Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikere brøt regelverk: Hemmeligholdt aksjer verdt 10 millioner for velgerne og Stortinget

Dagbladet fant millionverdier politikerne har hemmeligholdt for velgerne i strid med regelverket.

MILLIONVERDIER: Dagbladets gjennomgang av aksjonærregisteret avslører at stortingsrepresentant Svein Flåtten, som til daglig sitter i Finanskomiteen, har brutt regelverket og latt være å opplyse Stortinget og velgerne om eierskap av aksjer for 6,6 millioner kroner. Nå vil han rydde opp. Foto: Scanpix
MILLIONVERDIER: Dagbladets gjennomgang av aksjonærregisteret avslører at stortingsrepresentant Svein Flåtten, som til daglig sitter i Finanskomiteen, har brutt regelverket og latt være å opplyse Stortinget og velgerne om eierskap av aksjer for 6,6 millioner kroner. Nå vil han rydde opp. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kan Dagbladet avsløre at flere stortingsrepresentanter li flere år har hatt store, skjulte aksjeformuer, ukjent for velgerne. Det viser en gjennomgang av opplysninger om representantenes i aksjonærregisteret. Registeret har vært hemmelig og lukket for innsyn helt fram til denne uka.

Hemmeligholdet av aksjepostene har vært i strid med Stortingets regelverk, som sier at de folkevalgte plikter å oppgi alle økonomisk interesser av en viss betydning i Stortingets eget register over verv og næringsinteresser.

Hensikten med ordningen er at både velgerne og Stortingets administrasjon skal vite hvilke mulige bindinger de folkevalgte har.

Regelverket er tydelig på at aksjeposter av en større verdi enn folketrygdens grunnbeløp 1G, som tilsvarer 90 500 kroner, skal oppgis. Det er representantene selv som er ansvarlige for å holde Stortingets administrasjon informert.

Dagbladet kan dokumentere at de folkevalgte har latt være å opplyse om aksjeeierskap for hele 10,2 millioner kroner i en rekke selskaper, stikk i strid med Stortingets eget regelverket.

To av politikerne sitter selv i Finanskomiteen på Stortinget.

6,6 millioner i skjul En av dem er næringslivsmann, stortingsrepresentant og medlem i Finanskomiteen, Svein Flåtten (H).

Flåtten har en aksjepost i Sparebank1 Midt-Norge til en verdi av over 6,3 millioner kroner etter dagens verdi. Han eier også Gjensidige-aksjer for over 300 000 kroner. Begge aksjepostene er skyhøyt over grensa for innrapportering til Stortinget.

- Hvorfor har du ikke opplyst om disse aksjepostene til registeret for verv og økonomisk interesser på Stortinget?

- Slike investeringer er ikke pliktige å rapportere inn, sier Flåtten når Dagbladet ringer.

Stortingets direktør Ida Børresen var ikke tilgjengelig for en kommentar i går kveld. Via pressekontakt Jorunn Nilsen bekrefter konstitusjonell avdeling ved Stortinget overfor Dagbladet at Flåtten skulle innrapportert aksjeformuene. Og etter å ha sjekket regelverket på nytt, tar Flåtten selv kontakt med beskjed om at han har misforstått.

- Jeg har en hel del aksjeeierskap å registrere, sier han.

Flåtten eier aksjer i en rekke selskaper innenfor flere næringer, både direkte og via holdingselskap. Han er opptatt av at politikere med aksjeinvesteringer ikke er inhabile selv om de regulerer næringslivet fra Eidsvoll.

- Det medfører tradisjonelt ingen inhabilitet i å eie aksjer i norske børsnoterte selskaper, sier Flåtten.

 Fram til i nå har informasjon om 800 000 aksjeeiere i Norge vært hemmeligholdt av Skattetaten. For å spore opp eiere i aksjeselskaper måtte nysgjerrige lete opp navnene manuelt i selskapenes egne aksjebøker. Denne uka ble hele aksjonærregisteret åpnet for offentligheten. Nå kan hvem som helt få sin egne kopi av lista over alle aksjeeierne i Norge, både privatpersoner og selskap.

Dagbladets gjennomgang av stortingsrepresentantenes aksjeporteføljer viser at Flåtten er langt fra alene om å la være å opplyse om sine økonomiske interesser til velgerne.

Aksjeformue Lederen av Miljøpartiet de grønne, Rasmus Hansson, sitter på stortinget i Finanskomiteen. Han står oppført med  «ingen registreringspliktige interesser».

Men ifølge aksjonærregisteret, slik det så ut 31. desember 2014, eide Hansson 77 168 aksjer i et eiendomsselskap, Storebrand Private Investor ASA.

Aksjeporteføljen var da verdt over 570 000 kroner, viser en utregning Dagbladet har gjort basert på kvartalsrapporter i selskapet.

Hanson forteller at han oppfattet at aksjeporteføljen falt utenfor det Stortinget skal opplyses om, da han fylte ut lista med verv og økonomiske interesser i registeret.

- Kona og jeg bor i et leid hus. Og dette vår form for sparing. Mange bor i eget hus som også utgjør en stor formue, sier Hansson til Dagbladet.

AKSJER: Miljøparti-leder Rasmus Hansson lot være å opplyse Stortinget og velgerne om en aksjepost i et eiendomselskap på over 570 000 kroner. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AKSJER: Miljøparti-leder Rasmus Hansson lot være å opplyse Stortinget og velgerne om en aksjepost i et eiendomselskap på over 570 000 kroner. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I våres flyttet Hansson mesteparten av sparemidlene sine til et fond som investerer i de mest bærekraftige selskapene i verden. Fondsparing omfattes ikke av regelverket for rapportering av økonomiske interesser.

Acta-selskaper Flere stortingsrepresentanter sitter med eierskap i selskaper som var en del av de skandaliserte Acta-selskapene, der småsparere har tapt millionbeløp og lederne ble tiltalt for innsidehandel. Endelig dom i saken foreligger ikke ennå.

Oscar Jarle Grimstad (FrP) sitter nå med 1,8 millioner kroner Agasti Holding, morselskapet til flere av de trøblede Acta-selskapene. Aksjeposten er ikke oppgitt til Stortingets register.

- Jeg spurte Stortingets kontor om dette, og fikk til svar at jeg bare trengte å oppgi dette om jeg eide én prosent av selskapet eller mer, sier Grimstad.

- Men den regelen ble endret for flere år siden?

- Nei, det var jeg ikke klar over. Da må jeg bare hive meg rundt og få registrert dette.

Han sier han har hatt aksjene siden 2009.

- Det har på ingen måte vært en lukrativ investering, sier han.

Halvparten av de investerte pengene er tapt, for stortingspolitikeren som sitter i energi- og miljøkomiteen.

- Privatsak Frp-representant Tor Andre Johnsen eier aksjer for rundt en halv million i flere selskaper.

- Du har bedre oversikt enn meg, du, er Johnsens reaksjon når Dagbladet lister opp eierskapene.

- Har du innrapportert  noe av dette til Stortinget?

HEMMELIGHOLDT AKSJEFORMUE: Stortingsrepresentant for Frp, Tor André Johnsen. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
HEMMELIGHOLDT AKSJEFORMUE: Stortingsrepresentant for Frp, Tor André Johnsen. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer

- Nei, nå spør du vanskelig. Økonomien min er jo stort sett en privatsak, så det har jeg ikke hatt noe behov for å rapportere til noen om.

- Regelverket fastslår at  man skal rapportere inn når aksjeposten overstiger 90 000 kroner?

- Det har jeg ikke fått med meg. Det er jo bare å beklage. Dette er langsiktig pensjonssparing som jeg ikke tenker på til daglig, sier Johnsen.

Offshoreaksjer Høyrepolitiker Hårek Elvenes er registrert med aksjer for 824 000 kroner i Norsk Hydro, og disse er registrert i Stortingets register. Men han har også aksjer for en drøy halv million i John Fredriksens Seadrill. Disse aksjene har Elvenes ikke oppgitt i tråd med regelverket.

- Ja det stemmer nok det. Aksjene i Seadrill ble vel kjøpt etter at jeg rapporterte aksjekjøp siste gang, sier han.

Oversikten som Stortingets sist har publisert er oppgitt å være ajourført 18. september i år.

BRØT REGELVERKET: Stortingsrepresentant Oskar Jarle Grimstad (Frp har brutt regelverket ved ikke å informere velgerne og Stortinget om aksjeposten sin i Agasti holding ASA. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto
BRØT REGELVERKET: Stortingsrepresentant Oskar Jarle Grimstad (Frp har brutt regelverket ved ikke å informere velgerne og Stortinget om aksjeposten sin i Agasti holding ASA. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto Vis mer

- Aksjene er kjøpt før dette, da har jeg bare glemt å rapportere dem inn. Aksjer er noe jeg både selger og kjøper med jevne mellomrom.

- Er du aktiv i aksjemarkedet?

- Det siste året har det vært få transaksjoner. Jeg er ingen storinvestor, sier Elvenes.

Han sier at det er helt uproblematisk at aksje-eierskapet til Stortingspolitikere nå er offentlig informasjon.

- Nei, jeg har ingen interesse av å holde dette skjult. Dette er bare en forglemmelse fra min side, sier han.

Fiskeaksjer Også Helge Andre Njåstad (Frp) har unnlatt å føre opp aksjer i interesseregisteret. Njåstads eierskap i fiskeriselskapet Austevoll Seafood har en verdi på 95 000 kroner med dagens aksjekurs. Han overskrider dermed minstegrensa satt av Stortinget.

BRØT REGELVERKET: Frps unge og lovende stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad eier en aksjepost i Austevoll Seafood som skulle vært oppført i Stortingets register for folkevalgtes interesser. Her sammen med Frp-leder Siv Jensen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
BRØT REGELVERKET: Frps unge og lovende stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad eier en aksjepost i Austevoll Seafood som skulle vært oppført i Stortingets register for folkevalgtes interesser. Her sammen med Frp-leder Siv Jensen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Til tross for at glippen nå blir omtalt i pressen er han positiv til at aksjonærregisteret  åpnes for innsyn.

- Åpenhet er generelt positivt i samfunnet, sier Njåstad til Dagbladet.

Mangeårig kamp Det er flere år siden pressen første gang ba Finansdepartementet åpne aksjonærregisteret for innsyn. Journalist Vegard Venli i fagbladet Kommunal rapport er blant de som har presset hardt på for å åpne aksjonærregisteret.

- Vi ønsket opprinnelig om å finne fram til kommunalt ansatte og politikere som eier aksjer i selskaper som handler med kommunen. Vi hadde sett noen enkelteksempler, men ville se helheten. Og rent prinsipielt bør det være helt åpent for alle hvem som eier aksjer i Norge, på lik linje med hvem som har styreverv. Aksjeeiere kan drive forretningsvirksomhet med redusert krav om personlig ansvar, det er ingen grunn til hemmelighold, sier Venli til Dagbladet.

HEMMELIGHOLDT AKSJEFORMUE: Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) sitter i Justiskomiteen. Han har brutt regelverket ved ikke å opplyse velgerne og Stortinget om eierskapet sitt i riggselskapet Sea Drill. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HEMMELIGHOLDT AKSJEFORMUE: Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) sitter i Justiskomiteen. Han har brutt regelverket ved ikke å opplyse velgerne og Stortinget om eierskapet sitt i riggselskapet Sea Drill. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling