SKUMLE KLOVNER: To unge gutter iført klovnemaske har skremt flere i Rønvik i Bodø tirsdag kveld.
Foto: Politiet / NTB scanpix
SKUMLE KLOVNER: To unge gutter iført klovnemaske har skremt flere i Rønvik i Bodø tirsdag kveld. Foto: Politiet / NTB scanpixVis mer

Klovnehysteriet

Politijakt på «klovner» med slagvåpen flere steder i kveld.
«Killer Clowns» har kommet til Norge

På Romerike, i Bodø og på Eidsvåg i Romsdal har politiet jaktet på såkalte «Killer Clowns». 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere steder i landet har «klovner» skapt frykt i kveld.

Politiet på Romerike rykket først ut til Auli i Nes kommune etter at de klokka 20.40 fikk inn en melding om en mann med klovnemaske i veikanten, skriver Romerikes Blad.

- En far med to barn i bilen ringte. Han sa han hadde sett en mann med klovnemaske i grøfta. Mannen skulle også ha hatt et balltre eller noe lignende i hendene, og skal ha slått og løpt etter bilen, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt Romerike Patrick Solberg til Dagbladet.

Guttestreker

Dagbladet har tidligere fortalt om mystiske og nifse klovner som driver lokalbefolkningen fra vettet i flere amerikanske byer. Utkledd i klovnekostyme lusker de seg rundt boligstrøk, banker på dører på natten og tilbyr små barn godteri for å bli med inn i skogen.

På Romerike fant etterhvert politiet en guttegjeng som forsøkte å lage en artig film.

- Vi fant en gutt i tenåra med klovnemaske, og like i nærheten var flere kamerater som filmet, sier operasjonslederen.

Vil ikke ha noe mer av dette

Solberg mistenker at guttene er inspirert av det amerikanske klovnehysteriet.

- Vi vil nå ta oss en prat med foreldrene til de involverte. Dette er første gangen vi ser dette her på Romerike, og vi håper at vi slipper å se det igjen.

Klovnehysteriet startet i begynnelsen av august da rapporter dukket opp om klovner snikenede rundt i skogen ved Greenville i delstaten South-Carolina. Siden den gang har skumle klovner blitt observert i 38 av USAs stater.

Bakgrunnen for fenomenet er Stephen Kings skrekkroman «It» fra 1986, om et monster som inntar en klovneskikkelse for å lure intetanende barn. Nå har det altså kommet til Norge.

Klovnejakt også for politiet i nord

Samtidig var politiet i Salten på utkikk etter to unge menn iført klovnemaske i Rønvik. Guttene hadde en lang gjenstand med seg, og skal ha skremt flere ungdommer.

Ungdommene, som var på vei hjem fra konfirmasjonsundervisning ble skremt av to menn utkledd som klovner, med noe som lignet kjepp eller balltre. «Klovnene» gikk inn for å skremme ungdommene, og det fikk de til.

- Vi regner med at det er guttestreker, og ønsker å komme i kontakt med klovnene, sier operasjonsleder i Salten, Espen Fagervoll til Dagbladet.

Vil få konsekvenser

Han minner om at det er straffbart å gå rundt og skremme publikum.

- Akkurat hvilken straff de får kommer an på hvor gamle de ansvarlige er. Er de unge ønsker vi å holde en konsekvenssamtale med foreldrene deres, er de eldre kan de få bøter.

Operasjonslederen sier at han vet at det også har skjedd noe lignende på Romerike i dag, og oppfordrer folk til å slutte med klovnetullet.

22.13 la politiet ut en ny Twitter-melding der de skriver at to unge gutter har meldt seg.

Også i Romsdal

10.28 meldte operasjonssentralen i Møre og Romsdal om at jenter har blitt plaget av ungdommer utkledd som klovner ved en bensinstasjon i Eidsvåg.

SKUMLE KLOVNER: Shareda Maston ble vettskremt da en klovn sto utenfor vinduet hennes og viftet med en kniv i Georgia, USA. Hun klarte å filme klovnen før den forsvant. Nå advarer moren. Video: CNN Vis mer

- Trolig inspirert av «killer clown». Skremmende stunt, skriver de på Twitter.

Til VG sier operasjonsleder Frode Gjøsund at «klovnen» banket på bilruta til jentene med en kniv og to pinner med en kjetting imellom. Politiet har foreløpig ikke kommet i kontakt med gutten med klovnemaske, som de anslår er i tenårene.