JUBEL OG FRYKT: På tirsdag signerte president Barack Obama den nye helseloven med de viktigste støttespillerne i partiet som stolte gjester, men nå får flere demokrater føle reformmotstandernes vrede på kroppen.
JUBEL OG FRYKT: På tirsdag signerte president Barack Obama den nye helseloven med de viktigste støttespillerne i partiet som stolte gjester, men nå får flere demokrater føle reformmotstandernes vrede på kroppen.Vis mer

Politikerkoner i dekning etter sabotasje og drapstrusler

Frykt for voldelige angrep på demokrater etter at de stemte ja til helsereform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Demokratene jubler for at det til slutt ble flertall for Obamas helsereform i Kongressen, men seieren i den svært opphetede debatten om den nye loven fikk også raskt negative konsekvenser.

Mange av demokratene som stemte for reformen i Representantenes hus og senatorene som banket igjennom en tilleggspakke i dag, mottar drapstrusler fra motstandere av helseforsikringsloven.

Noen av truslene er så alvorlige at politikerne frykter at noen snart blir alvorlig skadd om ikke gemyttene roer seg, skriver Politico.

Frykter aksjonerDenne uka skal mange av de omstridte demokratene hjem på ferie, og er redde for at de selv eller familien skal bli utsatt for sjikane eller vold mens de oppholder seg i sine respektive hjemstater. Samtidig har det blitt kjent at flere av politikerne angivelig har bedt konene sine om å flytte  ut av delstaten av sikkerhetshensyn i periodene de er alene mens representantene er på jobb i Washington D.C.

- Om dette ikke kommer under kontroll i løpet av kort tid, gud forby, kommer noen til å bli skadd, sier Illinois-demokraten Phil Hare til Politico.

Det føderale politiet FBI, kongressens politistyrke og andre sikkerhetsfolk hadde i går et møte med sentrale demokrater der bekymringene ble diskutert.

- De som føler seg truet blir fulgt opp av de aktuelle myndighetene, opplyste majoritetslederen i Representantens hus, Steny Hoyer, i går.

TrusselmursteinFlere steder i USA har det de siste dagene vært alvorlige episoder som knyttes til de mest aggressive motstanderne av helsereformen.

• I huset til broren til representanten Thomas Perriello i Virginia ble en gass-slange på utsiden av bygningen skåret over av en ukjent person. Det skjedde etter at en aktivist fra «Tea Party»-bevegelsen hadde lagt ut adressen han trodde var politikerens på nettet og oppfordret til aksjoner.

• Dagen før ble glassdøra til et kontor tilhørende demokraten Gabrielle Giffords i Arizona knust.

POLITISK HÆRVERK: Kontoret til Gabrielle Giffords i Arizona ble angrepet denne uka. Foto: AP / SCANPIX
POLITISK HÆRVERK: Kontoret til Gabrielle Giffords i Arizona ble angrepet denne uka. Foto: AP / SCANPIX Vis mer

I New York meldte kongressrepresentanten Louise Slaughter i forrige uke fra om to ubehagelige episoder. En murstein ble kastet gjennom et vindu i et lokalkontor for demokratene, samtidig som det ble lagt igjen en telefonsvarerbeskjed der noen snakket om skarpskyttere, ifølge USA Today.

• Bart Stupak, som til slutt snudde sin fraksjon med abortmotstandere og stemte ja til reformen, har fått en rekke drapstrusler og fakser med blodige bilder sendt til kontoret sitt.

• Ohio-demokraten Steve Driehaus fikk adressen sin lagt ut på nettet av en blogger som oppfordret folk til å oppsøke ham. Samme politiker måtte også tåle at en bilde av familien hans ble brukt i en avisannonse som oppfordret representanter til å stemme mot.

Politikerne antydet også at flere alvorlige hendelser ennå ikke har blitt kjent.

Tok avstandDen sentrale representanten Jim Clyburn fra Sør-Carolina tror demokratene i Representantenes hus er i fare.

- Vi har hatt noen svært alvorlige episoder de siste 48-72 timene, sier Clyburn.

Det republikanske partiet har blitt kritisert for å bidra til å hause opp stemningen blant aktivistene som har den sterkeste ordbruken og aksjonsformene. Men i går tok minoritetslederen i Representantenes hus, republikaneren John Boehner, avstand fra de ferske truslene.

- Jeg vet at mange amerikanere er sinte på denne helseloven og at Washington-demokratene ikke hører på dem. Men, som jeg har sagt før, vold og trusler er uakseptable. Det er ikke den amerikanske måten. Vi må ta dette sinnet og kanalisere det i positiv endring, skrev Boehner i en uttalelse ifølge Politico.

SKREMMENDE: «Extremism in defense of Liberty is no vice» sto det på en murstein som ble kastet inn et av vindene til et annet av demokratenes kontorer.
SKREMMENDE: «Extremism in defense of Liberty is no vice» sto det på en murstein som ble kastet inn et av vindene til et annet av demokratenes kontorer. Vis mer