Politikere fra fem partier presenterer forslag til ny integreringspolitikk

Vil ha forbud mot nikab i skolen og gjøre det lettere å få midlertidig arbeidstillatelse. 

FORESLÅR NY INTEGRERINGSPOLITIKK: Tankesmien Agenda presenterer rapporten «10 bud for en ny integreringspolitikk». Bak rapporten står politikere fra fem partier.  Fra venstre Anne Beate Tvinnereim (Sp), Sveinung Rotevatn (V), Bård Vegar Solhjell (SV) ,  leder i Tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen, Dagrun Eriksen (KrF) og Jette F. Christensen (Ap).  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORESLÅR NY INTEGRERINGSPOLITIKK: Tankesmien Agenda presenterer rapporten «10 bud for en ny integreringspolitikk». Bak rapporten står politikere fra fem partier.  Fra venstre Anne Beate Tvinnereim (Sp), Sveinung Rotevatn (V), Bård Vegar Solhjell (SV) ,  leder i Tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen, Dagrun Eriksen (KrF) og Jette F. Christensen (Ap).  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sentrale politikere fra fem partier presenterer på en pressekonferanse i dag forslag til en ny integreringspolitikk.

Politikken presenteres i rapporten «10 bud for bedre integrering», og er utarbeidet gjennom hyppige møter de siste månedene i regi av Tankesmien Agenda.

- Integreringstiltakene må begynne tidligere og omfatte flere enn det som er tilfellet i dag, sier Bård Vegar Solhjell (SV), som har ledet utvalget.

I utvalget sitter også Jette F. Christensen, stortingsrepresentant og sentralstyremedlem for Arbeiderpartiet, nestleder i Kristelig Folkeparti Dagrun Eriksen, nestleder i Senterpartiet Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim og stortingsrepresentant i Venstre Sveinung Rotevatn. I tillegg har fem forskere vært med på rapporten.

Forbud mot nikab

Utvalget foreslår blant annet forbud mot nikab i skoler og klare begrensninger på bruk av maskerende plagg for offentlig ansatte og i møte med offentlige instanser.

- Det skal ikke åpnes for kjønnsdelt svømmeundervisning, og innføres klare nasjonale retningslinjer for arbeidet mot hijab-bruk i barneskoler, sier Solhjell.

Utvalget ønsker også at det skal være forbud mot nikab for offentlig ansatte som hovedregel.

Utvalget mener det hemmer kommunikasjon og samhandling med ansiktstildekking.

- For å få en bedre integrering må vi få til en større deltakelse i det offentlige liv. Da kan vi ikke dekke til ansiktet, sier Jette F. Christensen.

Solhjell sier videre at det er et viktig punkt at integreringen skal starte på dag én, blant annet ønsker de at alle asylsøkerbarn skal få barnehageplass fra dag én.

Lettere å få arbeidstillatelse

Rapporten tar også til orde for at det må bli lettere for asylsøkere å få midlertidig arbeidstillatelse.

- Når flere tusen av asylsøkerne som kommer med stor sannsynlighet får bli i Norge, er det dyrt for samfunnet å holde disse ute av arbeidsmarkedet og la dem vente lenge og passivt på mottak. Det er ikke påvist noen pull-effekt ved dette, sier Christensen.

Advarer mot elitemottak

Utvalget advarer samtidig mot egne elitemottak, såkalte integreringsmottak, til tross for at samarbeidspartiene Venstre og KrF sikret regjeringen flertall for nettopp dette da Stortinget like før sommeren vedtok omfattende endringer i norsk integreringspolitikk.

- Deltakerne sitter her som enkeltpolitikere, ikke som representanter for sine representative partier, presiserer leder i Agenda Marte Gerhardsen, som sier det likevel er kort vei til at dette kan bli partienes politikk på området, litt fram i tid.

De fem partiene som deltar med representanter, har sammen flertall på Stortinget.

- Ingen konsekvens for framtidig samarbeid

Venstre og KrF deltar i utvalget med representantene fra den rødgrønne regjeringen, til tross for at de nå er støttepartier for den sittende regjeringen.

Spurt om hvorfor de deltar i arbeidet, svarer Dagrunn Eriksen:

- Vi er jo et sentrumsparti. Da vi fikk denne invitasjonen til å være med og tenke langsiktig på et politikkområde som er veldig viktig, så sa vi som vi pleier at det er viktigere hva vi samarbeider om, enn hvem vi samarbeider med. Men det har nok ingen konsekvenser for et framtidig samarbeid utover dette området.

HOS AGENDA:  Utvalget bak rapporten er ledet av Bård Vegar Solhjell (SV, i midten). Her med Jette F. Christensen (Ap, t.v.) og Agendas leder Marte Gerhardsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HOS AGENDA:  Utvalget bak rapporten er ledet av Bård Vegar Solhjell (SV, i midten). Her med Jette F. Christensen (Ap, t.v.) og Agendas leder Marte Gerhardsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer