- Politikere mister makt

75 prosent av landets ordførere og 60 prosent av stortingsrepresentantene mener de har mindre makt i dag enn for ti år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en fersk undersøkelse 4 Fakta har gjort for Framtiden i våre hender.

Et flertall av de spurte mener det er økonomiske interesser og ikke folkevalgte organer som har størst innflytelse på utviklingen i Norge. Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl er uenig.
- Næringslivet har sitt ansvarsområde, vi har vårt. Jeg tror ikke på myten om maktforskyvning.

- Opp til oss

Bare 32 prosent av ordførerne og 25 prosent av stortingsrepresentantene har tro på at deres egne organer har størst innflytelse. Henholdsvis sju og åtte prosent mener at mediene har mest makt.

- Det er opp til oss selv om vi bruker innflytelsen på en fornuftig måte. Det er ikke alltid vi gjør det. Men vi kan ikke skylde på andre.

Stortingspresidenten kjenner til maktesløsheten i kommunene over at mange vedtak gjøres sentralt.

- Det er verdt å minne om at stortingsvedtakene ofte er et resultat av partiets landsmøter, der ordførerne deltar og har anledning til å påvirke.

Ny taktikk

- Fordi det har stor betydning for hva slags forandringsstrategier vi skal satse på. Hvis styringen skjer gjennom demokratiske beslutningsorgan, kan vi satse på opinionsbygging. Undersøkelsen bekrefter vår mistanke om at makten i økende grad ligger andre steder. Da må vi legge opp en annen taktikk, sier Tor Traasdahl, leder i Framtiden i våre hender.