Politikerbruddene som skapte overskrifter

Det rases mot statsminister Erna Solberg etter bruddene på egne smittevernanbefalinger, men hun er i godt selskap.

SVARER: Statsminister Erna Solberg får spørsmål om 60-årsfeiringen på Geilo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ble det kjent at statsminister Erna Solberg hadde brutt smittevernanbefalingene på vinterferie i Geilo, der hun feiret sin 60-årsdag.

Fredag har politiet har besluttet å iverksette etterforskning av hendelsen for mulig brudd på smittevernreglene.

Dette skjer samme uke som blant annet Ap-nestleder Bjørnar Skjæran ble tatt for brudd på smittevernreglene etter å ha deltatt på et nachspiel i Bodø.

I andre land har smittevernbrudd hos politikere og andre helsemyndigheter fått store konsekvenser.

For mange på restaurant

I slutten av februar måtte Jordans justisminister Bassam Talhouni og innenriksminister Samir Mobeideen trekke seg etter at de hadde brutt regjeringens egen smittevernlov.

Det meldte blant annet Al Jazeera.

De to skal ha vært blant totalt ni gjester i en bursdagsmiddag på en restaurant i hovedstaden Amman. Bursdagsmiddagen ble holdt to dager etter at en lov som blant annet forbød mer enn seks gjester på restaurant, trådte i kraft.

Loven ble innført etter at landet opplevde en økning i smittetilfeller av den britiske varianten.

De to ministerne skal også ha blitt avbildet på restauranten hvor avstanden mellom gjestene var langt mindre enn det reglene tilsa.

Statsminister Erna Solberg beklager etter at hun brøt smittevernreglene i sitt eget 60-årslag. Vis mer

Hendelsen skapte sterke reaksjoner i landet, ikke minst som følge av at det tidligere hadde vært flere rapporter om at ledere ikke ble straffet for smittevernbrudd på lik linje som øvrige borgere.

Måtte trekke seg

I mai ble det kjent at den britiske epidemiologen Neil Ferguson måtte trekke seg fra sin stilling ved regjeringens forskningsgruppe (SAGE) etter brudd på Storbritannias strenge coronaregler.

Ferguson ledet forskergruppa på Imperial Collage som publiserte analysen som fikk Storbritannia til å helomvende sin covid-19-strategi.

FERSKET: Forsker Neil Ferguson brøt reglene han selv var med på å innføre. Foto: Wikimedia Commons
FERSKET: Forsker Neil Ferguson brøt reglene han selv var med på å innføre. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Den anerkjente forskeren skal ha latt en gift kvinne besøke ham ved minst to tilfeller, og dermed brutt reglene for sosial distansering. Kvinnen beskrives av Telegraph som Fergusons elsker.

Kort tid etter at besøket ble avslørt, trakk Ferguson seg fra sin stilling, en beslutning helseminister Matt Hancock støttet fullt ut.

Han uttalte til Sky News at han ble helt målløs da han fikk vite at regjeringens nøkkelrådgiver hadde brutt reglene.

Forskjell på liv å lære

Også i USA har det vært en rekke tilfeller hvor politikerne ikke har fulgt sine egne smittevernråd.

Borgermesteren i Denver, Colorado, reiste i høst til familien sin i delstaten Mississippi for å feire Thanksgiving. Samtidig hadde resten av byens befolkning blitt bedt om å holde seg hjemme i høytida.

Ifølge nettavisa Globalnews dro også en ordfører i Pennsylvania på en innendørs restaurant i nabodelstaten Maryland etter at det kort tid i forveien ble lagt ned forbud mot det samme i hans egen delstat.

PÅ RESTAURANT: Guvernør i California, Gavin Newsom, skal ha blitt sett på restaurant uten munnbind kort tid etter at han innførte nye, strenge regler for restaurantene. Foto Jeff Chiu/ AP / NTB
PÅ RESTAURANT: Guvernør i California, Gavin Newsom, skal ha blitt sett på restaurant uten munnbind kort tid etter at han innførte nye, strenge regler for restaurantene. Foto Jeff Chiu/ AP / NTB Vis mer

I desember besøkte også guvernøren i California, Gavin Newsom, og ordfører i San Fransico, London Breed, samme restaurant med to dagers mellomrom. Dette skjedde kort tid etter at det var blitt innført svært strenge restriksjoner på nettopp restauranter og butikker for å stanse smittespredningen.

Førstnevnte skal også ha blitt avbildet uten munnbind på arrangementet.

Ingen av de nevnte tilfellene fra USA skal imidlertid ha fått direkte konsekvenser for politikerne, men de har måttet beklage hendelsene.

- Det spiller ingen rolle om noe teknisk sett er lov eller ikke. Jeg må sette en høyere standard og skal heretter gjøre det bedre, sa Breed i sin beklagelse, ifølge LA Times.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer