Politiker drept

Den nederlandske høyre-ekstremisten Pim Fortuyn er skutt minst seks ganger i hodet, brystet og nakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den høyreradikale politikeren er død etter skadene, melder nederlandsk tv. Angrepet skjedde i byen Hilversum i kveld - ni dager før det nasjonale valget.

- Han er livstruende skadd. Det ser ut til at han vil dø i løpet av ti til tretti minutter, sa partitalsmann Rene Warmerdam rett etter skyteepisoden.

I 19-tida kom meldinga om at politikeren var omkommet av de massive skuddskadene. Nederlandsk tv foteller at fire personer la på sprang etter attentatmannen som også skal ha skutt mot folkemengden. Det er ikke kommet meldinger om noen pågripelser.

Fortuyn var ifølge øyenvitner på vei ut fra bygningen til 3FM Radio hvor han var blitt intervjuet. Han gikk mot bilen sin da flere skudd ble avfyrt mot ham, og han ble liggende blødende på bakken mens gjerningsmannen rømte fra stedet. Ambulanse-mannskapene ga han førstehjelp på stedet, og han ble ikke fraktet direkte til sykehus.

- Han er blitt skutt, og jeg kan se at han ligger på parkeringsplassen med et kulehull i hodet, uttalte radio-journalist Marco Koelmann.

Pim Fortuyn (54) ledet Pim Fortuyn-lista som ligger an til å bli et av landets største partier ifølge valgmålinger som gir dem 20 av 150 plasser i nasjonalforsamlingen ved valget 15. mai.

Den omstridte innvandrer-motstanderen var kjent som åpenlyst homofil, akademiker og mediekommentator før han entret den politiske arenaen i fjor. Han ønsket å stanse innvandringa og kom med stadige krasse verbale angrep på landets muslimske mineoritet. I valgkampen uttalte han at asylsøkere og flyktninger burde være glad for å få et telt og litt mat, og at regjeringen burde hjelpe narkotikabrukere ved å sørge for at de får en overdose. I lokalvalget i Rotterdam fikk partiet 35 prosent av stemmene i mars.

Vårens parlamentsvalg har vært dominert av Fortuyns utspill mot innvandring og det han kalte "rotet" etter den sittende regjeringa. Den siste tida har 54-åringen vært bekymret for sikkerheten sin, og partihovedkvarteret og partilederen har vært beskyttet av egne livvakter.

Den nederlandske statsministeren Wim Kok har avbrutt valgkampen og er på vei til Haag. Flere partier har avlyst stemmesankinga etter skytinga, men ingen har bedt om å få flyttet valgdatoen.

- Dette er et bunnmål for demokratiet vårt, sier statsministerkandidat Ad Melkert i Arbeiderpartiet.

Det er første gang en politisk leder er drept i Nederland.

- Det er slike ting man ikke trodde var mulig her til lands, sier Melkert ifølge nyhetsbyrået AP.

Fortuyn-tilhengere har strømmet til boligen hans etter drapsmeldinga. Utenfor huset i Rotterdam ligger det nå flere minnebuketter.

ANGREPET MED PAI: Pim Fortuyn ble angrepet av paikastere 14. mars i år. Paiene var trukket i urin.
VANT TIL PROTESTER: Partilederen ble sammenlignet med Østerrikes Jörg Haider. Selv passet han på å distansere seg fra Haider, Le Pen og andre europeiske høyreekstremister.
<B>IKKE TIL Å REDDE: Redningsfolkene klarte ikke å holde liv i Pim Fortuyn som ble skutt utenfor radiostudioet i Hilversum som ligger 20 kilometer sørøst for Amsterdam.
<B>DEBATTKONGEN: Pim Fortuyn satte dagsorden for den politiske debatten før valget.