PÅ TUR: Johan Mikkel Sara har levert reiseregninger for et langt høyere beløp enn det han har lagt ut. Nå må han svare i retten for differansen. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet.

Foto: Frank Karlsen
PÅ TUR: Johan Mikkel Sara har levert reiseregninger for et langt høyere beløp enn det han har lagt ut. Nå må han svare i retten for differansen. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet. Foto: Frank KarlsenVis mer

Politiker betalte 299 kr for flybillett - fikk 7156 kr fra Sametinget

Totalt skal politikeren ha fått refundert over 78 000 kr for reiseregninger på litt over 4700 kr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(NORDLYS): Tidligere visepresident i Sametinget, Johan Mikkel Sara, møtte i dag i Indre Finnmark tingrett tiltalt for bedrageri.

Sametingspolitikeren gjennom 20 år - fra 1989 til 2009, blir i retten konfrontert med sine reiseregninger over en halvannet år lang periode i 2008 til 2009, skriver Nordlys.

I løpet av denne perioden skal Sara ha nytt godt av sterkt rabatterte flybilletter da han var ansatt av SAS. Likevel skal Sara ha levert inn reiseregninger for det fulle normalbeløpet til Sametinget.

Anmeldte seg selv i 2011
Saken ble avslørt i 2011. Den gang ba da daværende sametingspresident Egil Olli Sara om å anmelde seg selv, noe Sara også etter hvert gjorde. Saken ble imidlertid henlagt, før den så ble plukket opp igjen av påtalemyndigheten.

NRK skriver i dag at totalsummen på reiseregningene Sara skal ha krevd Sametinget for i denne perioden skal være 78.268 kr. Summen Sara skal ha betalt for disse 16 reisene i perioden 30. mai 2008 til 5. oktober 2009 skal være på 4.751 kr. Den siste reiseregningen alene skal ha vært på 7.156 kr - for en reise som Sara selv skal ha betalt 299 kr for.

Erkjenner ikke straffeskyld
Påtalemyndigheten mener at Sara bevisst har bedratt Sametinget. I retten onsdag skal den 59 år gamle eks-politikeren ha erkjent differansene mellom reiseregningene og det han faktisk har betalt. Derimot erkjente han ikke straffeskyld for dette.

- Jeg erkjenner å ha gjort det som er lagt fram. Men jeg erkjenner ikke straffskyld fordi jeg har gjort dette innenfor det som har vært akseptert av Sametingets administrasjon, sa Sara i retten onsdag, skriver NRK.

Hans forsvarer, Trond Pedersen Biti, har lagt ned påstand om at saken måtte avvises da Sara skal ha trodd dette var et frynsegode som fulgte med jobben, og derfor ha vært klar over at han hadde gjort noe ulovlig.

Aktoratet er imidlertid klar på at dette er en enkel sak:

- Tiltalte har kjøpt en billett for 614 kroner. Han skriver en reiseregning på 5.334 kroner. Bedrageriet består i at Sara har gitt gale opplysninger til Sametinget. Det er helt klart at dette er uberettiget vinning, sa politiadvokat Jon Bertelsen i retten onsdag, skriver NRK.

- Skal verken ha mer eller mindre
Saras forsvarer hevdet i retten at Sametingets administrasjon skal ha vært klar over Saras praksis. Sametingsdirektør Rune Fjellheim forklarte imidlertid at dette var nytt for han.

- Prinsippet er at de faktiske utgiftene skal kompenseres. Det skal ikke koste deg noe; du skal verken ha mer eller mindre. Hvis man skal ha mer, så skal dette betraktes som lønn og da innberettes, sa sametingsdirektøren i retten, ifølge NRK.

Avgjørelse i saken er ventet å falle 16. januar.