Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politikere drikker for mye på jobb

Stortingspolitikere på tur i utlandet drikker for mye i arbeidstida, mener KrFs stortings-representant Finn Kristian Marthinsen (57).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEVLUNGHAVN (Dagbladet): Finn Kristian Marthinsen tar et oppgjør med det han mener er en ukultur når stortingspolitikere er på sine mange utenlandsturer.

- Det er for mye servering av alkohol når norske delegasjoner er på utenlandsbesøk. Ofte er det alkohol både til lunsj og på ettermiddagen. Brett blir båret rundt, og det serveres ved bordene. Noen har vett på å si nei, men ikke alle. Dessuten er det jo ikke alle som tåler alkohol like godt. Noen ganger merker jeg at seriøsiteten i samtalene under møtene blir nedsatt på grunn av dette, sier Marthinsen til Dagbladet.

- Klar i hodet

Stortingsrepresentanten fra Buskerud har sittet på Stortinget siden 1997. Han er medlem av justiskomiteen og leder for Stortingets delegasjon til Den vesteuropeiske unions parlamentariske forsamling. Han vil ikke gi noen konkrete eksempler på når det har blitt servert for mye alkohol på jobbturer, men sier det er en trend som har utviklet seg de siste åra.

- Er det fylleturer?

- Nei, det er det ikke, men politikere er som andre mennesker. Noen drikker for mye i jobbsammenheng. Jeg mener at når viktige mennesker skal snakke om viktige ting, bør man være helt klare i hodet. Det gjelder jo for de fleste andre yrkesgrupper, så det er ingen grunn til at dette ikke skal gjelde politikere også, svarer han.

Marthinsen mener at Stortinget burde ha vedtatt at det ikke skal drikkes alkohol når representantene er i møter utenlands i forbindelse med politiske verv.

- Det hadde ikke gjort noe om Stortinget hadde kommet med et signal om at man ikke bør drikke alkohol i arbeidstida. Slik det er nå, har det blitt en slags greie at alkohol er en del av kulturen, sier han.

Sjelesørger

Marthinsen, som er prest av yrke, hevder han opplever litt av hvert når han er på tur med kolleger.

- Jeg har litt lett for å bli sjelesørger når noen av mine kolleger har fått for mye å drikke. Da skal alle gjerne snakke om både ekteskapsproblemer, troen på Gud og moral. Jeg er et medmenneske som gjerne vil snakke med alle, men aller helst vil jeg være sjelesørger for edru mennesker. Det er viktig at folk husker hva de har sagt dagen etterpå, så det ikke bare blir fyllerør, sier Marthinsen.

Sjelden alkoholfritt

- Er det vanskelig å være avholdsmann på jobbturer?

- Nei, jeg har mitt standpunkt, så vanskelig er det ikke for meg. Men jeg drikker meg snart i hjel på Coca-Cola. Det er svært sjelden vertskapene kan tilby alkoholfri vin. Et av de få hederlige unntakene er hos ambassadør Knut Vollebæk i USA, sier han.

Marthinsen har merket seg en klar oppmykning i synet på alkohol i sitt eget parti de siste åra.

- Det er litt trist at folk ikke lenger assosierer oss KrF-ere med avholdsfolk. Jeg har et inntrykk av at noen mener det er en måte å vise at man er frigjort på når man både er kristen og drikker. Det mener jeg er en misforståelse. Den kristne frigjortheten er å ta de svakes parti, sier Marthinsen.

IKKE VIN TIL KRABBENE: Stortingsrepresentant Finn Kristian Marthinsen bruker sommerferien til å fiske krabber på feriestedet i Nevlunghavn. Han serverer aldri øl eller vin til krabbene, og mener at også andre politikere bør drikke mindre.