Politikerbarna nekter å gjøre som mor og far

Camilla Stoltenberg (42), Knut Brundtland (39), Henrik Syse (34) og Anders Jagland har alle vokst opp med kjente politiker-foreldre. - Jeg var svært opptatt av å ikke sette mor i en vanskelig situasjon, forteller Knut Brundtland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjendisbarna sliter med angst

Politikerbarna har alle til felles at ingen av dem valgte å gå i foreldrenes politiske fotspor.

Advokat Knut Brundtland, sønn av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, er trolig den politikersønnen i Norge som best kan identifisere seg med Euan Blair.

Da Knut var 13 år ble mor Gro statsminister.

- Jeg prøvde ikke å være plettfri, men jeg var svært opptatt av å ikke gjøre noe som kunne brukes politisk mot mor, og sette henne i en vanskelig situasjon. Jeg ville beskytte henne ved å delta i diskusjoner og forsvare henne. Hver morgen fikk hun sju aviser hjem ved halv åtte-tiden, og jeg leste alle for å være på høyden. Så kunne jeg svare og forklare når jeg ble konfrontert med utspillene.

- Men det var ikke for å beskytte standpunktene hennes. Jeg kunne helt fint ha motsatt mening. Med en Høyre-mann som far var det helt uproblematisk, husker Knut Brundtland.

Ensom

Ingen av politikerbarna føler at psykolog John Sandstrøms beskrivelse passer direkte på deres barndom. På sitt vis er de likevel blitt berørt av temaene psykologen beskriver.

Forsker Camilla Stoltenberg - datter av tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg - husker noen dramatiske episoder da hun var i tenårene:

- Folkeavstemningen om EEC (EU - red.anm.) i 1972 var spesielt vanskelig. Jeg var 14 år og alle vennene mine var sterkt i mot. Jeg sympatiserte med foreldrene mine. Den våren var det en stor demonstrasjon mot EEC, der alle vennene mine skulle delta. Jeg møtte opp, men så slo det meg: «Dette kan jeg ikke være med på, dette står jeg ikke for». Så gikk jeg. Da følte jeg meg ganske ensom, betror Stoltenberg Dagbladet.

Tøffere

Henrik Syse, filosof, medlem av verdikommisjonens sekretariat og sønn av tidligere statsminister Jan P. Syse, tror det er annerledes for dagens politikerbarn.

- Det er en tøffere tone i dag. Forskjellen er nok stor. Jeg synes veldig synd på Tony Blairs' sønn, og han har min fulle sympati. Han utsettes for en brutal del av medieverdenen og situasjonen må være forferdelig, mener Syse.

- I dag er det nok større dokument- og møtepress blant politikerne. Derfor ville jeg aldri gått inn i politikken i dag, av hensyn til mine egne barn.

Heller ikke Brundtland og Stoltenberg var sugne på politikerlivet.

Utkonkurrert

- Jeg skjønte fort at jeg aldri ville bli like flink som mora mi, derfor lot jeg det være. Av taktiske grunner tror jeg det er lurt å stake sin egen vei. Hvordan jeg endte opp som advokat er en lang historie, men jeg legger vekt på mest mulig personlig frihet, forteller Knut Brundtland.

Camilla Stoltenberg er rett og slett ikke interessert nok.

- Jeg liker bedre å være en fagperson, og vil gjerne slippe å ha meninger om ting jeg ikke kan noe om, og heller ikke er interessert i, sier Camilla Stoltenberg som er forsker ved Norsk Institutt for Folkehelse.

Også Anders Jagland (22) synes det kan være vanskelig når tidligere statsminister, partileder og pappa Torbjørn Jagland blir utsatt for hardkjør i media.

Anders Jagland fikk store oppslag i avisene da han i juni i fjor ble angrepet av en guttegjeng utenfor utestedet Børsen Music Bar i Drammen sentrum.

- Det går inn på meg og det kan være vanskelig, men jeg prøver ikke å forsvare faren min. Jeg prøver å være oppdatert på hva han sier, men selv gjør jeg som jeg vil. Selv om jeg selvfølgelig må tenke mer på hva jeg gjør enn andre.

Unge Jagland synes mediene er snillere i Norge enn i Storbritannia, og tror det ikke er helt greit å være Euan Blair i disse dager.

- Selv kunne jeg tenke meg å jobbe innenfor data eller som journalist, sier Anders Jagland, som selv er leder i Lier AUF.