Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiker og «Skrue» siktet for heleri av flere millioner

Imran Saber var arbeidstaker i politikerens bedrifter i flere år.

TILKNYTTET SELSKAPER: Imran Saber har framstått som arbeidstaker i to av den helerisiktede politikerenes bedrifter, som blant annet har lokaler bak disse dørene. Her jobbet politiet i ettermiddag med å sikre kassevis med beslag. Foto: FINEST.SE / LARS EIVIND BONES
TILKNYTTET SELSKAPER: Imran Saber har framstått som arbeidstaker i to av den helerisiktede politikerenes bedrifter, som blant annet har lokaler bak disse dørene. Her jobbet politiet i ettermiddag med å sikre kassevis med beslag. Foto: FINEST.SE / LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etterforskere ved Seksjon for organisert kriminalitet skal nå saumfare store beslag gjort både hjemme hos den pågrepne politikeren, også kjent som forretningsmann, og straffedømte Imran Saber, i tillegg til på flere forretningsadresser i Oslo.

Politiet bekrefter i kveld at de to er siktet for heleri av store summer som skal stamme fra kriminalitet.

- Siktelsen går ut på grovt heleri for begge mennene. Det dreier seg om flere millioner kroner, sier politiadvokat Asmund Riegels til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere de siktedes identitet.

Etter det Dagbladet erfarer undersøker politiet nå blant annet om det har gått penger fra Saber til politikerenes forretninger uten at dette framgår av offisielle dokumenter.

Store beslag Da Dagbladet i ettermiddag var på en forretningsadresse i Oslo som huser flere av politikerens bedrifter, jobbet politiet ennå med å bære ut blant annet databeslag fra bygningen. 

Tidligere i dag gjorde politiet seg ferdig med ransaking av en toppleilighet på Sinsen i Oslo som Imran Saber skal ha anskaffet  for rundt to år siden. I leiligheten fant etterforskerne blant annet en betydelig mengde billedkunst, og bar ut nærmere 20 rammer med ulike motiver.

- Jeg kan bekrefte at det er tatt beslag på flere av adressene. Det dreier seg blant annet om datamaskiner, lagringsmedier, telefoner, kunst og verdigjenstander. Det siste er for å sikre verdier med tanke på et eventuelt inndragningskrav, sier Riegels.

Var ansatt Dagbladet kjenner til at Saber fra 2007 til 2009 var offisielt registrert som ansatt i forretningsmannens viktigste selskap. I deler av den aktuell perioden sonet Saber en dom i Bastøy fengsel, men var trolig på såkalt frigang der han var i land i Oslo på dagtid innenfor visse vilkår.

Så seint som i 2012 skal 37-åringen også ha blitt oppført som ansatt i en annen av politikerens bedrifter. Det er uklart om dette mulige arbeidsforholdet har opphørt.

Men de to mennene skal også ha hatt direkte kontakt, og politiet mistenker nå at penger fra Saber eller hans kriminelle kontakter kan ha blitt hvitvasket gjennom forretningsvirksomheten poltikeren kontrollerte, etter det Dagbladet erfarer.

I forbindelse med selve arbeidsforholdet for seks år siden skulle politikeren også ha vitnet i saken der Saber allerede var heleritiltalt.

Allerede milliontiltale I den «gamle» helerisaken var Saber en periode før nyttår etterlyst for stevning. Den straffedømte 37-åringen dukket aldri opp da rettssaken skulle starte 6. januar. Etter et lengre opphold i Dubai ankom imidlertid Saber Oslo igjen, og ble da lovlig stevnet.

Heleri-tiltalen mot Saber lyder på grovt heleri av 4,4 millioner kroner fra 1994 til 2009. I tillegg er han tiltalt for ulovlig finansieringsvirksomhet og ågerrenter, ved å utnytte en rekke desperate låntakere som gikk med på avtaler om rundt ti prosent månedlig rente. 

Tiltalen omfatter også trusler. «Vet du ikke hvem jeg er og hva slags venner jeg har? Jeg skal knuse skallen din. Jeg skal ta deg», skal Saber ha sagt til en vekter som ble tilkalt under en krangel om et pengeuttak i en postbankfilial på Youngstorget i 2010. Også en sjef i et inkassoselskap skal samme år ha fått klar beskjed om at han måtte være klar over hvem han hadde med å gjøre.

- Dere kan bare google meg og se hva jeg har vært med på tidligere, skal Saber ha sagt.

Også Sabers mor (61) og storebror (39) er tiltalt i heleridelen av saken. Som følge av etterforskningen er det tatt heftelser i verdier som tilsvarer det påståtte heleribeløpet på 4,4 millioner kroner for Imran Sabers del. Dette dreier seg om blant annet leiligheter, kontantbeløp, eksklusive klokker og gullsmykker.

SKULLE VITNET: Den siktede politikeren, som også er kjent som forretningsmann, er blant vitnene i den tidligere etablerte helerisaken mot Imran Saber, på grunn av et arbeidsforhold i ett av politikerens selskaper i 2007-2009. Nå er altså arbeidsgiveren selv arrestert. Her politiadvokat Asmund Riegels da den «gamle» helerisaken mot Saber skulle ha startet 6. januar. Foto: Harald S. Klungtveit
SKULLE VITNET: Den siktede politikeren, som også er kjent som forretningsmann, er blant vitnene i den tidligere etablerte helerisaken mot Imran Saber, på grunn av et arbeidsforhold i ett av politikerens selskaper i 2007-2009. Nå er altså arbeidsgiveren selv arrestert. Her politiadvokat Asmund Riegels da den «gamle» helerisaken mot Saber skulle ha startet 6. januar. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer