Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet knuste somalisk narkonettverk:

Politihunden Gustav hylles etter enormt narkobeslag. Nå meldes det om herointørke i Oslo

- Teknologisk utvikling til tross: Hundens nese er fremdeles et av politiets viktigste og mest avanserte verktøy!

HYLLES: Sentralt i jobben med å rulle opp narkonettverket var polithunden Gustav, som fredag fikk sin fortjente hyllest i sosiale medier. Begge foto: Politiet
HYLLES: Sentralt i jobben med å rulle opp narkonettverket var polithunden Gustav, som fredag fikk sin fortjente hyllest i sosiale medier. Begge foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under opprullingen av en stor narkotikasak i Oslo snuste den sju år gamle svarte labradoren Gustav seg fram til en bil, som inneholdt en svært stor mengde heroin, opplyser Oslo-politiet.

Det var i begynnelsen av februar at politiet slo til mot et ukjent antall personer, som knyttes opp et omfattende narkotikanettverk i hovedstaden. Aksjonen ble først omtalt av TV 2 torsdag denne uka. Sju personer av somalisk opprinnelse er pågrepet og sitter varetektsfengslet.

Grønland politistasjon har samarbeidet med Seksjon for organisert kriminalitet i det som kalles "Operasjon Tøyenbadet". Politiet har slått til mot åpent narkotikasalg på Grønland, Tøyen og langs Akerselva, som de antok kunne lede dem til hovedpersonene i nettverket, skriver NTB.

- På et tidspunkt skjønner de at det er mulig å avdekke hvem som står bak, og ber om et samarbeid med oss. Resultatet er et stort beslag av heroin. Det er ikke feil å anslå dette til nesten 20 kilo, sier Einar Aas, leder for Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, til Dagbladet.

Blant de største beslagene i Norge

STORT BESLAG: Beslaget på 20 kilo heroin betegnes som det største i hovedstaden på lang tid. Foto: Politiet
STORT BESLAG: Beslaget på 20 kilo heroin betegnes som det største i hovedstaden på lang tid. Foto: Politiet Vis mer

Heroinbeslaget er blant de største i norgeshistorien, og skal ha ført til «herointørke» i Oslo.

- Det er, slik vi ser det, et nettverk som har fått jobbe uforstyrret over en viss tid. Vi har nå mottatt signaler på at beslaget kan ha resultert i herointørke i Oslo. Det er ikke ofte vi hører om noe slik, sier Aas.

Sentralt i jobben med å rulle opp narkonettverket var polithunden Gustav, som fredag fikk sin fortjente hyllest i sosiale medier. Oslo-politiet la selv ut et bilde på sin egen Facebook-side, der de hyller hunden som «en vennlig sjel, som liker å begynne hver dag med en klem».

Men Gustav har også rykte på seg for å være en dreven narkotikahund, med svært mange funn og pågripelser på merittlisten, skriver politiet.

- Et betydelig etterforskningsarbeid førte frem til en bil, hvor store deler av heroinbeslaget lå. Det var til slutt et svært fruktbart samarbeid mellom en dreven hundefører og en dreven kriminaltekniker som førte til at vi gjorde funnet, sier Aas til Dagbladet.

Beslaget som ble gjort, til dels takket være Gustavs utmerkede luktesans, betegnes som det største heroinbeslaget gjort av hund i Norge noensinne (som politiet har klart å finne i sin oversikt).

«Teknologisk utvikling til tross: Hundens nese er fremdeles et av politiets viktigste og mest avanserte verktøy!», skriver Oslo-politiet i Facebook-posten som er likt av over 3000 personer.

- Man skal aldri undervurdere hundens nese. Her fungerte den godt i samarbeid med gode etterforskere, sier Aas.

- Slått ut

Beslaget på 20 kilo heroin betegnes som det største i hovedstaden på lang tid.

- Dette er et somalisk nettverk som helt åpenbart har forsynt Oslo med heroin, og slik sett er et betydelig nettverk slått ut i denne omgangen, sier leder for organisert kriminalitet, Einar Aas, til TV 2.

De sju pågrepne er fra i underkant av 30 og opp til 50 år, og antas å ha kunnet jobbe uforstyrret over tid. De skal tidligere også ha vært aktive i kjøp og salg av khat. Aas forteller Dagbladet at flere personer tilknyttet det samme miljøet kan bli pågrepet.

- Vi kan ikke utelukke flere pågripelser, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media