kaos: I Venezuela skal det velges en ny grunnlovsgivende forsamling. Opposisjonen mener valgsystemet gir en klar fordel til president Nicolás Maduros sosialistparti, og har tatt til gatene for å protestere. Video: AP DV / NTB Scanpix / CNN Vis mer

Politiker skutt og drept under skjebnevalget i Venezuela

Gjerningspersonene skal ha brutt seg inn i hjemmet hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett før innbyggerne i Venezuela skulle gå til valgurnene i morges lokal tid, ble en politiker og kandidat til forsamlingsvalget skutt og drept i sitt eget hjem.

Også en aktivist ble drept under en demonstrasjon mot dagens skjebnevalg.

Det opplyser myndighetene i landet, ifølge BBC.

Aktivist drept

Politikeren som ble drept het Jose Felix Pineda, og var 39 år gammel. Flere gjerningsmenn tok seg inn i Pinedas hjem i Ciudad Bolivar sørøst i Venezuela, og skjøt og drepte han.

Aktivisten som ble drept het Ricardo Campos, og var en del av ungdomsfløyen til opposisjonspartiet Accion Democraticia.

Også to andre menn skal ha blitt drept under den samme demonstrasjonen, ifølge BBC, som siterer den venezuelanske avisa El Universal.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 24.02.2014 GATEKAMP: Titusenvis av demonstranter herjer i gatene i Venezuela. Hundrevis har blitt pågrepet i forbindelse med opprøret. Her ser du bilder fra noen av kampene i helga. Video: Reuters Vis mer

Kan oppløse nasjonalforsamlingen

Dagens valg i Venezuela er et såkalt forsamlingsvalg. I alt 545 representanter skal stemmes inn til en ny grunnlovsgivende forsamling, som skal få makt til å skrive en ny grunnlov.

Den nye forsamlingen vil også få makt til å oppløse Venezuelas nasjonalforsamling, der opposisjonen i landet har hatt flertall siden valget i 2015.

Det er sosialistpartiets Nicolas Maduro som er president i Venezuela. Opposisjonen i landet boikotter dagens forsamlingsvalg, og kaller det et desperat forsøk fra Maduro på å beholde makta i landet.

En tredel av representantene til forsamlingen skal ikke velges, men utnevnes fra fagforeningene og andre grupper i Venezuela, for eksempel næringslivet.

Politisk uro - økonomisk krise

De siste månedene har Venezuela vært gjenstand for en økonomisk krise, noe som igjen har skapt politisk uro. Opposisjonen i landet krever at president Maduro går av, og mener at det er hans politikk som har vært årsak til den dype økonomiske krisa.

Siden mars har landet i bunn og grunn vært preget av massive demonstrasjoner og opptøyer. Over 113 personer har mistet livet, flere tusen er såret eller pågrepet.

Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, økende kriminalitet og arbeidsledighet og mangel på medisiner og andre basisvarer.