PÅ VEI FIRE TIMER ETTER PÅGRIPELSEN: Først fire timer etter at Anders Behring Breivik ble pågrepet, var politihelikopteret på vei fra Oslo til Utøya. Klokka var blitt 22.26 på kvelden den 22. juli da politihelikopteret satte kursen mot Utøya, skriver VG. 
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
PÅ VEI FIRE TIMER ETTER PÅGRIPELSEN: Først fire timer etter at Anders Behring Breivik ble pågrepet, var politihelikopteret på vei fra Oslo til Utøya. Klokka var blitt 22.26 på kvelden den 22. juli da politihelikopteret satte kursen mot Utøya, skriver VG. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / DagbladetVis mer

Politihelikopteret på vei fire timer etter pågripelsen

Klokka var blitt 22.26 før helikopteret satte kursen mot Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først fire timer etter at Anders Behring Breivik ble pågrepet, var politihelikopteret på vei fra Oslo til Utøya. Klokka var blitt 22.26 på kvelden den 22. juli da politihelikopteret satte kursen mot Utøya, skriver VG.

Breivik ble pågrepet av beredskapstroppen allerede klokka 18.27. Da var det allerede gått tre timer siden bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet og 1 time og 19 minutter siden Breivik gikk i land på Utøya og begynte sin massakre der.

Ifølge telefonloggen til Oslo politidistrikt tok avsnittssjefen ved helikoptertjenesten kontakt med operasjonssentralen i Oslo klokka 18.08. Det er ennå ikke bekreftet at helikoptermannskapet meldte seg like etter eksplosjonen.

Klokka 19.09 fikk lederen for Spesialseksjonen direkte beskjed om behovet for politihelikopteret, som i sommer var tatt ut av tjeneste på grunn av ferieavvikling. Klokka 19.30 kom det første helikopteret fra Forsvaret til Utøya. Først klokka 20.48 var politihelikopteret teknisk sett operativt etter at det hadde vært til lakkering. Klokka 21.08 fløy politihelikopteret mot Oslo og regjeringskvartalet. Ti minutter senere meldte mannskapet at de var i lufta over Oslo.

- Om helikopteret hadde vært tilgjengelig ville det kunne vært brukt i henhold til intensjonene, nemlig observasjon, søk og ledelsesstøtte. Til dette er det et meget velegnet verktøy, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

Fredriksen understreker at politihelikopteret uansett ikke kunne blitt brukt til innsetting av mannskaper eller som ildstøtteplattform.

Politiets rapport om det som skjedde 22. juli overleveres til Politidirektoratet i uke 46. Sluttrapporten må være 22. juli-kommisjonen i hende i februar neste år.

(NTB)