Ble hyllet og kritisert

Politiinspektør skapte storm da han skrev at folks fremmedfrykt er rasjonell og berettiget. Denne uka la politimesteren fram fasiten

Måtte redegjøre om kriminalsituasjonen i Haugesund etter avis-kronikk.

MÅTTE REDEGJØRE: Politimester Hans Vik (52) i Sør-Vest politidistrikt redegjorde onsdag for kriminalsituasjonen i Haugesund etter at en politiinspektør i distriktet skrev i en kronikk i august at folks fremmedfrykt er rasjonell og berettiget. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix
MÅTTE REDEGJØRE: Politimester Hans Vik (52) i Sør-Vest politidistrikt redegjorde onsdag for kriminalsituasjonen i Haugesund etter at en politiinspektør i distriktet skrev i en kronikk i august at folks fremmedfrykt er rasjonell og berettiget. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 11. august hadde politiinspektør Thomas Utne Pettersen i Sør-Vest politidistrikt kronikken «Uberettiget fremmedfrykt?» på trykk i Haugesunds avis.

I sin kronikk tok Utne Pettersen til orde for at folks fremmedfrykt overfor asylanter og flyktninger er «høyst rasjonell og berettiget».

Politiinspektøren presenterte også tall som tegner et bilde av at det er utenlandske menn som står bak en betydelig del av kriminaliteten i Norge.

Ifølge Haugesunds avis, tok varaordfører May Britt Vihovde (V) opp saken i formannskapet 17. august, da hun mente at politiinspektørens tanker ikke helt stemmer med statistikk som er blitt presentert for politikerne tidligere.

Onsdag denne uka kom politimester Hans Vik og politistasjonssjef Edgar Mannes til Haugesund formannskap og la fram sin redegjørelse om kriminalitetssituasjonen i byen.

- Kledde av politiinspektøren

Tallene politiledelsen presenterte er vanskelig å tolke som noe annet enn en punktering av politiinspektør Thomas Utne Pettersens fremmedfrykt-utspill fra tidligere i sommer, skriver lokalavisa Hnytt under tittelen «Politimesteren kledde av politiinspektøren».

Ifølge Haugesunds avis (bak betalingsmur) innledet politimester Vik med å kommentere kronikken til Utne Pettersen, da den foranlediget onsdagens presentasjon for Haugesund-politikerne.

- Utne Pettersen skreiv en kronikk og ytret seg som privatperson. Han har som oss andre, ytringsfrihet og ytringsansvar. Han deler sine erfaringer, spørsmål og standpunkt. Vi viser verken støtte eller tar avstand, og det viser at politiet har takhøyde og har en åpenhetskultur. Og sånn bør det også være, sa politimesteren, ifølge avisa.

Under møtet framla politiledelsen tall som viser at elleve prosent av registrert kriminalitet begås av mennesker som ikke har norsk statsborgerskap.

- Ingen grunn til å frykte utlendinger

- Utlendinger står for en viss overrepresentativitet av kriminalitet her lokalt, og i Norge generelt. Men forskjellen på representativitet er i ferd med å jevnes ut. I våre tall er det ingen grunn til å frykte utlendinger. Og det er politietatens jobb å ikke bidra til polarisering, sa stasjonssjef Mannes til formannskapet og presenterte et stort tallmateriale som for stor del står i kontrast til det Utne Pettersen skrev i sin kronikk.

Politiinspektørens utspill i august utviklet seg raskt til en nasjonal debatt.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) skrev på Facebook at «vi må diskutere de reelle utfordringene, ikke stikke hodet i sanden. Flott at denne politimannen tør å ta opp realiteten i sin jobb, samtidig som det alltid er viktig at vi ikke skal skjære alle over en kam».

Hege Storhaug i Human Rights Service var så begeistret over politiinspektørens utspill at hun ba noen «rekruttere ham til politikken snarest».

Men også mange kritiske røster meldte seg.

«Som politimann skulle man tro at forebygging var viktig for ham, men han heller istedet bensin på bålet», skrev blogger og forfatter Gunnar Roland Tjomlid i en kronikk publisert i Dagbladet 13. august.

- Tillagt holdninger jeg ikke har

Politiinspektør Thomas Utne Pettersen har tidligere uttalt at hans intensjon med kronikken slett ikke var å bygge opp under folks fremmedfrykt og at det ikke var meningen at folk skulle oppfatte at kronikken handlet om flyktninger og asylanter.

- Jeg har ikke ønske om å delta videre i debatten. Iveren etter å skyte budbringeren er for stor, sier Utne Pettersen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer