med flere andre, sier pressetalsmann Björ Blixter ved Vestergötland politidistrikt til Dagbladet.no.

I oktober skal 29-åringen ha blitt observert med det som trolig var et AK4 automatgevær, det svenske forsvarets versjon av AG3. Han har også ved en annen anledning gitt utrykk for at han er i besittelse av det svært kraftige, grovkalibrede automatvåpenet.

- Jobber bredt

Politiet vil overfor Dagbladet.no ikke gå god for Expressens opplysninger om at mannen er hovedmistenkt.

Politihater (29) med automatgevær kan stå bak

- Etterforskningsmessig er det ingen «hovedmistenkt» per idag. Vi jobber bredt for å prøve å få raske resultater i denne saken, sier Blixter.

Politiet har de siste månedene jaktet på mannen uavhengig av de siste skyteepisodene han kan være involvert i, men letingen etter 29-åringen er nå intensivert. Selv om politiet nå tror den antatt ustabile mannen holder seg i gøteborgområdet, kan de ikke utelukke at han igjen har tatt seg til Norge, der han sist ble arrestert.

Kripos ville i dag ikke kommentere om norsk politi er bedt om bistand i saken eller om 29-åringen ennå er etterlyst i Norge.

Det svært urovekkende anslaget mot politihelikoptrene regnes som en så spesiell hendelse at politiressurser fra hele Sverige stilles til disposisjon for å etterforske saken.

Angrepene mot politiet har ført til at at sikkerheten ved politiets bygninger i hele Sverige nå blir gjennomgått

<B>MULIG GJERNINGSMANN:</B> Denne hyperkriminelle 29-åringen hater politiet intenst, har oppholdt seg i Gøteborg nylig og skal ha et kraftig automatgevær. Tidligere i år var han i Norge.
<B>AK4:</B> Automatgeværet politihateren ble sett med er det svenske forsvarets variant av AG3.