KUNNE VÆRT I LUFTEN: Politihelikopter sto klart og mannskapet var tilgjengelig. Likevel ble det bedt om å vente. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
KUNNE VÆRT I LUFTEN: Politihelikopter sto klart og mannskapet var tilgjengelig. Likevel ble det bedt om å vente. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

Politihelikopteret kunne vært i luften

Sto klart og mannskaper var tilgjengelig rett etter terrorangrepet i Regjeringskvartalet. Likevel ble det bedt om å vente.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politihelikopteret sto klart og mannskaper var tilgjengelig rett etter terrorangrepet i Regjeringskvartalet, men de ble bedt om å vente, ifølge Aftenposten.

Avisa skriver at helikoptertjenesten henvendte seg til krisestaben i Oslo ti minutter etter angrepet, men fikk til svar at det der og da ikke var behov for tjenestene og at de skulle avvente.

Mannskapene, som hadde fått fire ukers sommerferie for å spare penger, var hjemme og meldte seg frivillig til tjeneste straks de hørte nyheten om bilbomben og på Gardermoen sto helikopteret klart.

I forrige uke uttalte stabssjef Johan Fredriksen til Aftenposten at «det er helt uaktuelt å bruke helikopteret som et skarpt verktøy. Det kan ikke brukes til innsetting av mannskaper i et skarpt oppdrag eller som ildstøtteplattform».

Det imøtegår Frank Jensen som var systemoperatør i helikopteret fra 2002 til 2007 og styrte datamaskinene og kameraene om bord.

- Det er nettopp her det har sin styrke. Med det avanserte utstyret kan de operere uten selv å komme i skuddlinjen. Helikopteret er benyttet i skarpe oppdrag i mange år og har vist seg å være til uvurderlig hjelp for de bakkemannskapene som står for tilslag og pågripelser, sier Jensen.

Fredriksen sier at spørsmålet rundt håndteringen av helikopteret vil bli en viktig del av politiets evaluering av arbeidet som ble utført etter terrorangrepene.

- Hadde det vært praktisk mulig å få helikopteret opp i luften tidligere, og det i gjennomgangen vi nå skal ha viser seg at det hadde vært mulig, kan politiet kritiseres for ikke å ha vært i luften tidligere, sier han. (©NTB)