Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikerbarna merker kjøret

Etter lang tids knallhardt press falt Thorbjørn Jagland tirsdag denne uka sammen på sitt kontor på Stortinget. I går ble han utskrevet fra Rikshospitalet. Men den tøffe jobben som toppolitiker berører ikke bare dem som selv er i den politiske manesjen. Dagbladet har snakket med barna til seks av Norges fremste politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HILDEGUNN BONDEVIK (28): - Når jeg vet at det kommer store saker om min far i media, hender det at jeg skulle ønske han hadde hatt en annen jobb. Men stort sett har jeg ingen problemer med å være datter av statsministeren.

I en markert politikerslekt staket hun tidlig ut en annen kurs enn faren sin. Istedenfor å tre inn i politikken, valgte hun optikken.

Omsorgsfull

- Selv om jeg på en måte har måttet dele ham med resten av landet i perioder, føler jeg at han har vært en omsorgsfull far. Han har riktignok reist mye og jobbet seine kvelder, men når han har vært hjemme, har han vært flink til å være sammen med familien - noe som også gjenspeiles i politikken han står for, sier hun.

- Men jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk da jeg hørte at han skulle bli statsminister igjen, spesielt i forhold til mediepresset, som stadig blir tøffere.

Merkelig

For hennes egen del har hun ikke hatt noen problemer med å være datter av en framtredende politiker. Riktignok mener hun at media tidvis framstiller faren hennes på merkelige måter, men sier at hun prøver å heve seg over opplysninger som hun vet ikke stemmer.

- Jeg har aldri blitt plagd av å være politikerdatter, men noen ganger hadde det vært deilig å ha et etternavn som ikke alle kjenner igjen, selv om jeg stort sett får positive tilbakemeldinger, sier Hildegunn Bondevik.

ERIK LAHNSTEIN (29): - Mor ble en periode tillagt personlige maktambisjoner som hun opplevde som veldig feilaktige og urimelige. Det preget nok også meg.

Anne Enger Lahnsteins eldste sønn har alltid vært stolt over den jobben moren har gjort. Hjemme fra TV-kroken på Røa i Oslo fulgte han nøye med i den politiske debatten moren var en del av.

- Barn er jo også opptatt av hvordan foreldrene har det. Når mor blir sterkt mislikt eller får hard medfart i media, tar en det litt inn over seg, sier Erik Lahnstein til Dagbladet.

Han har fulgt moren gjennom flere runder med både oppturer og nedturer.

- Etter hvert får man et mer avslappet forhold til det hele, sier Lahnstein.

Egentlig føler Lahnstein at han har hatt en nokså vanlig oppvekst. Når moren og faren ikke var hjemme, trådde bestemor til. Som storebror tok han også selv mye ansvar for familien.

Men Anne Enger Lahnstein tok seg tid til lange ferier innimellom.

- I det hele tatt har hun alltid vært veldig flink til å prioritere familien når hun først har hatt fri, sier Lahnstein.

Som politikerbarn opplever han hele tida at folk har dannet seg et bilde av ham allerede før han møter dem.

- At jeg har en kjent mor gjør at folk får en knagg å henge meg på. Det kan jo både ha positive og negative sider, sier Erik Lahnstein.

Som moren har han også selv gjort politisk karriere, både som medlem av Senterpartiet og som EU-motstander. For tida er han rådgiver i næringspolitisk avdeling i Norges Rederiforbund.

ANDERS JAGLAND (23):

- Det har vært tøft å være sønn av en så kjent politiker som Thorbjørn Jagland. Men selv om det er trist å se så mye grunnløs kritikk av min far, har det vært verdt det.

Anders Jagland er vant med at faren er i søkelyset, men i den seinere tida har det vært vel mye.

- I denne såkalte maktkampen har det kommet svært mye usaklig og grunnløs kritikk av min far fra anonyme mennesker med ambisjoner om posisjoner. Jeg har ingen problemer med å takle politisk kritikk av faren min, men mye av kritikken har ikke gått på ham som politiker, men som person. Og det gjør vondt å se at et menneske som står deg så nær, blir utsatt for så mange urimeligheter, sier Anders Jagland.

Intervjuet ble gjort før faren ble syk, men Dagbladet har fått tillatelse til å trykke det nå. Anders Jagland ønsket ikke å snakke om farens sykdom.

I alle år har faren hans jobbet mye - seine kvelder og tidlige morgener, lange reiser og seminarer. Men midt oppi dette har han vært en god far som ikke har forsmådd familien til fordel for karrieren.

- Far var alltid flink til å stille opp på alt fra fotballkamper til de mer daglige familiekravene. Det har alltid vært slik at jeg har sett mer til ham hjemme hos oss enn på TV-skjermen. Jeg kjenner ham som en far, ikke som politiker, sier han.

I årenes løp er det ikke bare Thorbjørn selv som har blitt utsatt for usakligheter. Det har hendt at voksne folk har kommet bort til Anders for å kjefte på ham på grunn av noe faren hans har sagt eller ment.

- Tidligere prøvde jeg å svare for meg, men i de seinere åra har jeg lært å henvise disse menneskene til den kritikken gjelder.

MARTIN STEEN (33): - Han var mye ute og reiste og var alltid svært opptatt. Men selv om han ikke alltid var der, var det en trygghet i å vite at pappa alltid var kjempeglad i oss. Da Martin ble født, var faren, Reiulf Steen, allerede svært aktiv i det politiske livet. Mange reiser og ulike verv førte til at det kunne gå lang tid mellom hver gang de så hverandre.

- Jeg kunne godt ønske meg at vi var mer sammen. Samtidig følte jeg alltid at far var en del av noe viktig og nyttig, sier Martin Steen.

Selv om han ikke alltid var så mye sammen med faren, hadde de et tett og nært vennskap. Spesielt etter at moren døde i 1985.

For seks år siden valgte Reiulf Steen å stå fram og fortelle offentlig om sine alkoholproblemer og psykiske problemer gjennom mange år. Da hadde familien vært inne i en svært tøff periode.

- Da jeg så det oppslaget, føltes det som en lettelse. Da hadde jeg gått og holdt på en hemmelighet i lang tid, sier han.

Martin Steen føler at han lærte mye av farens åpenhet.

- Jeg tror jeg lærte ham bedre å kjenne, og jeg tror han lærte meg bedre å kjenne, sier Steen.

HENRIK SYSE (35) : - Jeg hadde et meget nært og godt forhold til min far. Det var nok en av grunnene til at jeg sjelden hadde problemer med at han var en offentlig person.

35-åringen tror likevel at barn av dagens politikere har det tøffere enn han selv hadde det.

- Mediebildet har forandret seg ganske mye siden min far kom inn i politikken. Alt har blitt mer personfokusert, sier Henrik Syse.

Av «frynsegoder» som fulgte med det å være politikerbarn, var noen ting uunngåelige med etternavnet Syse.

- Det var jo ikke til å unngå at noen kalte meg pyse, klyse, nyse etc. Men det må man ta med godt humør. Fra voksne folk var det nok mer av en forventning om at jeg alltid skulle ha en mening om dagsaktuelle saker. Nå innebar det sjelden noe problem fordi jeg rett og slett interesserte meg, sier han.

De gode minnene fra faren og de få problemene som fulgte i kjølvannet av å være politikersønn, ble forsterket av Jan P. Syses vennligsinnede forhold til omverdenen.

- Selv om det noen ganger kunne blåse hardt på toppene. Hadde jeg ikke vært på så god fot med far selv, hadde nok ungdomstida vært tyngre.

OLE RETTEDAL (40): - Da far ble alvorlig sjuk i 1995, fikk vi endelig bli bedre kjent med ham og han med oss.

For kort tid siden ble Arne Rettedal, tidligere statsråd, fylkesordfører og ordfører i Stavanger, bisatt fra Stavanger domkirke. I begravelsen fikk dagens politikere høre sønnen Ole Rettedal snakke om politikkens pris fra domkirkas talerstol. I sitt minneord sa sønnen at tida etter at faren ble sjuk, på mange måter ble hans beste dager.

- Omsider fikk vi mer tid. Det var både han og familien svært glade for, sier Rettedal.

- Men det er stort tankekors at far måtte bli sjuk før vi kunne oppnå mer av det gode familielivet, mener Rettedal.

I 1995 fikk Arne Rettedal hjerneslag, og det politiske liv ble en personlighet fattigere. Og det ble en ny æra i det rettedalske hjem på Madla.

- Han fikk leve ut andre sider ved seg sjøl, sider han ikke fikk vist så mye av siden som kjent politiker. Han var en følsom og snill mann. Den politiske egoisme kan stjele mennesker fra familien, det er brutalt og farlig, sier Ole Rettedal. Han er ikke bitter over at hans far valgte en politisk karriere.

- Men i perioder har jeg følt at far betalte en for høy pris for sitt politiske engasjement.

<B>Erik Lahnstein</B>
<B>OMSORGSFULL:</B> - Han har reist mye og jobbet seine kvelder, men når han har vært hjemme, har han vært flink til å være sammen med familien, forteller Hildegunn Bondevik, datter av statsminister Kjell Magne Bondevik.
<B>Anders Jagland</B>
<B>Martin Steen</B>
<B>Henrik Syse</B>
<B>Ole Rettedal</B>
Hele Norges coronakart