Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikere vil ha Sverigedemokraterna inn i varmen

- Et spørsmål er nå hvordan politikere i Moderatnerna vil stille seg, mener ekspert.

Sverigedemokraternas EU-valaffischer i tunnelbanan i Stockholm.

BØR IKKE IGNORERES:  Det mener flere sentrumspolitikere om jimmie Åkessons parti, den innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna. FOTO: NTB SCANPIX
Sverigedemokraternas EU-valaffischer i tunnelbanan i Stockholm. BØR IKKE IGNORERES: Det mener flere sentrumspolitikere om jimmie Åkessons parti, den innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) - Å kategorisk ignorere Sverigedemokraternas nærvær i Riksdagen er å gi dem et populistisk frikort i stedet for å bekjempe deres fremmedfiendtlighet. 

Det mener sentrumspolitikerne Rasmus Rasmusson (KD), Annelie Enochson (KD), Rolf Åbjörnsson (KD) og Staffan Danielsson (C), skriver de i et debattinnlegg i Dagens Nyheter fredag. 

- Fungerer mot sin hensikt Ingen partier i den svenske Riksdagen har ønsket å forhandle med Sverigedemokraterna (SD), etter at de i 2010 bla valgt inn i Riksdagen. Isolasjonen har vært total, og de fire politikerne mener nå at isolasjonsstrategien overfor det innvandringsfiendtlige partiet fungerer «kontraproduktivt»:

- Dette er politikere som er ute av Riksdagen og som har sin tid bak seg i svensk politikk, og som derfor ser sitt snitt i å snakke om en tilnærming til Sverigedemokraterna, påpeker Ulf Bjereld, professor i statsvitenskap ved Göteborgs universitet, til Dagbladet. 

- Rasmusson, Enochson, Asbjörnson og Danielsson mener isolasjonen fungerer mot sin hensikt. Det er det flere på grasrotnivå i svensk politikk som mener, på både fylkesnivå og kommunalt nivå. SD har hatt økt oppslutning i opinionen mens isolasjonen har pågått, men den har også stoppet SD fra å ha politisk innflytelse, og da spesielt innen innvandringspolitikken som heller har blitt mer generøs, sier han. 

Spørsmål knyttet til Moderaterna De fire politikere mener derimot at politikere i svensk politikk vegrer seg landets kapasitet for mottakelse av flyktninger, og tar til orde for samtaler med Sverigedemokraterna og en grundigere debatt om landets innvandringspolitikk, og Bjereld vil ikke utelukke at flere politikere tar til orde for en tilnærming til SD. 

- Et spørsmål nå er hvordan tidligere statsminister Fredriks Reinfeldts parti, Moderaterna, vil stille seg. Partiet tapte ved forrige riksdagsvalg i september mange stemmer til SD, og det kan bli interessant å se om noen vil tilnærme seg, sier Bjereld. 

Samtidig som SD gjorde det klart at de ikke støtter den sittende regjeringens budsjettforslag, gjorde de det samtidig klart at de kommer til å støtte Alliansens budsjettforslag - altså de borgerlige partiene i den nylig avgåtte regjeringen som involverer Moderaterna. 

Vil kuppe valget Da SD onsdag stemte ned regjeringens budsjettforslag onsdag, satte det i gang bølger i svensk politikk. Statsminister Stefan Löfven har nå gjort det klart at det blir nyvalg 22. mars neste år.  

SDs fungerende leder Mattias Karlsson har varslet at partiet ønsker å gjøre nyvalget 22. mars til en folkeavstemning om Sveriges innvandringspolitikk.

Politikere vil ha Sverigedemokraterna inn i varmen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling