Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politikeren mener butikkskilt på arabisk er et «knefall for islam». Nå raser danskene

Skiltet for å hjelpe syriske flyktninger.

FÅR KRITIKK: Representant i Folketinget - Danmarks storting - Martin Henriksen vil boikotte supermarkeded Føtex etter dette skiltet. Nå får han massiv kritikk. Foto: Folketinget/Facebook
FÅR KRITIKK: Representant i Folketinget - Danmarks storting - Martin Henriksen vil boikotte supermarkeded Føtex etter dette skiltet. Nå får han massiv kritikk. Foto: Folketinget/Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har skapt oppstuss i Danmark etter at supermarkedkjeden Føtex i Sønderborg, valgte å henge opp butikkskilt på arabisk, skriver Ekstra Bladet.

Det startet med at et bilde begynte å spre seg på sosiale medier, der kundene kunne lese om diverse rabatter i butikken på arabisk.

Dansk Supermarked, som eier Føtex, hadde i begynnelsen ingen forklaring på de arabiske skiltene, men forklarte seinere.

- Butikken har gitt ekstra service til en stor gruppe syriske flyktninger som bor på et asylmottak 300 meter fra varehuset, og som av gode grunner verken snakker eller leser dansk, skriver kommunikasjonssjef i Dansk Supermarked Martin Møller Aamand, til avisa.

Vil boikotte Reaksjonene på skiltingen var blandet. Én av dem som reagerte sterkest, var Folketingspolitiker Martin Henriksen fra det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti.

Han er partiets integrasjonstalsmann, og mener skiltinga er et knefall for islam.

- Jeg synes det er et knefall for islamiseringen. Ved å skilte på arabisk signaliserer Føtex at hvis man ikke gidder å lære seg dansk, så innretter Danmark seg etter dem, og ikke omvendt, sier han. 

- Vi ser utviklingen i Danmark, hvor folk som kommet utenfra skal være med og bestemme ting i våre institusjoner, og nå også hvordan forretninger skal skilte. Jeg syns at det er gått for langt, sier han til danske BT.

Avisa skriver videre at politikeren vil boikotte butikken.

Han sier videre at det er en symbolsak for ham, at skiltene skal være på dansk. På spørsmål fra Ekstra Bladet om hvorfor Føtex ikke skal hjelpe flyktningene, sier han:

- Jeg synes ikke disse flyktningene skal være i Danmark. De skal hjelpes i nærområdet. Deres kultur er veldig annerledes enn den danske og det stilles noen merkelige krav til hvordan det danske samfunn - også forretninger - skal innrette seg etter dem, sier han.

- Det ondeste jeg har hørt Reaksjonene på sosiale medier har ikke latt vente på seg etter utspillet.

- DFs Martin Henriksen om hvorfor Føtex skiltet på arabisk for asylsenter-naboer. Det ondeste jeg har hørt! skriver Twitter-brukeren Mikael Lemberg.

- Håpet må være at ti-tolv politikere på tinget også bærer skilt på arabisk, slik at Martin Henriksen også må boikotte dansk politikk, skriver en annen på Twitter.

- Det går ville og ubekreftede ryktet om at Martin Henriksen en gang har blitt observert spisende kebab, skriver brukeren Dan Hammer.

Da en Ica-butikk i Dalarne i Sverige tidligere i år begynte å skilte på arabisk, vekket det positive reaksjoner, skriver Aftonbladet.