Politikere i Nord-Irland drapstruet

LONDON (Dagbladet): Politikere i Nord-Irland er under 24-timers politiovervåking. Etterretningskilder har advart dem om at Real IRA planlegger et attentat som opptakt til de største protestantiske marsjene neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drumcree-marsjen er på søndag, og fredag 12. juli marsjerer Orange-ordenen over hele provinsen til minne om slaget ved Boyne i 1690.

Blant dem som har fått økt politibeskyttelse er den nordirske statsråd John Reid, førsteminister i lokalregjeringen David Trimble og protestantpresten Ian Paisley.

IRA-utbrytere

Ifølge etterretningskilder er det utbrytergruppa Real IRA som skal ha planlagt et attentat. Det var denne gruppa som sprengte bomben i Omaghs sentrum i august 1998 som tok livet av 29 mennesker.

Real IRA ser det som sin oppgave å torpedere fredsprosessen, og et politikerdrap nå like før de store protestantiske marsjene vil ha stor effekt og føre til gjengjeldelsesaksjoner fra ekstreme protestanter.

I vår har det vært en økende spenning i Nord-Irland med stadig flere sekteriske mord. Hittil i år har mer enn 60 mennesker blitt straffet av militsgrupper - 47 er blitt skutt og 15 banket opp. Både katolske terroristorganisasjoner som IRA, INLA og Real IRA har gjennomført straffeaksjoner. Det samme har skjedd på protestantisk side, hvor UVF, UFF og LVF straffer avvikere og motstandere ved å skyte dem gjennom kneskålene, banke dem opp eller drepe dem.

Drumcree

Tradisjonelt blir det sammenstøt når Orange-ordenen holder sin Drumcree-marsj. I år skjer det førstkommende søndag. De marsjerende har heller ikke i år fått tillatelse til å marsjere gjennom den katolskdominerte Garvachy Road. De vil protestere, men nøye seg med det. Likevel pleier ekstremister å gå til angrep på politistyrkene.

Det skal lite til før demonstrasjonen i Drumcree skaper flere urosenter og fører til sammenstøt andre steder. Et år ble tre katolske gutter brent i hjel etter denne marsjen.

Spenningen har økt, og fredsprosessen er i fare. Det er bakgrunnen for at statsminister Tony Blair reiste til Nord-Irland i går. Han møtte sin irske kollega Bertie Ahern og lederne for de forskjellige nordirske partiene.