Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konkursryttere og straffedømte skjules i hemmeligholdte registre:

Politikere vil «oute» konkursryttere etter Dagbladet-avsløring: - Vi må rydde opp i dette svineriet

Både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet vil ha offentlig liste med konkursgjengangere på nett.

REAGERER: Det er nesten så man ikke tror hva man leser, sier Arild Grande, talsmann i Arbeiderpartiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
REAGERER: Det er nesten så man ikke tror hva man leser, sier Arild Grande, talsmann i Arbeiderpartiet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi må få ryddet opp i dette svineriet. Det er bandittvirksomhet, sier Arild Grande, arbeidslivspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, til Dagbladet.

Han viser til Dagbladets avsløring om at to menn med næringsforbud inntil nylig har operert som underleverandører på en byggeplass med Oslo kommune som byggherre, uten å bli oppdaget.

Den ene mannen har livsvarig næringsforbud etter å ha blitt dømt for hvitvasking av 58 millioner kroner, mens den andre var ilagt konkurskarantene etter en rekke stygge konkurser.

Det hindret dem ikke fra å figurere på en avtale verdt 10 millioner kroner om å male i en kommunal bygård.

- Det er helt utrolig. Det er nesten så en ikke tror det man leser. Når slike folk greier å komme seg inn på offentlige oppdrag, så forteller det meg at her er det store huller i systemene, sier Grande.

Deler ikke opplysninger

Da Dagbladet, med fullt personnummer i hånd, spurte Brønnøysundregisteret om det var registrert noe på mannen med livsvarig næringsforbud, fikk vi negativt svar.

Brønnøysundregistrene holder seg nemlig med to registre på dette området: Konkursregisteret, der man får bekreftet eller avkreftet karantene, etter å ha oppgitt personnummer. Og et register over folk med næringsforbud etter en økonomisk straffesak. Det siste er hemmelig fra ende til annen.

- Disse opplysningene er ikke noe vi deler med andre, uttalte underdirektør Øyvind Asbjørn Vågan i Brønnøysundregistrene til Dagbladet i går.

- Registeret bør være åpent

Erlend Wiborg (FrP), leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget sperret øynene opp da han leste om saken.

- Frem til jeg leste Dagbladets artikler, trodde jeg at problemet var løst når man dømte personer til konkurskarantene. Artiklene om denne saken illustrerer på en god måte at karantene faktisk ikke er nok, sier Wiborg.

Dagbladet omtalte i går at Konkursrådet så tidlig som 2003 tok til orde for et offentlig søkbart register, der personer som har begått økonomisk kriminalitet blir «outet på nett». Et slikt register har Storbritannia hatt i mange år.

Men Konkursrådet ble ikke hørt - og den dag i dag er Konkursregisteret i praksis utilgjengelig, fordi det kreves personnummer for å gjøre søk.

Men nå vil altså Willum åpne opp det norske Konkursregisteret:

- At folk som er i konkurskarantene i praksis bare kan fortsette å utkonkurrere bedrifter som driver lovlig, kan vi bare ikke akseptere. Registeret bør være åpent tilgjengelig for folk flest, på lik linje med det man har i Storbritannia.

ÅPNER REGISTERET: Erlend Wiborg (FrP) vil ha et åpent Konkursregister, slik man har i Storbritannia. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
ÅPNER REGISTERET: Erlend Wiborg (FrP) vil ha et åpent Konkursregister, slik man har i Storbritannia. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

- Du er ikke redd for å skape en offentlig gapestokk?

- Nei, for meg handler dette om at både folk og bedrifter skal kunne sjekke, og vite hvem de handler med. Vi snakker om folk som utkonkurrerer lovlige bedrifter hvor folk har investert sine egne penger, og hvor ansatte utnyttes. Dette er det viktig at vi får satt en stopper for.

- Jeg tror også en slik åpenhet vil ha en preventiv effekt, ved at alle som har tenkt til å begå kriminelle handlinger er forberedt på at de kan havne i et åpent register.

- Hvordan vil du gå frem for å få realisert åpenheten i praksis?

- Jeg kommer nå til å ta opp saken, og så får vi se hvordan vi kan løse dette praktisk. Jeg ønsker et enkelt og oversiktlig system som gjør det enkelt å avdekke dem som prøver seg, sier Wiborg.

Vil få støtte av Ap

Når Fremskrittspartiet følger opp sitt initiativ, ligger alt an til at de vil få støtte av Arbeiderpartiet.

Arild Grande sier at også Arbeiderpartiet nå vil vurdere om Norge bør gjøre som britene, og «oute» økonomiske kriminelle med næringsforbud og konkursgjengangere i et offentlig tilgjengelig register.

- Portalen som det vises til i Dagbladets sak høres interessant ut. Det må man vurdere å innføre i Norge, sier Grande til Dagbladet.

- Da vil både privatpersoner, næringsdrivende og det offentlige raskt og effektivt kunne finne ut om dem man vurderer å handle med faktisk driver seriøst, før man signerer kontrakten.

NHO: Positiv til åpenhet

- Vi har lenge stilt spørsmål ved hvorfor opplysninger om konkurskarantene og idømt næringsforbud ikke er offentlig tilgjengelig, sier advokat Maj Hines i NHO.

Hun ønsker initiativet om et åpent og søkbart register over konkursgjengangere og næringsforbud velkommen.

ENDELIG: NHO har lenge lurt på hvorfor ikke konkurskarantene og næringsforbud er offentlig, forteller advokat Maj Hines. Foto: Moment Studio/NHO.
ENDELIG: NHO har lenge lurt på hvorfor ikke konkurskarantene og næringsforbud er offentlig, forteller advokat Maj Hines. Foto: Moment Studio/NHO. Vis mer

- Er ikke hele hensikten med denne type karantenetid at den nettopp skal innebære en begrensning for de som rammes?

- Dersom opplysningene ikke er offentlig tilgjengelige, står man i hovedsak fritt til å drive som før, sier Hines. Hun påpeker:

- Hvitvaskingsreglene ville også vært lettere å følge opp, om slike opplysninger var lettere tilgjengelig.

Forbrukerrådet påpeker at håndverkertjenester også er et problemområde for folk flest.

- I håndverkermarkedet er det svært krevende å være forbruker, mange konflikter oppstår mellom næringsdrivende og forbrukere. Håndverkertjenester ligger på Forbrukerrådets klagetopp, sier Audun Skeidsvoll, direktør for forbrukerpolitikk.

Også han ønsker initiativet om mer informasjon velkommen:

- Tilgang til informasjon om håndverkere er en forutsetning for å ta gode valg og ikke bli lurt, sier Skeidsvoll. Han fastslår:

- Et åpent konkursregister kan gjøre det lettere å styre unna useriøse håndverkere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!