Politiker-par fikk 1,6 millioner etter boligtriksing

Flere suspendert i frynsegode-skandalen i Storbritannia.

SLUTTET ETTER BOLIGSKANDALE: Parlamentsmedlem Andrew MacKay trakk seg som en av Tory-leder David Camerons nærmeste medarbeidere, etter at det torsdag kom fram at han og politikerkona har benyttet seg av ordninger for boligstøtte for politikere litt for kreativt. Foto: REUTERS/SCANPIX
SLUTTET ETTER BOLIGSKANDALE: Parlamentsmedlem Andrew MacKay trakk seg som en av Tory-leder David Camerons nærmeste medarbeidere, etter at det torsdag kom fram at han og politikerkona har benyttet seg av ordninger for boligstøtte for politikere litt for kreativt. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Flere britiske politikere har trukket seg eller blitt suspendert etter den stadig voksende frynsegode-skandalen som ble avslørt i forrige uke. Blant dem er en av de viktigste rådgiverene til Tory-lederen David Cameron, Andrew MacKay, som har trukket seg etter at det ble avslørt at han og kona tjente godt på å utnytte en av støtteordningene for bolig.

Etter at den britiske avisa The Telegraph avslørte at regjeringsmedlemmer har fått dekket urettmessige og til dels bisarre utgifter av staten, har utgiftene til stadig flere politikere blitt satt i søkelyset. Politikerne fikk igjen penger til kjøp av blant annet barberhøvler, et juletre, oppussing, gjødsel, sjokolade, skifting av lyspærer og kattemat.

Men uklare regler rundt refundering av kostnadene ved å bo på to steder, har også ført til at store summer er forsvunnet ved blant annet utnytting av flere ordninger samtidig, og til å betale lån som er nedbetalt.

Fikk støtte uten å bo to steder
En av de mest omfattende sakene gjorde at den lange politiske karrieren til Tory-politikeren Andrew MacKay trolig er over. Sammen med kona Julie Kirkbridge, også parlamentsmedlem for Tory, fikk han 170 000 pund - eller over 1,6 millioner kroner - i støtte til kostnader ved et ekstra bosted, ifølge The Guardian. Parlamentarikerne nyter godt av en ordning der de for dekket store deler av utgiftene til å ha et bosted i London når de blir valgt.

Problemet var bare at MacKay ikke hadde to bosteder. Støtten var basert på at MacKay oppga konas reservebolig i hennes valgkrets som sin hovedbolig, og dermed kunne han innkassere støtte for parets felles eiendom i London. Kona oppga imidlertid at London-eiendommen var hovedbolig, og fikk dermed støtte for ekstraboligen.

The Independent beregner at MacKay og kona krevde betydelig mer - hele 282 000 pund. Ifølge avisa sier MacKay at ordningen var godkjent av parlamentet.

Da han ble spurt om han hadde gjort noe galt, sa MacKay at han gjorde «en feilvurdering som ikke ser riktig ut». Tory-lederen David Cameron har beskrevet utnyttingen av ordningene som «helt uakseptable».

Foreløpig ser det ikke ut til at Kirkbridge vil bli utsatt for noen reaksjoner.

Tidligere minister suspendert
Andre politikere har imidlertid også utnyttet støtteordningene slik at the The Times kaller gårsdagen for «parlamentets mørkeste dag».

Tidligere miljøminister Elliot Morley ble suspendert fra Labour-partiet etter å ha innrømmet at han krevde 16 000 pund til å betale renter på et lån som allerede var nedbetalt.

Justisminister Shahid Malik skal også ha utnyttet seg av ordningen for støtte til hjem nummer to. Ifølge The Telegraph

har justisministeren betalt langt under vanlig markedspris for å bo i sitt opprinnelige hjem, om lag 100 pund i uka.

Samtidig har han fått over 400 pund i uka støtte til en annen bolig - som ifølge avisa kan virke som hans hovedbolig. Her har han også forsøkt å få igjen penger for kjøp av et hjemmekinosystem.

I tillegg kan to Labour-medlemmer bli suspendert fra Overhuset, etter påstander om at de har åpnet for å forandre lover mot betaling.

Brown beklaget
Tidligere denne uka beklaget Storbritannias statsminister Gordon Brown skandalen.  For den upopulære statsministeren har skandalen kommet meget ubeleilig, og Brown har lovet å rydde opp i ordningene.

- Jeg ønsker å beklage på vegne av politikere fra alle partier for det som er skjedd de siste dagene, sa Brown i en tale til en forsamling sykepleiere mandag.

Selv krevde han fra 2004 til 2006 å få dekket totalt 6577 pund - tilsvarende omtrent 60 000 kroner med datidas kurs - for vask av leiligheten han eide i Westminster. Pengene gikk til broren Andrew.

Det britiske arbeiderpartiet har lavere oppslutning enn noen gang før og får bare 22 prosent på en ny meningsmåling, ifølge NTB. Sist helg viste en meningsmåling at 52 prosent av britene mente at Brown burde gå av umiddelbart etter skandalen.

I HARDT VÆR: Storbritannias statsminister Gordon Brown sliter med synkende popularitet, og måtte torsdag suspendere en tidligere Labour-minister fra partiet. Foto: AFP/SCANPIX
I HARDT VÆR: Storbritannias statsminister Gordon Brown sliter med synkende popularitet, og måtte torsdag suspendere en tidligere Labour-minister fra partiet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer