- Politihund er en offentlig tjenestemann

Høyesterett sier det er straffbart å angripe firbeinte i tjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har slått fast at politihunden er en offentlig tjenestemann på lik linje med en politimann. Derfor kan det være straffbart å slå eller sparke en slik hund.

Etter at en 29 år gammel mann sparket og slo politihunden Casper under en pågripelse i Bergen 19. mai i fjor har både tingretten og Gulating lagmannsrett frikjent ham for vold mot offentlig tjenestemann.

Påtalemyndigheten har derimot hele tiden vært uenig i domstolenes vurdering og anket saken inn for Høyesterett.
Enstemmig
Et enstemmig dommerpanel er kommet til at Casper, og alle andre politihunder, er å anse som offentlige tjenestemenn når de er sammen med hundeføreren på jobb.

Det var under pågripelsen av en innbruddstyv, som forsøkte å løpet fra politiet etter å ha blitt tatt på fersk gjerning under et innbrudd, at hunden Casper ble sparket og slått.

Hunden lå da på bakken og voktet 29-åringen mens politimannen satte håndjern på ham. Det er dette forholdet som Høyesterett, i motsetning til de lavere domstolene, mener kan være straffbart.

- Det å utøve vold mot en polititjenestehund som blir benyttet som hjelpemiddel ved utførelsen av en tjenestehandling, og som er under tjenestemannens umiddelbare kontroll, faller innenfor en naturlig forståelse av bestemmelsen om vold mot offentlig tjenestemann, går det fram av dommen fra Høyesterett.


Ny rettssak
Dommen framhever at en polititjenestemann og en hund som er sammen på jobb, skal betraktes som én enhet. Et angrep på hunden skal derfor anses på samme måte som et angrep på en tjenestemann.

Høyesterett har opphevet frifinnelsene av 29-åringen. Nå må saken behandles på nytt av lagmannsretten, med ny og riktig forståelse av loven. (©NTB)

IKKE RØR BIKKJA! Politihund biter demonstrant som ligger på bakken under en demonstrasjon mot krigen i Irak, i Oslo i 2002. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX
IKKE RØR BIKKJA! Politihund biter demonstrant som ligger på bakken under en demonstrasjon mot krigen i Irak, i Oslo i 2002. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX Vis mer
- Politihund er en offentlig tjenestemann