Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiker-korstog mot rockfestival

Vil stoppe kommunal støtte Det skulle vært årets black metal-happening, men kan nå vise seg å bli årets flause for Oslo Rock Festival. Konserten med dødsmetall-gruppa Mayhem fører nå til at et politisk flertall ønsker å frata rockfestivalen kommunal støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder for Oslo Rock Festival, Trond Tornes, ble ved 12-tida i går kalt inn på teppet i Oslo kommune. Kulturbyråd Harald Bekken (Ap) mener rockfestivalen utviser mangel på gangsyn ved å hyre dødsmetall-gruppa Mayhem til festivalen.

- Dette vil få konsekvenser for våre bevilgninger til festivalen, sier Bekken. Oslo kommune spytter 750 000 kroner i rockfestivalens kasse for inneværende år.

Utover dagen ble det klart at flertallet i bystyret ønsker å gå enda lenger.

- Vi ber kulturbyråd Bekken om å stanse støtten til årets festival, sier Bjørn Hansen i Fremskrittspartiet. Sammen med Høyre har Frp flertall i bystyret i Oslo.

Ikke innsikt

I dag holder Høyre gruppemøte der de vurderer å stanse all framtidig støtte til Oslo Rock Festival.

- Det gjenstår å se hva vi kommer fram til, men når det gjelder årets festival spiller det ingen rolle om man velger å avlyse Mayhem-konserten. Festivalledelsen har allerde vist en total mangel på dømmekraft. Den har ikke innsikt til å sette grenser, uttaler Høyre-politiker Teddy Kjendlie.

Frps Bjørn Hansen har ikke noe i mot at black metal-bandet Mayhem holder konserter.

- Men det må ikke skje for fellesskapets regning, presiserer Hansen.

En hån

Kulturbyråd Harald Bekken er sjokkert over at Oslo Rock Festival vil la Mayhem få slippe til på Sentrum Scene lørdag 24. august.

- Jeg tar sterk avstand fra bruken av black metal-bandet Mayhem i Oslo Rock Festival.

- Mayhem står for holdninger vi ikke kan akseptere. Bandet har en ideologi som bunner i menneskeforakt, sier en tydelig indignert Bekken.

- Inkluderingen av Mayhem i festivalen er en hån og en bagatellisering av de kriminelle handlinger som har funnet sted i black metal-miljøet, hevder Bekken.

Aarseths band

Det er den sentrale posisjonen Mayhem har spilt i det beryktede satanistmiljøet som får Bekken til å reagere.

- Dette er Øystein Aarseths band, og vi vet alle hva han og forbundsfellene har stått for. Vi har hatt kirkebranner, gravskjendinger og drap, oppsummerer Bekken.

- Dette miljøet er forskrudd, fastslår kulturbyrådet, som reagerer sterkt på at Mayhem ikke er villige til å ta avstand fra kirkebrannene og drapene som black metal-miljøet har stått bak.

Sensur

- Du er ikke redd for at du nå bedriver sensur?

- Det er nok en form for sensur. Men vi vil ha en etisk standard, og da får folk kalle det hva de vil.

- Oslo Rock Festival hevder at Mayhem er et band med stor kunstnerisk integritet. Hva er din kommentar til det?

- Etter min oppfatning utviser den en form for misforstått toleranse. Jeg vil i alle fall distansere meg fra festivalledelsens vurdering. I denne saken har de helt manglet gangsyn, sier presteutdannede Bekken.

Ap-byråden forsikrer at Mayhem-konserten vil få økonomiske konsekvenser for Oslo Rock Festival, men er ikke sikker på om dette vil gjelde årets festival eller kommende festivaler.