Politiker skryter: - Jeg har drukket kaffe på Grünerløkka

Venstre og Senterpartiet krangler så busta fyker etter at Ola Elvestuens manglende kjennskap til melkepriser ble avslørt.

MELKEDISKUSJON: Geir Pollestad ble utfordret på prisen på hip kaffe i Oslo sentrum, etter han raste mot Ola Elvestuens manglende kjennskap til melkeprisen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MELKEDISKUSJON: Geir Pollestad ble utfordret på prisen på hip kaffe i Oslo sentrum, etter han raste mot Ola Elvestuens manglende kjennskap til melkeprisen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Forrige uke skrev Dagbladet om klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V), som ikke aner hva en liter melk koster.

Elvestuen fikk skarp kritikk fra Senterpartiet.

- Jeg må nesten le. Når voksne mennesker seriøst ikke aner hva en liter vanlig norsk melk koster, da lever de fjernt fra hverdagen til folk flest, sa Geir Pollestad (Sp) til Dagbladet.

Kan Pollestad kaffeprisen?

Dagbladet har fulgt opp saken ved å spørre samme Geir Pollestad om han vet hva en kopp kaffe fra Tim Wendelboe Grünerløkka i Oslo koster.

- Jeg vet ikke hva Wendelboe-kaffe er. Sånn kaffe har jeg aldri hørt om, sier Pollestad og gjør jærbudialekten sin så bred han bare kan.

- Den er mye drukket av folk med teak-møbler og abonnement på Morgenbladet. Gjett en pris, da?

- Jeg vil tippe 49 kroner som take away. Og med tanke på at 200 gram pulverkaffe koster 100 kroner, så er 49 kroner dyrt for én kopp. Til mitt forsvar så er melkeproduksjonen en langt viktigere del av norsk jordbruk og distriktspolitikk enn kaffe. Det er viktigere for en statsråd å kunne melkepriser enn kaffepriser, sier han.

Kaffeprisene varierer selvsagt, men Dagbladet gir Pollestad rett i gjettekonkurransen.

- Du som er så god til å gjette - vet du tilfeldigvis hva en vase på Glassmagasinet koster, med eller uten hjemlevering på sykkel?

- Jeg var faktisk inne på Glassmagasinet sin nettside i går og søkte på «vase.» Det var skuffende få dyre vaser som kom opp. Mener det var en hvit en til 799 kroner, og en grønn, stygg en som kostet noe over tusenlappen, svarer Pollestad.

Kaffepartiet

Kaffe har vært tett knyttet til Senterpartiets vekst de siste åra. Partiet har latterliggjort «kaffe latte-drikkende eliter» i storbyene, og invitert folk flest til «den gode samtalen over kaffekoppen».

Geir Pollestad vil gjerne understreker at distriktspartiet Sp ikke bare handler om bygdene:

- Jeg har drukket en kopp kaffe på Løkka i mitt liv, jeg, sier han tilfreds.

- «Løkka». Der brukte du til og med slang som de gjør i Oslo?

- Ja. Og jeg tror at folk i storbyen er mer enn kaffen de drikker, svarer han.

- Billig kritikk

Hallstein Bjercke er selvutnevnt urbanist i Oslo Venstre. Den tidligere byråden reagerte sterkt da Pollestad refset Elvestuens manglende kjennskap til melkepriser.

- Bare fordi Ola Elvestuen ikke vet hva noe koster så lever han «fjernt fra hverdagen til folk flest» og har «sviktende bakkekontakt», ifølge Pollestad. Det synes jeg er en veldig billig måte å kritisere en politiker på, sier Bjercke til Dagbladet og legger til:

- Jeg er glad for at folk er forskjellige og liker ulike ting.

- Pollestad, fra distriktspartiet Sp, gjettet faktisk riktig pris på dyr storbykaffe. Altså tok han innersvingen på Elvestuen?

- Etter hans egen logikk betyr vel det at han lever veldig nær hverdagen til hipsterne på Løkka, svarer Bjercke.

- Men jeg synes ikke det gjør ham til en bedre politiker at han gjetter riktig. Politikk handler ikke om å gjette priser på ting, fortsetter han.

Konfrontert med kritikken fra Bjercke ønsker Geir Pollestad å komme med én siste, og særs viktig, betraktning.

- Jeg er ikke hipster. Jeg er bare glad i å følge med på priser, jeg. Jærbuen liker å vite hvor mye ting koster.