REAGERER: Tina Jahmurataj (24) og Emilie Ilsaas Rønning (20) har tidligere vært ansatt hos klesbutikken Brandy Melville i Oslo. Sammen med flere tidligere ansatte har de reagert på butikkens bildepraksis, samt bruken av midlertidige kontrakter. Foto: Privat
REAGERER: Tina Jahmurataj (24) og Emilie Ilsaas Rønning (20) har tidligere vært ansatt hos klesbutikken Brandy Melville i Oslo. Sammen med flere tidligere ansatte har de reagert på butikkens bildepraksis, samt bruken av midlertidige kontrakter. Foto: PrivatVis mer

Brandy Melville

Politikere ut mot klesbutikken som tar bilder av de ansatte hver morgen: - Maktovergrep

Både Ap og SV ut mot bruken av midlertidige ansettelser. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Denne butikken har en praksis som er både uholdbar og trolig ulovlig. Dette er ikke i tråd med det norske arbeidslivet slik vi vil ha det, og jeg oppfordrer butikken til å skjerpe seg og endre rutinene sine.

Reaksjonen kommer fra stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal, Arbeiderpartiets talsperson for arbeidsmiljø og medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, etter at Dagbladet i dag omtalte klesbutikken Brandy Melvilles ansettelseskontrakter, samt tidligere ansattes erfaringer med kjeden.

Fredric Holen Bjørdal, Arbeiderpartiets talsperson for arbeidsmiljø. Foto Arbeiderpartiet
Fredric Holen Bjørdal, Arbeiderpartiets talsperson for arbeidsmiljø. Foto Arbeiderpartiet Vis mer

De ni jentene Dagbladet har vært i kontakt med, som alle er i starten av 20-åra og som tidligere har vært ansatt i butikken, har blant annet reagert på bilderutiner og bruken av midlertidige ansatte.

- Jeg reagerer kraftig på arbeidsmiljøet de ansatte her må jobbe under. Praksisen med avfotografering hører ikke hjemme noe sted, uansett begrunnelse. Og at flertallet av de ansatte tydeligvis går på midlertidige kontrakter, er rett og slett ikke lovlig. Dersom Dagbladets opplysninger stemmer, går Brandy Melville her langt utenfor lovens rammer, sier Arbeiderpartiets Fredric Holen Bjørdal.

Det var Universitas som først omtalte butikkens bildepraksis.

- Maktovergrep og ukultur

Også Kirsti Bergstø, nestleder i SV og medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, reagerer på det de tidligere ansatte har fortalt.

- Dette grove eksempelet viser viktigheten av tre ting: Faste ansettelser, å styrke Arbeidstilsynet, samt det å ha et organisert arbeidsliv.

Kirsti Bergstø, nestleder i Sosialistisk Venstreparti. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen / SV
Kirsti Bergstø, nestleder i Sosialistisk Venstreparti. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen / SV Vis mer

- Midlertidige ansatte er mer utsatt enn faste ansatte, og de tør sjeldnere å gi beskjed om kritikkverdige forhold, noe denne saken er et tydelig eksempel på. Risikoen for å miste jobben er sterkt til stede for midlertidige ansatte, mens faste ansettelser gir en trygghet i arbeidslivet, sier Bergstø til Dagbladet.

Hun sier også at hun legger sin tiltro til de tidligere ansatte i den aktuelle saken.

- Kvinnene forteller om et maktovergrep og en ukultur som skyver maktforholdet i arbeidsgivers favør. Det blir også tatt i bruk grove hersketeknikker, og unge kvinner blir utsatt for maktovergrep og hersketeknikker, i større grad enn hva godt voksne menn ville blitt.

- Er det grunn til å tro at dette gjelder internasjonale arbeidsgivere i større grad enn norske?

- Det er grunn til å tro at internasjonale kjeder og aktører tar med seg en annen kultur enn hva det norske arbeidslivet har vært tufta på tradisjonelt, men vi ser at maktforholdene forskyves i arbeidslivet generelt, i form av mer kontroll og styring fra arbeidsgivers side, samt mindre tillit.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Anique Kilsdonk-van Der Hulst, sjef ved Europa-kontoret til Brandy Melville, i dag, men da hun ble kontaktet i går svarte hun at hun ikke ser nytten av å bidra i en diskusjon som «baserer seg på sladder fra tidligere ansatte».

«Jeg blir veldig overrasket over å lese disse falske anklagene. På grunn av ytringsfriheten har alle rett til å ha og dele en mening. Men la oss huske at ingen får det bedre av å ødelegge for andre.»

Førte tilsyn i dag

Emilie Ilsaas Rønning (20) var ansatt i butikken fra juni 2016 til mars i år. Hun skal selv ha sagt opp jobben og fikk gå på dagen.

I november i fjor varslet hun Arbeidstilsynet om butikkens bruk av midlertidige kontrakter. I dag førte de tilsyn med butikken. Arbeidstilsynet kommer imidlertid ikke uttale seg om saken før de har utarbeidet ferdig rapport.

Dagbladet sendte i går Rønnings ansettelseskontrakt til advokat og arbeidsrettsekspert Thomas Benson. Han mener at innholdet ikke oppfyller minimumskravene i arbeidsmiljøloven, fordi det ikke vises til hvilken lovbestemmelse som legger grunnlaget for ansettelsen.

I kontrakten står det ikke noe om de ulønnede bakvaktene som flere av jentene hevder å ha blitt satt opp på, men arbeidsrettsadvokaten sier at hovedregelen er at bakvakter skal lønnes.

- På generelt grunnlag kan jeg si at dette ikke er normalt og høres veldig spesielt ut. At man ikke forlenger kontrakter, for så å ansette nye på midlertidig kontrakt, er et klart tegn på at dette er ulovlige, midlertidige ansettelser. Det er ikke lagt opp til at ting skal gjøres slik. Det er også umulig å vite hvilken lovbestemmelse ansettelsene baserer seg på, fordi det ikke er oppgitt i kontrakten.

Da Kilsdonk-van Der Hulst ble konfrontert med kritikken av kontraktene i går, sa hun at Arbeidstilsynets tilsyn har vært planlagt lenge, og at dette er veldig normalt og at de støtter disse tilsynene.

«Hva gjelder kontraktene er disse allerede godkjent av det norske arbeidstilsynet. Så igjen: Jeg ser ikke vitsen av å kommentere sladder basert på løgner fra tidligere ansatte.»