OMDISKUTERT: Politihelikopterets rolle - eller mangel på rolle - 22. juli er blitt bredt debattert etter terrorangrepene. Foto: Fridgeir Walderhaug.
OMDISKUTERT: Politihelikopterets rolle - eller mangel på rolle - 22. juli er blitt bredt debattert etter terrorangrepene. Foto: Fridgeir Walderhaug.Vis mer

Politihelikopteret ble brukt med skarpskyttere

Lederen for spesialenheten i Oslo, politiinspektør Ole Vidar Dahl, bekrefter at politihelikopteret er blitt brukt med skarpskyttere om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagsavisen har tidligere skrevet at politihelikopteret ved minst tre anledninger er blitt brukt med skarpskyttere plassert i skyvedøra på helikoptret. Dette har skjedd ved president Yassir Arafats besøk i Norge i 1998, dagen etter Nokas-ranet i 2004 og under jakten på Kjell Alrich Schumann en måned etter ranet.

Nå bekrefter lederen av spesialenheten at politihelikopteret er blitt brukt ikke bare under trening på slike situasjoner, men i konkrete operasjoner.

- Ja, det stemmer. Derimot tror jeg ikke at det noen gang har vært avfyrt skudd fra politihelikopteret, sier Ole Vidar Dahl.

Han mener at det ikke er noen tvil om at helikopteret kunne vært et fantastisk hjelpemiddel i situasjonen på Utøya.

- Vi kunne hatt med oss en skarpskytter om bord. Ikke for å skyte, men for å observere og rettlede mannskapene på land, sier han.

Politihelikopteret sto på bakken og mannskapet var på ferie da terrorangrepene startet i Oslo og på Utøya 22. juli.

(NTB)