ADVOKAT: Per Danielsen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ADVOKAT: Per Danielsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Politikeren hjalp Sabers advokater med forsvaret - så ble han selv arrestert

Politikeren påberoper seg taushetsplikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politikeren som er pågrepet og siktet for heleri i samme sak som Imran Saber påroper seg taushetsplikt, og nekter å forklare seg til politiet.

- Han anfører at han har hatt en medhjelperrolle for forsvareren til den andre siktede i saken, sier politiadvokat Asmund Riegels til Dagbladet.

- God hjelp Advokat Per Danielsen, som er medforsvarer sammen med Øystein Storrvik, bekrefter overfor Dagbladet at politikeren har hjulpet ham.

- Jeg har ansvaret for den økonomiske siden av saken, og har hatt god hjelp av politikeren til å gjennomgå politiets forbruksanalyser, som er grunnlaget for saken mot vår klient, sier Danielsen til Dagbladet.

- Jeg har hatt stor nytte av hans innspill, da han har hatt førstehåndskunnskap til deler av Sabers liv, sier Danielsen.

Advokat Storrvik har tidligere bekrefter at Saber regner politikeren som en støttespiller.

- Han har vært arbeidsgiver og en god støttespiller for min klient, sa Storrvik til Dagbladet i går.

Vil nekte innsyn Danielsen og Storrvik har gått til retten, for å hindre politiet innsyn blant annet kommunikasjon mellom politikeren og Danielsen.

- Vi ønsker ikke at politiet skal ha tilgang til for eksempel e-post-kommunikasjon, som er en viktig del av våre forberedelser før rettssaken, sier Danielsen.

Politiet uenig Oslo-politiet mener opplysningene ikke er underlagt taushetsplikt.

- Vi er ikke enig i forsvarersidens vurdering, og vil begjære at beslagene blir utlevert til politiet, slik at de kan brukes i straffesaken, sier politiadvokat Riegels.

Han sier de går gjennom beslagene for å identifisere hvor sporene kan være, slik at de kan oversendes retten.

- Vi går ikke gjennom det innholdsmessig, før retten har tatt stilling til dem.

- Tynt Saber ble løslatt i går. Riegels sier de tar en avgjørelse senere i dag om politikeren også løslates, eller om han skal framstilles for varetektsfengsling i morgen.

Per Danielsen sier siktelsen mot politikeren kom overraskende på ham.

- For meg framstår det som en tynn siktelse, sier Danielsen, som mener det må være en misforståelse at politikeren påberoper seg total taushetsplikt som grunnlag for at han ikke skal kunne forklare seg om sin egen sak.
 
- Her blandes muligens to forskjellige saker sammen. I sin egen sak har han ikke taushetsplikt.

Politiet fikk medhold i retten for at det var skjellig grunn til mistanke før de aksjonerte mot de to siktede.

Erstatningssaken Dagbladet kjenner til at politikeren også var sentral i prosessen da Saber saksøkte Oslo kommune, og fikk 725 000 kroner i billighetserstatning i midten av desember i fjor. Årsaken var hvordan han ble behandlet i fosterhjem som mindreårig, under barnevernets ansvar.

- Vedtaket beskriver en del av hans oppvekst og bakgrunn som også er relevant for straffesaken. Beskrivelsen sier litt om hvorfor han har gjort de valgene han har gjort i livet, sier Sabers forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til Dagbladet.

Ansatt hos politikeren Saber er tiltalt i en annen helerisak som lyder på grovt heleri av 4,4 millioner kroner fra 1994 til 2009. I tillegg er han tiltalt for ulovlig finansieringsvirksomhet og ågerrenter, ved å utnytte en rekke desperate låntakere som gikk med på avtaler om rundt ti prosent månedlig rente, samt trusler.

Dagbladet kjenner til at Saber fra 2007 til 2009 var offisielt registrert som ansatt i politikerens viktigste selskap, men ansettelsesforholdet skal ha vart etter dette også. Så seint som i 2012 skal 37-åringen også ha blitt oppført som ansatt i en annen av politikerens bedrifter. Det er uklart om dette mulige arbeidsforholdet har opphørt. Politiet mistenker nå at penger fra Saber eller hans kriminelle kontakter kan ha blitt hvitvasket gjennom forretningsvirksomheten poltikeren kontrollerte og at han skal ha fått penger tilbake i form av lønn, etter det Dagbladet erfarer.

VG meldte tidligere i går at en polititeori skal være at pengene som politiet mener Saber og politikeren skal ha hvitvasket, stammer fra Nokas-ranet i 2004.

Både Saber og politikeren nekter straffskyld.

KUNSTSPØRSMÅL I AVHØR: Imran «Skrue» Saber ble løslatt av politiet etter avhør i kveld. Den medhelerisiktede politikeren ble ikke sluppet fri. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KUNSTSPØRSMÅL I AVHØR: Imran «Skrue» Saber ble løslatt av politiet etter avhør i kveld. Den medhelerisiktede politikeren ble ikke sluppet fri. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer