Politikere vil stenge Guantanamo

Lever ikke opp til britisk fengselsstandard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sju britiske parlamentsmedlemmer var svært skuffet over standarden på Guantanamo-fengselet på Cuba, etter et besøk på basen i september i fjor.

Nå ber de regjeringen om å hjelpe USA med å finne et alternativ til Guantanamo, melder BBC. Parlamentsmeldemmene, som alle sitter i den britiske utenrikskomiteen, skriver i rapporten sin at mange av fangene utgjør en trussel, men fengselsfasilitetene når ikke opp til den mest grunnleggende standarden for britiske fengsler.

Mangler treningsmuligheter

Dette gjelder særlig muligheter for trening og rekreasjon, tilgang på advokathjelp og kontakt med omverdenen gjennom utdanningsfasiliteter og media, melder nyhetsbyrået AP.

Etter besøket ønsker komitémedlemmene å stenge Guantanamo snarest.

«Vi anbefaler regjeringen å engasjere seg aktivt, sammen med USA-administrasjonen og det internasjonale samfunnet, i prosessen med å stenge Guantanamo så fort det er tilrådelig i forhold til behovet for å beskytte befolkningen mot terrorisme-trusselen,» skriver de i rapporten.

«Nesten garantert» skjedd misbruk

USA har nå benyttet fengselet i fem år, etter invasjonen i Afghanistan i 2002. Omtrent 395 utenlandske menn som sitter fanget på Guantanamo skal kunne linkes til al-Qaida eller Taliban. Ni av dem er ifølge BBC britiske statsborgere.

DÅRLIG STELT: Den britiske utenrikskomiteen er skuffet over hvordan fangene på Guantanamo blir behandlet. Bildet er fra 2002. Foto: Scanpix / AP
DÅRLIG STELT: Den britiske utenrikskomiteen er skuffet over hvordan fangene på Guantanamo blir behandlet. Bildet er fra 2002. Foto: Scanpix / AP Vis mer

Rapporten konkluderer med at misbruk fanger «nesten garantert» har forekommet på basen, men at det er lite trolig at slikt skjer der nå.