Politikere vil stanse ekteskaps-kontrakten

67-åring vil betale 800 000 for tenåringsjente. Nå havner saken på justisministerens bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oppslaget i VG i dag om at en 67 år gammel mann på Romerike har inngått en kontrakt om å gifte seg med en 16 år gammel jente mot betaling på 800 000 kroner, har fått justispolitikere til å steile.

Politiet på Romerike har vurdert kontrakten opp mot utlendingsloven, og kommet til at de ikke kan gjøre noe med denne medgiftssaken.

- Dette er en helt absurd sak. Vi kan ikke med vår beste vilje forstå at dette ikke er i strid med lovverket, sier SV-politikerne Olav Gunnar Ballo og Inga Marte Thorkildsen til Dagbladet.no.

Kobler inn ministeren

Ballo, som sitter i justiskomiteen på Stortinget, vil ta saken opp muntlig med justisminister Knut Storeberget allerede i ettermiddag.

Thorkildsen kan ikke forstå at politet har vurdert saken opp mot utlendingsloven, alle den tid både 67-åringen og tenåringsjenta er norske statsborgere.

- Det trengs nok litt kunnskapspåfyll i deler av politietaten når man ser slikt. Dette minner meg om andre saker jeg har sett, sier Thorkildsen.

Hun og Ballo ser på 67-åringens handling som menneskehandel med barn.

FÅR SAKEN PÅ SITT BORD:  Justisminister Knut Storberget. Foto: SCANPIX
FÅR SAKEN PÅ SITT BORD: Justisminister Knut Storberget. Foto: SCANPIX Vis mer

- Om det ikke er straffbart, så må det bli det så fort som mulig, sier Thorkildsen.

Hun mener politiet burde ha sett på saken ut fra et menneskerettighetsperspektiv.

- Dette handler om å beskytte barn. Jeg tviler på om man hadde tatt så lett på saken om jenta var hvit og kjøperen var svart. Da ville nok alle myndigheter få fart på seg, sier Thorkildsen.

Etterforsk på nytt

Også nestleder Jan Arild Ellingsen (FrP) i justiskomiteen reagerer på oppslaget i VG.

- Jeg ble veldig overrasket da jeg leste det. Jeg trodde ikke slikt kunne skje i Norge. Kjøp og salg av mennesker er ikke noe jeg assosierer med landet vårt.

Han ber politiet på Romerike se på saken på nytt.

- At de ikke har sendt bekymringsmelding til barnevernet er heller ikke bra. Politiet burde brukt barnevernet som faginstans for å høre deres syn på saken. Slik kan politiet få drøftet hva som er til beste for barnet.

- Jeg må også stille spørsmål om moralen til både moren og kjøperen her. Slik saken er fremstilt har jo mannen kjøpt et menneske. Det trodde jeg ikke var lov, selv om begge er norske statsborgere, sier Ellingsen.

DAGENS VG:</B> En 67-åring fortalte om sin ekteskapskontrakt.