Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politijakt på Paris-mistenkte Najim (24) som nå også knyttes til Brussel-terroren

Terroristene kan ha blitt avslørt av taxisjåfør.

JAKTES: Politiet jakter nå på Najim Laachraoui (24), som bruker aliaset Soufiane Kayal. Han knyttes til både terroren i Paris og Brussel. Foto: AFP PHOTO /BELGIAN FEDERAL POLICE
JAKTES: Politiet jakter nå på Najim Laachraoui (24), som bruker aliaset Soufiane Kayal. Han knyttes til både terroren i Paris og Brussel. Foto: AFP PHOTO /BELGIAN FEDERAL POLICE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL/NEW YORK (Dagbladet): Klappjakten på terrormistenkte fortsatt i Brussel gjennom natten etter angrepet der minst 31 ble drept og over 200 ble skadd. Politiet dannet i går kveld en jernring rundt kvartalene som omkranser jernbanestasjonen i bydelen Schaerbeek i Brussel.

Det var blant annet i denne bydelen politiet fant spor etter Paris-terroristen Salah Abdeslam, som til slutt ble tatt fredag. Nå skal jakten være trappet opp mot Abdeslams medmistenkte fra Paris - en mann som er identifisert som Najim Laachraoui. Han har en mulig forbindelse til det nye terrorangrepet.

Beslag i sekker - Politiet går fra leilighet til leilighet og ransaker. De jakter etter våpen og eksplosiver, fortalte Samira Zahra (28) til Dagbladet tirsdag kveld.

OVERVÅKINGSBILDE: Politiet mener de to mennene til venstre var selvmordsbombere som utløste eksplosjonene på Zaventern-flyplassen i Brussel tirsdag. Klappjakten pågår etter mannen til høyre på bildet som fortsatt skal være på frifot. En taxisjåfør som kjørte dem til flypalssen skal ha ledet politiet til en leilighet hvor det ble funnet en bombe og IS-flagg. Foto: Belgian Federal Police via AP
OVERVÅKINGSBILDE: Politiet mener de to mennene til venstre var selvmordsbombere som utløste eksplosjonene på Zaventern-flyplassen i Brussel tirsdag. Klappjakten pågår etter mannen til høyre på bildet som fortsatt skal være på frifot. En taxisjåfør som kjørte dem til flypalssen skal ha ledet politiet til en leilighet hvor det ble funnet en bombe og IS-flagg. Foto: Belgian Federal Police via AP Vis mer

Seinere bar politiet ut flere plastsekker med beslaglagt materiale.

Ifølge den belgiske TV-stasjonen VRT var det en taxisjåfør som kontaktet politiet straks han hørte om eksplosjonene på den internasjonale flyplassen i Zaventem utenfor Brussel, melder NTB.

Kort tid i forveien fraktet han tre menn fra bydelen Schaerbeek til flyplassen. Sjåføren skal ha reagert på at mennene insisterte på å løfte koffertene sine selv og ikke ville ha hjelp til å håndtere bagasjen. Det skal ha vært taxisjåførens tips som førte politiet til et hus hvor det ble funnet et IS-flagg og en bombe under en razzia tirsdag. Bomben inneholdt blant annet spiker, skriver påtalemyndigheten i Belgia i en pressemelding. Det ble også funnet kjemiske produkter i boligen.

Politiet i den belgiske hovedstaten har etterlyst en antatt gjerningsmann etter terrorangrepet. På et overvåkingsbilde går han sammen med to andre politiet mener er selvmordbomberne bak eksplosjonene på flyplassen.

Ifølge flere medier, deriblant The Telegraph, undersøker også politiet om mannen som er mistenkt for å ha laget Paris-bombene i november, belgieren Najim Laachraoui (24), også har vært med på å lage bombene i Brussel, og om han kan være tredjepersonen på overvåkingsbildene. 

Vinket videre av politiet Laachraoui, som vokste opp i Shaerbeek i Brussel, er mistenkt for å være en IS-kommandant. Han er nå en av Europas mest ettersøkte menn, og skal i fjor ha klart å komme seg unna politiet og tilbake til Syria.

- Det fryktes at han er mesterhjernen bak det siste terroangrepet ettersom etterforskningen så langt tyder på at liknende bomber - kalt «satans mor» - er blitt brukt, skriver The Telegraph.

Laachraoui har tidligere studert elektromekanikk. I 2013 reiste han til IS i Syria. Han skal ha kommet tilbake til Europa ved å utgi seg for å være flyktning fra konflikten.

I september i fjor ble han og Saleh Abdeslam stoppet av politiet noen uker før Paris-angrepet. De skal da ha vært på vei fra Budapest til Brussel. Politiet vinket dem da videre fordi de trodde de var turister.

Rettssak in absentia Laacherraouis DNA er også funnet to bombevester brukt i Paris, og politiet undersøker etter alle solemerker om han også kan knyttes Brussel-bombene. Navnet hans ble ikke offentliggjort av politiet før mandag, dagen før terrorangrepet. Han skal ha gått under det falske navnet Soutane Kayal.

Nylig ble han stilt for retten in absentia for å ha bidratt til å rekruttere belgiere til IS. Påtalemyndigheten ønsker at han skal dømmes til 15 års fengsel, og en dom er ventet i mai, skriver The Telegraph.

Det er foreløpig uklart hvor mange som ble drept i terrorangrepene i Brussel, men flere medier opererer med et tall på over 30. Ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga ble minst 34 personer drept. 20 av ofrene skal ha befunnet seg ved bomben som gikk av på T-banestasjonen Maelbeek, mens minst 14 skal ha blitt drept på flyplassen. Minst 230 ble såret, melder NTB.

Hele Norges coronakart