Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Terroren i Trèbes:

- Politihelten giftet seg timer før han døde

Kort tid før han døde som følge av skadene han pådro seg i aksjonen, fikk politihelten sitt «ja», ifølge Sky News.

HEDRES: - Han reddet liv, sier Frankrikes president om oberstløytnanten Arnaud Beltrame. Han døde lørdag, etter å ha byttet seg selv med et gissel. Foto: NTB Scanpix
HEDRES: - Han reddet liv, sier Frankrikes president om oberstløytnanten Arnaud Beltrame. Han døde lørdag, etter å ha byttet seg selv med et gissel. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politimannen Arnaud Beltrame (45) hylles som en helt for sin innsats i det dramatiske angrepet i Frankrike fredag.

Først ble en mann skutt drept under en bilkapring i byen Carcassonne, før det ble skutt mot en gruppe på fire politifolk som var ute på joggetur. En politimann ble skadd i skuldra under angrepet.

Deretter tok en gisseltaker med våpen flere gisler på et supermarked i den lille byen Trebés. Her skjøt han butikkens slakter Christian Medves (49) i hodet, ifølge en kollega.

- Vi vet ikke hva som skjedde. Christian forsøkte trolig å gripe inn og stanse gjerningsmannen, sier en venn av Medves, ifølge NTB.

Lakdim skjøt også pensjonisten Hervé Sosna (65) som var kunde i butikken. Totalt ble fire mennesker drept og 16 skadd i angrepene.

Hevdet han var IS-soldat

26 år gamle Redouane Lakdim, opprinnelig fra Marokko, ble til slutt skutt og drept av politiet i en aksjon mot supermarkedet fredag ettermiddag. Politiet mener 26-åringen sto bak alle angrepene.

Lakdim skal selv ha ropt «Allahuh akbar» (Gud er stor) da gisselsituasjonen startet, og hevdet selv han var en IS-soldat. IS tok også i etterkant på seg ansvaret for angrepet, som franske myndigheter betegner som terror.

- Han gikk inn i supermarkedet, ropte «Allahu Akbar» og hevdet han var en IS-soldat og klar for å dø for Syria, før han skjøt mot en kunde og en ansatt, sier François Molin i antiterrorpolitiet.

​Men hadde det ikke vært for den 45 år gamle politimannen Arnaud Beltrame, kunne flere liv ha gått tapt.

AKSJONERTE: Et stort antall politifolk aksjonerte mot supermarkedet Super U i Trebès i Sør-Franrkrike fredag. Arnaud Beltrame pekes på som den store helten i aksjonen. Foto: Regis Duvignau / Reuters / NTB Scanpix
AKSJONERTE: Et stort antall politifolk aksjonerte mot supermarkedet Super U i Trebès i Sør-Franrkrike fredag. Arnaud Beltrame pekes på som den store helten i aksjonen. Foto: Regis Duvignau / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Politihelt

Innenriksminister Gérard Collomb forklarte fredag at politiet hadde lyktes med å få flere av gislene ut av butikken, men at gisseltakeren holdt igjen en kvinne som han brukte som et menneskelig skjold.

Det var da Beltrame tilbød seg å bytte plass med kvinnen. Inne i supermarkedet ble Beltram skutt og knivstukket av Lakdim.

Tidlig lørdag morgen bekreftet fransk politi at Beltrame døde som følge av skadene.

Nå skriver imidlertid Sky News at politihelten på dødsleiet giftet seg med sin partner Marielle på et sykehus i Carcassonne. Paret hadde opprinnelig planlagt å gifte seg i juni i år, skriver nettstedet.

- Døde som en helt

I en tale lørdag sa president Emmanuel Macron at Beltrame «døde som en helt» og at han fortjener hele nasjonens respekt og ære.

Beltrames bror Cedric sier politimannen må ha visst meget godt hvilken fare han utsatte seg for.

- Han visste han ikke hadde noen sjansen. Han ga sitt liv for en annen, sier Cedric Beltrame.

En prest i Trèbes, Philippe Guitard, sier til TV 2 at påskebudskapet er høyaktuelt etter helgens hendelser.

- Jesus ofret livet sitt for å frelse andre. Det er akkurat det politimannen gjorde, da han byttet plass med et gissel fredag, sier Guitard til TV2, som først omtalte denne saken i Norge.

Fant hjemmelagde bomber

Da politiet gjennomsøkte supermarkedet da angrepet var over, fant de tre hjemmelagde bomber, et skytevåpen og en jaktkniv som gjerningsmannen hadde med seg. Det opplyser en talsmann for påtalemyndigheten lørdag, ifølge NTB.

Natt til lørdag ble en tenåringsgutt pågrepet i forbindelse med angrepet. Han omtales som en venn av den antatte gjerningsmannen, ifølge avisa Le Figaro.

Fredag ble en annen person tilknyttet den antatte gjerningsmannen Radouane Lakdims omgangskrets, pågrepet. Han satt lørdag morgen fortsatt i avhør, ifølge avisa.

Minnegudstjeneste

Presten i Trèbes, Philippe Guitart, advarte i sin preken under søndagens minnegudstjeneste mot å legge skylden på muslimer generelt for angrep som islamske ekstremister utfører, skriver AFP.

– Vi må hjelpe folk å lære å leve sammen, sa han.

Også representanter fra det muslimske miljøet deltok på søndagens messe.

– Vi har hatt et langt vennskap med dem, sa biskop Alain Planet.

– De sørger med oss, dette rammer dem også, understreket han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!