- Politihelikopteret skal være oppe hele året

Justisministeren Knut Storberget sier politiet og Regjeringen skal sørge for at politihelikopteret ikke lenger står på bakken når det smeller.

Oslo 01.09.2011. Justistminister Knut Storberget. Foto: Uffe Frandsen
Oslo 01.09.2011. Justistminister Knut Storberget. Foto: Uffe FrandsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet er blitt massivt kritisert etter 22. juli. Justisministeren svarte i kveld Dagbladet om håndteringen av terrorangrepene Anders Behring Breivik utførte på norsk jord.

- Det er for tidlig å si om noe burde vært gjort annerledes, sier Storberget.

Må gjøre noe Politiet har fått kritikk for hvordan kommunikasjonen mellom Nordre Buskerud og Oslo politidistrikter, og den topptrente Beredskapstroppen, skal ha sviktet - og det har kommet kritikk mot politiets utrykningstid, og hvordan tjenestemennene håndterte situasjonen i henhold til den nye instruksen «skyting pågår».

Politihelikopteret skal også ha vært klart og mulig å disponere - men det ble ikke koblet inn.

Storberget er klar på at politihelikopteret ikke burde stått på bakken, slik det gjorde.

- Det må vi gjøre noe med. Det er først og fremst et budsjettspørsmål. Vi i Regjeringen kan sammen med Oslo-politiet sørge for at det er oppe hele året, sier Storberget til Dagbladet.

Forstår Han vurderer nå om politiet burde hatt et reservehelikopter.

Bildene av politiets beredskapstropp - Norges beste politifolk - i en liten, halvveis synkende gummibåt på vei for å stoppe massedrap har gått Norge rundt. Om at Delta måtte bruke en slik farkost sier ministeren:

- Det er en grunn til at Regjeringen vil styrke beredskapstroppen. Jeg er ikke operativ politimann, men jeg forstår at folk stiller disse kritiske spørsmålene.

Har tillit Knut Storberget sier han har tillit til Janne Kristiansen som PST-sjef, tross kritikken som er blitt rettet mot henne. Breivik har skaffet kjemikalier fra et firma i Polen. Handelen dukket opp hos Tollvesenet, som meldte fra til PST. Breiviks kjøp ble ikke etterforsket videre

- Jeg har tillit til alle våre ansatte, sier Storberget til Dagbladet.

Storberget understreker at det var klokt av Kristiansen å korrigere uttalelser hun ga til britiske The Times om at Adolf Hitler ville hatt et bilde av Breivik på veggen.

- Det var kloke korreksjoner, sier Storberget på spørsmål om hva han mener om uttalelsene.

DLD Han trekker fram Datalagringsdirektivet som noe som kan forhindre framtidige terrorangrep.

- Det er viktig både etterforskningsfasen og forebyggende når vi etteforsker en sånn sak.

- Burde Breivik ha vært oppdaget før?

- Det er det store spørsmålet. Der er det for tidlig å konkludere nå, sier Knut Storberget.

PÅ BAKKEN: Justisminister Knut Storberget fotografert med et politihelikopter i 2009. Da terroren kom til Norge i juli, sto Oslo-politiets helikopter på bakken. Arkivfoto: Torbjørn Berg/Dagbladet
PÅ BAKKEN: Justisminister Knut Storberget fotografert med et politihelikopter i 2009. Da terroren kom til Norge i juli, sto Oslo-politiets helikopter på bakken. Arkivfoto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer