Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiheltens egne bilder

Politimannen Odd Asbjørn Johansen jobbet dag og natt for å hjelpe fortvilte pårørende som lette etter sine kjære. Her er hans egne bilder fra katastrofeområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bildene fra Khao Lak og Patong viser katastrofens enorme ødeleggelser. Et ferieparadis som i løpet av sekunder ble et katastrofeområde. Den umulige utfordringen som møtte tusenvis av pårørende. Likplasser der det ikke var mulig å se noe som helst. Her lette Odd Asbjørn Johansen i fire dager etter savnede nordmenn.

-  Bildene har jeg jo i hodet. Det var ikke mulig å forberede seg på det som møtte oss. Dette er sterke inntrykk som alltid vil være der, sier han.

I dag lander politimannen på Gardermoen. Lørdag skal han være med på innsamlingsaksjonen til flomofrene. Han vet hvor kjærkommen hjelpen er. Historiene han forteller, er sterke.

I flere dager trålte han likplassene på jakt etter nordmenn. Til slutt måtte han gi opp. Et bilde av den savnede var ikke lenger nok. Det var umulig å identifisere de døde.

-  Stadig flere pårørende henvendte seg. Jeg fortalte at det ikke var mulig å finne noen. Dette er mennesker i sjokk. De ville så gjerne se stedene selv, sier Johansen.

-  Hvordan klarte du å samle krefter?

-  Jeg vet egentlig ikke. Situasjonen var slik at man bare lette. Når jeg ser tilbake, tror jeg det var viktig at vi hele tida var flere sammen. Vi hjalp hverandre. Jeg har tenkt mye på det. Hvor viktig det var at vi var der for hverandre.

Sønnen advarte

 SKYLT PÅ LAND:  Store båter ble skylt på land.
SKYLT PÅ LAND: Store båter ble skylt på land. Vis mer

Selv unnslapp han kjempebølgen takket være sønnen Martin (12). Da familien på fire spiste frokost 2. juledag, kjente de rystelsene fra jordskjelvet.

-  Sønnen min sa med en gang at det kunne komme en bølge. I begynnelsen trodde vi ikke helt på ham, og vi gikk ned til bassenget. Plutselig så vi at folk begynte å rope. Da var det som om hans advarsel ble en slags sikkerhetsbriefing. Derfor reagerte vi så raskt, og kom oss i sikkerhet, sier han. Politimannen skjønte raskt at det var en ekstremsituasjon. Familien tok hånd om en sørafrikansk gutt som hadde kommet bort fra familien.

Dagen etter startet han å søke etter familien Aanstad, som han visste var i området. De to familiene kjente hverandre fra Oslo. Når han i dag lander på Gardermoen, har han med urna til yngstegutt Martin Aanstad (12) - lekekameraten til politimannens sønn med samme navn. Resten av familien Aanstad berget seg og er nå i Oslo. I morgen er det begravelse i Bekkelaget kirke.

-  Når man går slik og leter, tenker man ikke på noe annet. Den første dagen hadde vi ikke noe sikkerhetsutstyr. Vi tråkket rundt med én tanke i hodet. Vi tenkte ikke på infeksjoner og giftige slanger.

Det sterkeste bildet

Et av de sterkeste bildene er fra ferieparadiset Khao Lak, der over 130 nordmenn ferierte. Odd Asbjørn så et enslig hvitt flagg stikke opp like ved vannkanten, omkranset av en haug med knuste trær og kvister. Like ved fant de en kvinne død.

-  Jeg kan ikke se noen annen forklaring enn at det var et rop om hjelp. Da vi så flagget, gikk vi ned dit. Vi kom for seint, sier han.

Bildet var på mange måter også en utløsende faktor for Odd Asbjørn. Han kjente at han var sliten. At alt det han så, satte spor.

 KAOS:  Dagen etter kjempebølgen var Odd Asbjørn Johansen i Patong, der han blant annet hjalp en finsk familie med å finne sine kjære. Ødeleggelsene var enorme. Alle foto: Odd Asbjørn Johansen
KAOS: Dagen etter kjempebølgen var Odd Asbjørn Johansen i Patong, der han blant annet hjalp en finsk familie med å finne sine kjære. Ødeleggelsene var enorme. Alle foto: Odd Asbjørn Johansen Vis mer

-  Da vi avsluttet rundt nyttårsaften, var jeg utslitt. Det var viktig å prøve å tenke på noe annet, om enn bare for noen timer. Samme kveld kom det en pårørende fra Norge som vi møtte på hotellet. Det var rart å gå inn i et nytt år.

Familien reiste hjem, men først hadde de et familieråd. Barna var usikre når pappa ble igjen i katastrofeområdet. Samtidig sa de at de forsto, forteller Johansen. De siste dagene har han vært i Bangkok hos ekteparet Ragnhild og Knut Øyvin Skaar. De har prøvd å hjelpe flere av nordmennene som kom til sykehus i Bangkok.

-  Det er mange sterke inntrykk. Å møte barn som savner sin familie. Jeg husker de første timene. Strøm og kommunikasjon var helt nede. Vi satt der med en liten sørafrikansk gutt som savnet alle. Han var likevel heldig - alle kom til rette, sier Johansen. Han forstår mange av de pårørende som har rettet kritikk mot norske myndigheter og ambassaden i Bangkok.

-  Det tok nok tid før man forsto omfanget. Da de forsto, virket de nærmest lammet. I kampen for å finne sine følte mange seg motarbeidet, sier han.

Omfanget av katastrofen var ikke mulig å fatte. Mange av de sterkeste bildene fikk Johansen under letingen i Khao Lak.

Tok fra døde

-  Det styggeste jeg så, var mennesker som tok fra de døde. Ringer som kunne identifisert mennesker, var borte. Mot slutten skjønte jeg at det ikke var mulig å være der lenger. Nå må man feste sin lit til politiets identifiseringsarbeid.

Se flere av Odd Asbjørn Johansens bilder på: www.skaarpictures.com

STOPP: Biler stoppet ikke før de møtte en sterk hindring. Denne bilen endte opp inne i resepsjonen på et hotell.
ØDELAGT FERIEPARADIS: Rundt dette bassenget var det flere turister da vannmassene kom. Slik så det ut etterpå.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media